Éles meccsek budapesti képviselői helyekért, jönnek az újabb időközik

2022. szeptember 03. 06:53

Indul az őszi időközi önkormányzati választási dömping a fővárosban. Öt vasárnap, hat kerületben dől majd el hét képviselői mandátum sorsa. A kormánypártok folytatnák a nyáron elkezdett sikersorozatukat, a baloldal viszont megtartaná a pozícióikat.

2022. szeptember 03. 06:53
null
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Időközi választási dömping indul Budapesten. Szeptember és október első hétvégéje között hat kerületben járulhatnak választók az urnák elé, és összesen hét önkormányzati képviselői mandátumról dönthetnek, miután többek között a párbeszédes Szabó Rebeka, a momentumos Tóth Endre, Orosz Anna, Bedő Dávid, Gelencsér Ferenc vagy az LMP-s Kanász-Nagy Máté is úgy döntött, inkább a Tisztelt Házban folytatják.

A nyári időköziken meglepően gyengén szerepelt a baloldali összefogás: június 26-án pusztán a IV. kerületben ünnepelhetett győzelmet az ellenzék, itt a DK-LMP-Momentum-Jobbik-MSZP-Párbeszéd által támogatott Vasvári László nyert a Fidesz-Újpestért Egyesület jelöltjével, Drabant Fruzsinával szemben. Az V., a VII. és a VIII. kerületben viszont a kormánypártok jelöltjei, Nagy Gergő, Ripka András és Gondos Judit kapták a legtöbb voksot.

Július 10-én a XVI. kerületi időközi voksoláson a szoros eredménnyel parlamentbe jutó, MSZP-támogatást élvező Vajda Zoltán helyéről döntöttek, de sem a szocialisták és a Párbeszéd által támogatott Farkas Adrián, sem a DK és a Momentum által jelölt Kertész Edit nem tudta legyűrni a Fidesz-KDNP színeiben induló Horváth Ádámot. Ahogy július 31-én az ugyancsak a szivárványkoalíció teljes támogatását élvező Kapitány Alexandra is szorosan, de kikapott kormánypárti riválisától: Krieger Krisztinától.

A jobboldali győzelmeket egyes elemzők az alacsony részvétellel, mások a baloldali választók távolmaradásával magyarázták. Utóbbi nyomán felvetődött például, a fővárosiak így értékelték Karácsony Gergely főpolgármester eddigi teljesítményét. De az ellenzéki sikertelenségben közrejátszhatott az is, hogy a Momentum és a DK több körzetben is egymásnak esett az április voksolásokat követően. Ennek egyik lenyomata az volt, hogy a humánügyekért felelős DK-s főpolgármester-helyettes Gy. Németh Erzsébet – aki szintén az Országgyűlést választotta – helyére jelölt Bősz Anett-tet csak másodjára sikerült megszavaznia a baloldali többségű Fővárosi Közgyűlésnek.

Óbuda

Itt egy volt DK-s önkormányzati képviselő, Hazai Iván András lemondása miatt lesz időközi szeptember 4-én. Hazai – Rózsa László Péter képviselőtársával egyetemben – azt követően lépett ki a Gyurcsány-pártból, hogy az eredetileg MSZP-s színekben politizáló Kiss László óbudai polgármester átigazolt a DK-ba. A legfőbb problémát egyébként az okozta, hogy Gyurcsány Ferenc pártelnök szövetségre lépett a Jobbikkal.

A választáson az ellenzék – leszámítva a Jobbikot, amely most önállóan sem méreti meg magát – a DK-s Kappeller Zsuzsanna nyugdíjas óvónőt indítja, aki egyébként 1990-94 közötti ciklusban volt már önkormányzati képviselő, mégpedig fideszesként. A kormánypártok pedig egy új emberrel próbálkoznak, Csikósné Mányi Júlia, az Összefogás Óbudáért Egyesület elnöke száll ringbe. Rajtuk kívül starthoz áll még Wtulich Dávid (Ellenzéki Óbudáért), Rózsáné Gulyás Dóra (független), illetve Budai Sándor Viktor (MKKP).

