Zuglóban is azon marakodnak az ellenzéki pártok, ki induljon az időközin

2022. június 10. 07:00

A fideszes Szatmáry Kristóf szerint a hatalomért, pénzért folyik a küzdelem, a választók lassan kezdik belátni, a baloldal alkalmatlan az önkormányzat irányítására, így a kormánypárti jelölt esélyes.

2022. június 10. 07:00
null
Almási B. Csaba

Az ellenzéki pártok Zuglóban is keményen gyomrozzák egymást, az a tét, hogy ki indulhasson az időközi önkormányzati választáson a 9. számú egyéni választókerületben. Az eddigi képviselő,

Szabó Rebeka április 3-án a közös listáról bekerült a parlamentbe, így a párbeszédes politikus helyére kell megválasztani valakit.

A balliberális pártok nagy tülekedésének az az egyik oka, hogy – akárki száll is ringbe – a jelöltjüknek komoly esélye lehet, legalábbis a 2019-es önkormányzati választások eredményei alapján. Akkor Szabó csaknem 15 százalékponttal verte meg a fideszes Fülöp István Endrét, a független Keczéry Attila lett a harmadik (9,96 százalék), őt követte a Civil Zugló Egyesület képviseletében Schubert Gáborné (4,4 százalék), majd a kutyapárti Ország Tibor (4,37 százalék). S hasonló volt a helyzet két hónapja is.

Ez a XIV. kerületi városrész ugyanis a parlamenti választás szempontjából Budapest 13. egyéni választókerülethez tartozik, amely a XVI. kerület egészét is magába foglalja. A közös ellenzéki jelölt Vajda Zoltán pedig éppen annak köszönheti, hogy honatya lett – mindössze 468 vokssal győzte le Szatmáry Kristófot –, hogy itt viszonylag nagy fölénnyel nyert a fideszes politikus ellen, aki viszont a XVI. kerületben győzött. De ez nem volt elég számára a sikerhez.

Több kerületben is áll a bál az ellenzéki térfélen

Újbudán már kitört a balhé amiatt, hogy a DK nem ismerte el, hogy az az ellenzéki párt állíthasson jelöltet, amelynek a politikusa méltányolható okból megvált a mandátumától. Ott, a XI. kerületben két momentumos képviselő jutott be a parlamentbe, a lilák ezért úgy vélték, nekik jár az indulás joga. Erzsébetvárosban pedig egy DK-s, a bitcoinbányászatról elhíresült Borka-Szász Tamás esett ki, a momentumosok mégsem támogatták Gyurcsányék emberét. A viaskodás Gyurcsányék győzelmével zárult.

Zuglóban a Párbeszéd persze ilyen alapon joggal gondolhatja, hogy mivel az ő politikusukat kell pótolni, ők is nevezhetik meg, ki legyen a potenciális utódját. A színeikben Kökény Dalma indulna, akit – megelőlegezve számára a bizalmat – külsős alpolgármesternek akartak megválasztatni, hogy ismertebbé tegyék. Horváth Csaba polgármester azonban végül visszavonta az erről a posztról szóló előterjesztést – bár itt a konkrét név nem szerepelt, de mindenki biztos volt abban, hogy ezt kinek szánják –, mert a javaslat nem kapott volna többséget a képviselő-testületben.

A többi ellenzéki párt szemét azért is csípi a Karácsony-párt nyomulása, mert a Párbeszéd Zuglóban gyakorlatilag nincs is jelen, rossz nyelvek szerint Szabóból és Kökényből áll a helyi szervezetük. A Momentumot pedig különösen idegesíti, hogy pár hónappal ezelőtt az előválasztáson a jelöltjükkel, Hadházy Ákossal szemben a mára már – az MSZP-t leszámítva –

az ellenzéki térfélen is elfogadhatatlan Tóth Csaba parlamenti indulását támogatta a Párbeszéd.

Ugyanakkor a Karácsony-párt esélyeit az is rontja, hogy a körzetben élők nem nagyon vannak megelégedve Szabó Rebeka munkájával. A zöld baloldali értékeket valló párt alpolgármestere ugyanis nem lépett fel határozottan a terület túlzott beépítésével szemben, így nőhetett ki gyakorlatilag a semmiből a Paskál, valamint a Cordia lakópark, alaposan megterhelve a környezetet. A kerületben elég nagy népszerűségre szert tevő Civil Zugló Egyesület ezért is indít egy építészt, K. Szabó Miklóst.

