DK-s belháború Óbudán, revansot venne a Fidesz az időközi önkormányzati választáson

2022. augusztus 11. 06:01

A Gyurcsány-párt egykori helyi elnöke, a volt alpolgármester lemondott a mandátumáról, a jelöltek több zöldet, tisztább közterületeket ígérnek és a Mocsárosdűlői Hyperloop kiterjesztését.

2022. augusztus 11. 06:01
null
Almási B. Csaba

Elege lett az egyik volt DK-s önkormányzati képviselőnek – az MSZP-ből a Gyurcsány-pártba átnyergelt – polgármesterből, ezért lemondott, így Óbuda-Békásmegyeren is időközi választást tartanak szeptember 4-én. Ennek az a tétje, hogy folytatja-e a Fidesz-KDNP az április 3-a óta tartó nagy menetelését, újra győz-e olyan egyéni választókerületben, ahol korábban ellenzéki városatya dolgozott, amint ez a főváros több körzetében és egy-két vidéki városban is történt.

A III. kerület politikai életében érdemi változást ugyan nem nagyon jelentene a kormánypárti siker, hiszen a balliberális oldal fölénye jelentős – a 22 tagú képviselő-testületben a polgármesterrel együtt 15 koalíciós tag, hat fideszes-KDNP-s, illetve egy független városatya dolgozik –, de annál nagyobb lenne a politikai és a presztízsértéke.

Nem volt váratlan fejlemény Hazai lemondása

2019-ben itt, a 2. számú választókerületben simán győzött az ellenzéki Hazai Iván András – a Jobbikon kívül mind az öt párt támogatta –, több mint 11 százalékponttal verte Csapó Harold Gábort (Bús Balázs Óbudáért-Fidesz-KDNP). A jobbikos Fodor Bálint Imre (3,8 százalék), valamint Wtulich Gábor (Ellenzéki Óbudáért, 2,89 százalék) nem tudott beleszólni a nagyok csatájába. Ám májusban Hazai bejelentette, hogy lemond a mandátumáról, ezért lesz kénytelenek az óbudaiak egy része a nyár végén az urnákhoz járulni.

Az, hogy a DK-s politikus veszi a kalapját, nem volt váratlan fejlemény, hiszen már korábban is történtek botrányos ügyek az ellenzéki térfélen. Nem sokkal a 2019-es választás után a szocialista Kiss László polgármester – a XVIII. kerületi kollégájával, Szaniszló Sándorral együtt – az MSZP-ből átigazolt a DK-ba, ami nagy fölhördülést, komoly feszültségeket okozott a két városrészben. Ez is közrejátszott abban, hogy Óbudán a korábbi helyi elnök és volt alpolgármester Hazai és

Rózsa László Péter önkormányzati képviselő ki is lépett a DK-ból.

Hazai az elmúlt hetekben több interjúban kijelentette, attól kezdve, hogy távoztak a Gyurcsány-pártból, ellehetetlenítették és ellenségnek tekintették őket, ha valamit kritizálni mertek, csak gúnyos választ kaptak, és megtiltották a hivatali dolgozóknak, hogy szóba álljanak velük. Azt is sérelmezte, hogy a választókerületében nem indult meg semmilyen fejlesztés, sőt a közösségi tervezésből is kihagyták, az országgyűlési választások után a tanácsosi helyétől is megfosztották. A lemondott politikusnak egyébként a fő problémája az volt, hogy a pártja összebútorozott a Jobbikkal, ez szerinte az elveik teljes feladását jelentette. A Facebook-oldalán pedig úgy fogalmazott, hogy nem akart nyomógomb lenni a polgármester képviselő-testületében.

Exfideszest indít a balliberális ellenzék

Az időközi választáson az ellenzék – leszámítva a Jobbikot, amely most önállóan sem méreti meg magát – a DK-s Kappeller Zsuzsanna nyugdíjas óvónőt indítja. A politikus a Facebook-oldalán azt írja, azért fog dolgozni, hogy kollégái pótléka az önkormányzat teherbíró-képességének függvényében évről-évre növekedjen.

Az itt élő kisgyermekes szülők akkor tudnak nyugodtan dolgozni, ha kiváló pedagógusainkat megtartjuk, s a gyermekeik biztonságban fejlődhetnek az óvodában” – fogalmaz.