Kormánypárti kampány az első kerületben
Kormánypárti kampány az első kerületben

Budavár

Miután a Momentum újdonsült elnöke, Gelencsér Ferenc is beült a parlamentbe, a volt alpolgármester egyéni körzetében szeptember 11-re tűzték ki az időközit. Az ötös számú körzetért hárman mérköznek meg, a DK-Momentum-MSZP-LMP-Párbeszéd és a Várunk egyesület által támogatott Korsós Borbála Erzsébet, a kormánypártok által indított Fazekas Csilla, valamint egy független jelölt: Horváth Gergely. Korsós és Fazekas is intenzív kampányt folytat, ismert politikusokkal zajlik a „door to door” kampány.

Újbuda

Ahogy az első, úgy a XI. kerületben is momentumos politikusok (Orosz Anna és Bedő Dávid) lemondása miatt kell szeptember 18-án választást tartani. Sokáig úgy tűnt, a DK itt önállóan indít jelöltet, nem áll be az ötös körzetben induló momentumos Devecseri Mátyás és a tizennégyes körzetben starthoz álló Lados Tamás mögé, mondván: Újbuda presztízskérdés. Azonban hosszas tárgyalásokat követően sikerült kiegyeznie a két baloldali pártnak.

Devecserivel szemben a Fidesz-KDNP Jankó Istvánt, Ladossal szemben pedig Elekes Tamást indítja. Rajtuk kívül az MKKP is indít jelölteteket: Tamics Rita személyében, de az ötös körzetben megméretteti magát Barabás György László (Munkáspárt-ISZOMM) és Tóth Marcell is (független).

Zugló

A párbeszédes Szabó Rebeka országgyűlési mandátumszerzését követően itt is marakodás indult az ellenzéki pártok között, hogy kinek a jelöltje indulhat ugyancsak szeptember 18-án tartott időközin. Végül Szabó párttársa, Kökény Dalma Ilona lett a befutó, a Jobbik és az MSZP kivételével mögé állt be mindenki. Kökénnyel szemben a kormánypártok Juhász-Pintér Pált indítják, de rajthoz áll még Kézdi Gabriella (Szolidaritás-Összefogás Zuglóért Egyesület) és Keczéry Attila (Civil Zugló Egyesület) is.

Újpest

Szeptember 25-én az LMP-s Kanász-Nagy Máté helyéről dönthetnek a választók. Itt ugyan egyre nagyobb a szakadék a DK és a Momentum között, Maholányi Zsolt mögé még fel tudott állni a szivárványkoalíció. Kormánypárti kihívója Jókay Attila lesz, de megméretteti magát Márkus Krisztián Zsolt (Mi Hazánk Mozgalom) és Fehérvári Zsolt István (Munkáspárt-ISZOMM) is.

II. kerület

A fővárosi választási dömping október 2-án zárul, amikor is haláleset miatt kell képviselőt pótolni. A baloldal Nagy Eszter mögé, a Fidesz-KDNP Bálványkövi István mögé sorakozott fel. A kutyapártos Hildebrand Krisztián Roland nyilvántartásba vétele még nem jogerős.

Képek forrása: Facebook

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2022. szeptember 03. 12:33
A kormányellenes erőkre vereség vár az időközi választásokon. Feri tajtrészeg máris. Érzi, hogy mindenütt buknak, jelöltjeik szarnak sem kellenek. Pfújh DK!
monuskaroly
2022. szeptember 03. 08:28
Kitakarítani a moslékot mindenhonnan, úgy ahogy az eddigi időköziken is. Mocskos ballibsi hazaárulók, aki rájuk szavaz tettestárs!!!!!!!!!!!!
Sany Xepi
2022. szeptember 03. 07:42
Lenin képet viselő képviselet...
Gyzoltan
2022. szeptember 03. 07:35
"Éles meccsek budapesti képviselői helyekért, jönnek az újabb időközik" A lehető legjobbkor a kormányzat számára! Lesz mit az előtérbe tolni, mikor a parlament sorra megszavazza Brüsszel megalázó kívánalmait! Még az oktatási tüntetések is jobb téma, mint a cionista globalista, nemzet és családellenes Brüsszel szervilis kiszolgálása... Majd a készséges "liberális" média gondoskodik minden piszlicsáré ügy felfújásáról, túllihegéséről, hogy e paraván mögött a parlamenti szavazás zavartalanul megtörténjék... Javaslom, hogy legyünk azért kíváncsiak, hogy minket bűnteleneket mivel fog a kormány büntetni, hiszen érdekeltek vagyunk, a mi bőrünket árusítják ki...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!