Külföldi pénzből, épp a választások előtt nőtt óriásit a Gulyás Márton-féle Partizán

2022. szeptember 14. 19:20

Egy év alatt óriási bővülésen ment keresztül Gulyás Márton csatornája, talán nem véletlen, hogy épp az országgyűlési választásokat megelőzően történt ez a kiugrás – mind a bevételek, mind stáb méretét illetően.

2022. szeptember 14. 19:20
null
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Szűk másfél éve még azt írták a Gulyás Márton-féle Partizánról, komoly veszélyben vannak, mivel a „nézői támogatásokból élő, oknyomozó anyagokat és mélyinterjúkat készítő portál” nem talált új bérleményt, ahova átköltöztethetnék stúdiójukat.

Pedig a Népszava szerzője szerint médiatörténelem, amit csinálnak, mert felvették a versenyt a milliárdos költségvetéssel dolgozó „politikai propaganda-nagyüzem »kaptafa« gyáraival”, és bebizonyították,

A YouTube-csatorna alapítója, műsorvezetője, korábbi baloldali aktivista politikai és anyagi indokokat említett szálláskeresés közben.

Később viszont kiderült, Gulyásék több ajánlatot is kaptak, de ők a momentumos Soproni Tamás-vezette Terézvárosi Önkormányzat kínált lehetőséget fogadták el: azaz egy közel 600 négyzetméteres ingatlanegyüttest, amiért öt éven keresztül havonta fix 689 ezer 774 forint + ÁFA bérleti díjat fizetnek. (Ma egy, hasonló adottsággal bíró ingatlanegyüttes havi bérleti díja több milliós tétel lenne.)

5 millióról 272 millióra (!) nőtt 2021-ben a Partizán bevétele

Komoly veszélynek nyoma sem volt tehát, épp ellenkezőleg,

2021 jelentős elrugaszkodást jelent Gulyáséknak. És nem pusztán a jelen piaci viszonyokhoz képest igen kedvező áron bérelt ingatlanegyüttes miatt. Míg a most már több mint 300 ezer feliratkozóval bíró csatorna mögött álló Partizán Rendszerkritikus Tartalomelőállításért Alapítvány a 2020-as esztendőre vonatkozó pénzügyi beszámolójában 5,4 milliós bevételt tüntetett fel 3 milliós anyagi jellegű ráfordítás mellett; addig a bevétel 2021-re már 272 millió 706 ezerre is felkúszott, majd 80 milliós adózott eredmény mellett.

De a korabeli balliberális média állítása ellenére a tavalyi, brutális növekedés mögött már nem a „nézői támogatások”, a „közösségi források” állnak, hanem külföldi donációk, amelyek kilobbizásában jelentős a szerepe Gulyás Mártonnak. Így a German Mashall Fundtól kapott 15 ezer dollár és a The Foundation for Democracy and Pluralism pályázatán elnyert 200 ezer euró elnyerésében.

Utóbbi kapcsán kiderült, a civil kezdeményezések támogatását célzó alapítvány egyik vezetője az a Daniel Sachs, aki a Soros György-féle Open Society Foundations nemzetközi tanácsadói testületében is helyet foglal. A washingtoni központú Marshall Fund donorlistáján pedig közvetlenül is ott szerepel a Soros-féle alapítvány. De nem mellékes az a 98 ezer dolláros adomány sem, amely úgyszintén amerikai háttérrel bíró National Endowment for Democracytől folyt be, és amiből a választási roadshowjukat és a Partizán-kamiont tudták finanszírozni Gulyásék.

Pénzmágnes: ahol Gulyás felbukkan, ott hirtelen felsorakoznak a nemzetközi donorok
Pénzmágnes: ahol Gulyás felbukkan, ott hirtelen felsorakoznak a nemzetközi donorok

Idáig több mint 80 fő működött már közre a műsorkészítésben

A Közös Ország Alapítvánnyal ellentétben – ahol korábban ugyancsak megmutatkozott Gulyás Márton sikeres lobbitevékenysége azáltal, hogy a szervezet adományozói között feltűntek Soros György által dotált alapítványok is – a Partizán Rendszerkritikus Tartalomelőállításért Alapítványnak nincs közhasznúsági jelentési kötelezettsége, könyvvizsgálatra sem kötelezett. Így a csatorna mögött álló szervezet 2021-re vonatkozó beszámolójában a nemzetközi támogatók tételes felsorolása mellett az sem szerepel, hányan dolgoznak Gulyáséknak.