Egy interjúban pedig kijelentette, szerencsés helyzetben vannak, hogy Óbudán még van mit megvédeniük, és ez az egyik kitűzött célja is. „Őrizzük meg a természeti értékeinket, ne legyenek további felületek lebetonozva és szeretném megakadályozni, hogy újabb lakóparkokkal építsenek be hatalmas területeket” – jelentette ki.

A politikus nem kezdő a szakmában, már az 1990-94 közötti ciklusban is önkormányzati képviselő volt, igaz, akkor még fideszesként, bár most azt állítja, akkor függetlenként, egy szakmai egyesület színeiben került be a képviselő-testületbe. Akkor a környezet- és természetvédelmi bizottság elnöke volt, épp ebben az időszakban privatizálták az egész Római-partot.

Egyébként a Rómain a legutóbbi önkormányzati választások óta is érdekes dolgok történnek. Addig soha nem látott mértékben pörögtek fel az építkezések, az egyik szocialista alpolgármester is egy itteni lakóparkban lakik. Emellett a korábban, a fideszes városvezetés alatt visszaszerzett önkormányzati ingatlanokat tömegével adják bérbe magánvállalkozóknak, akik

a zöldet pusztítva alakítanak ki kocsmákat, teniszpályákat.

A kormánypártok új emberrel próbálkoznak, szeptemberben Csikósné Mányi Júlia, az Összefogás Óbudáért Egyesület elnöke száll ringbe. Ő – többek között – azért szeretne dolgozni, hogy a városvezetés fejezze be az adó- és díjemeléseket, a közterületek ne legyenek elhanyagoltak, az önkormányzat ne árusítsa ki felelőtlen a vagyonát, az itt élők bosszantása helyett számukra kedvező döntések szülessenek. Szerinte Kiss László polgármester a kormánnyal hadakozik, országos ügyekben próbál megnyilvánulni meglehetősen ügyetlenül, miközben nem foglalkozik a kerület, az itt élők ügyeivel.

Csikósné ígéri, megválasztása esetén folyamatosan tartja majd a kapcsolatot a választóival, meghallgatja és képviseli az érdekeiket a testületben.

Aranyhegyiek, ezüsthegyiek

Ismét próbálkozik Wtulich Gábor (Ellenzéki Óbudáért), függetlenként méreti meg magát Rózsáné Gulyás Dóra, a DK-t elhagyó Rózsa László Péter felesége. Náluk azonban mindenképp esélyesebbnek tűnik a kutyapárti Budai Sándor Viktor, aki a parlamenti választáson is elindult már. Akkoriban azzal kampányolt maga mellett, hogy ő a harmadik kerület ifjúsági polgármestere, s a tervei között szerepel rendszeres bulik szervezése, valamint a Mocsárosdűlői Hyperloop kiterjesztése. A jelszava pedig az volt: legyen mindenhol Római fürdő.

(Fotó: Óbuda központja/YouTube)

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csjanos
2022. augusztus 11. 12:48
....ITT AZ ALKALOM számonkérni az igéreteket....a lusta hazug polgármesteren és bandáján...pfuj
drom176
2022. augusztus 11. 10:35
Olyan lett Óbuda, mint az a zsírdisznó polgármestere....
llnnhegyi
2022. augusztus 11. 10:04
Jó ez a fénykép! Nosztalgiámhoz! Itt éltem 10 évig. Jobbra a könyvtár. Balról a Kórház utca vezetett a Főtér-re. A Fűrész házakban laktam. Tarlós István főpolgármester győzelme után kerültem más helyre.( Jó helyre) Buús Balázs polgármester Idejében. 8 évet még élveztem boldog Óbudát!-:)) Úgyhogy: Hajrá Fidesz! Fel a győzelemre!
Micó
2022. augusztus 11. 09:12
A balosság az egy agyműködési forma. Pl.Olyan fogalmakat hoznak létre , mint: haladó, sokszínűség, szabadság( ez mindig a bankárkaszt szerinti szabadság), a sokszínűség az a sok hülye egybeömlesztése, a haladás pedig a társadalmi rétegek baszogatása, általuk. Helyi szinten pedig az un.KariGeri Dedó létesitése buzernyákokkal. Tehát ez orvosi probléma.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!