A szervezet vezetői azt remélik, hogy a 2019-es eredményüket messze felülmúlva bőven 10 százalék feletti eredményt érhetnek el, amivel persze valószínűleg nem szerezhetik meg a mandátumot, de érdemlegesen beleszólhatnak a nagyok küzdelmébe. S nagy valószínűséggel ringbe száll a XIV. kerületben elég aktív Kutyapárt is.

(Szatmáry Kristóf Balatonfüreden 2022. február 16-án. MTI/Koszticsák Szilárd)

A Fidesz még nem döntött a jelöltjéről

A kormánypárt még nem döntött arról, kivel méretteti magát. Szatmáry Kristóf választókerületi elnök a Mandinernek azt mondta, Szabó Rebeka parlamenti képviselő taktikai okokból csak az utolsó pillanatban mondott le az önkormányzati mandátumáról, így az időközi választást még ki sem írták. Emiatt valamikor szeptemberben lesz a voksolás, így a kampány – a párbeszédes politikusnak „köszönhetően” – a nyár, a szabadságolások kellős közepére esik majd. Tehát nincsenek elkésve.

Eddig egyébként két személy került szóba – őket egyelőre nem szeretné megnevezni –, s attól is függ, végül ki mellé teszik le a voksukat a több lépcsős, hivatalos jelöltállítás során, hogy az ellenzéknek lesz-e közös jelöltje vagy netán többen mérkőznek meg azon a térfélen.

A fideszes országgyűlési képviselő szerint visszataszító harc zajlik a kerületben hatalomért, a koncért, a forrásokért

a gyakorlatilag nem létező, de most helyzetbe került Párbeszéd, a korábban meglehetősen komoly pozíciókat szerző MSZP, a feltörekvő Momentum, valamint a mindent megkaparintani szándékozó DK között.

Szatmáry szerint a küzdelemnek az is a tétje, hogy amennyiben végül momentumos vagy DK-s politikus indulna és győzne, az azzal is járna, hogy a városvezetésnek már nem lenne szüksége az utóbbi időben meggyengült – több képviselőjük átült a DK padsoraiba – és a kerületben rendkívül rossz hírű MSZP-re. Ha viszont szocialista városatyával bővülne a testület, az országosan nagyon rossz állapotban lévő párt Zuglóban megkerülhetetlen lenne. Amennyiben párbeszédes siker lenne ősszel, a koalíciós leosztás ugyan nem változna, de a törpepárt továbbra is tényező lenne a kerületben, ami a többieknek nem érdeke.

Átszavazhatnak vagy otthon maradhatnak

Így Szatmáry hallott már olyan ellenzéki véleményeket is, hogy a legkisebb feszültséget az okozná a balliberális térfélen, ha a fideszes politikus győzne. A választókerületi elnök ezzel a végeredménnyel abszolút egyetértene, de egészen más okból. Úgy véli, a kormánypárti siker a kerületnek tenne jót, hiszen a Fidesznek konkrét javaslatai, elképzelései vannak arról, hogyan tudna Zugló fejlődni. Ráadásul mára teljesen nyilvánvalóvá vált az is, hogy

az ellenzéki pártok az önkormányzatok irányítása helyett egymás tönkretételével vannak elfoglalva.

A kormánypárti politikus úgy véli, a baloldali szavazók jelentős része is kezd megbarátkozni a gondolattal, hogy a korábban általuk támogatott pártok teljesen alkalmatlanok nemcsak az országos, de helyi kormányzásra is. Ezért egy részük vagy átszavazhat, vagy otthon maradhat, így a fideszes jelöltnek reális esélye van a mandátum megszerzésére.

(Nyitókép: Karácsony Gergely közös ellenzéki főpolgármester-jelölt, Zugló polgármestere a kerületi önkormányzat folyószámlájának kivonatát mutatja Szabó Rebeka zuglói alpolgármesterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján az önkormányzat épülete előtt 2019. október 11-én.MTI/Kovács Tamás)

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
JMoflicheque
2022. június 10. 10:39
"money, money, money" _ ABBA
RasPutin
2022. június 10. 10:36
A fidesznek és a kdnp-nek sikerült már döntetnie? :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Ja náluk Viktor dönt.
zakar zoltán béla
2022. június 10. 10:13
zug
Einar
2022. június 10. 08:47
Szabó Ribike igen közelről ismerheti Karácsonyt, hogy mindig betuszkolják a parlamentbe.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!