Márpedig az indulási évhez,

tehát 2020-hoz képest e téren is jelentős elmozdulás látható.

Portálunk számítása szerint 80 fölé tehető azon személyek száma, akik valamilyen módon – gyártásvezetőként, szerkesztőként, látványtervezőként vágóként, grafikusként, hangmérnökként, operatőrként vagy mondjuk közönségszervezőként – részt vettek a Partizán-műsorok elkészítésében. Idáig.

A lapunk által többször hivatkozott Telex-interjúban Gulyás egyébként mások mellett arról is beszélt, hogy sokan katáztak a csatornánál, azonban a vonatkozó törvény módosítása miatt tízmilliós tételnövekedés vár majd a Partizánra. Bár, ahogy a volt baloldali politikai aktivista, jelenlegi műsorvezető fogalmazott, a kata adózási forma nehezen volt összeegyeztethető az általa vallott baloldali értékrenddel, mostantól kénytelen kollégáit munkavállalóként foglalkoztatni, ami járulékfizetési kötelezettséggel jár.

„Mi többet invesztálunk abba, hogy a munkavállalói lehetőségeket fejlesszük, hogy a bejelentett státuszok számát növeljük, de nyilvánvalóan egy olyan szervezetnek, mint a Partizán, amely nonprofit módon működik, vagyis senki nem vesz ki többletet, azt mindig visszaforgatjuk, így ez egy nagyon nehéz dolog, de a baloldali szempontok is ezt kívánják és a jóerkölcs is” – fogalmazott a műsorban.

Hogy hányan katáztak a Partizánnál, ez már nem derült ki a beszélgetésből, de tekintve, hogy Gulyás szerint a törvénymódosítás tízmilliós költségnövekedést okozott náluk, arra következtethetünk, hogy jelentős illetményeket, munkabéreket, megbízási díjakat kell kicsengetniük a stáb részére.

Lehullt a lepel a Partizán és a Bajnai-féle DatAdat kooperációjáról

A Partizán részben külföldről finanszírozott hatalmas növekedése egyébként épp az országgyűlési választási kampány, valamint az azt megelőző előválasztási kampányra esett. A finanszírozás átláthatóságán van mit javítani, ezt maga Gulyás Márton is bevallotta, de több platformon is hangsúlyozza, hosszú távra tervez.

Nem mellékes az sem, az adományok mellett egy sokrétű együttműködési megállapodás is befutott a Partizánhoz, méghozzá a Bajnai Gordonhoz köthető adatszolgáltató, elemző és profilozó cégtől: a DatAdattól, amely az idei választási kampányban is felbukkant. Bajnai kiállt a szivárványkoalíció kormányfő-aspiránsai, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter mellett. Utóbbi jelölti kampányát pedig a DatAdat közvetlenül is segítette, a voksolást elbukó hódmezővásárhelyi polgármester szerint ugyanis a hazai adománygyűjtést náluk, a Mindenki Magyarországa Mozgalomnál ez a vállalat végezte.

Nyitókép: Partizán

Összesen 151 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Atti bá
2022. szeptember 15. 19:00
Ahogy elnézem azt a társaságot, a pride ugrik be. Nem voltam ott soha, de valahogy így nézhetnek ki a "felvonulók".
buckafej
2022. szeptember 15. 08:13
Ezen a képen a legértelmesebb élőlény a kutya.
wrfri
2022. szeptember 15. 07:55
Hey kérdésem lenne. Ha a Partizán évi 277 millióért ezt a nézettséget és színvonalat hozza, akkor mégis mi a faszomért költünk 770 MILLIÁRD adófizető forintot évente az M1-re?
Forgalmazó
2022. szeptember 15. 07:49
Hazaárulo szarok! Lefizetett bérencek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!