Rezsiharc, Megafon, klímacsúcs, száraz november és Both Miklós – megjelent az új Mandiner!

2021. november 11. 10:46

Megvédhetők-e a magyar rezsiárak az európai energiaválság idején? Mennyi alkoholt isznak a magyarok a karantén óta? Miért került lejtmenetbe a magyar ökölvívás? Klímacsúcs, riport Ciprusról, Highlights of Hungary és Both Miklós – megjelent a Mandiner hetilap!

2021. november 11. 10:46
null

Vezércikkünkben, az Első karakterben Constantinovits Milán hívja fel a figyelmet az oltakozás fontosságára, ami már nem egyéni, hanem össztársadalmi érdek, akárcsak a politikai konszenzus a járványkezelés kapcsán.

Közélet

A baloldali kormányzás idején elszálltak a rezsiárak, az Orbán-kormányok viszont radikálisan beleszóltak a hazai energiapolitikába. Magyarország Európa mostani energiaválsága közepette is megőrizte a lakossági rezsi stabilitását. Milyen út vezetett idáig? Meg lehet-e hosszú távon védeni az intézkedéseket? Közélet rovatunkban elemzésünket olvashatják a nagy rezsiharcról.

A Megafon célja, hogy összeadódjon azok hangja, akik nem kirekesztők – mondja interjúnkban a Megafon vezetője. Kovács István szerint önbizalmat kell adni a közösségi térben a jobboldali gondolkodású embereknek.

Hatodik alkalommal teszik le százezrek az alkoholt egy hónapra a Száraz novemberhez csatlakozva. A program célja edzeni a kontrollt az alkohol felett. Magyarországon közvetlenül egy-, közvetetten akár négymillió embert is érinthet a súlyos alkoholhasználati zavar, a szakértők országos stratégiát sürgetnek – a témában Kék Pont Alapítvány szakemberét kérdeztük.

„Inkább a nem ivást tartjuk ritkábbnak, sokszor megszóljuk a társaságban az alkoholt nem fogyasztókat” – mutat rá Dávid Ferenc.

„Nem elég kimaradni a gonoszból. Az áldozat mellé kell állni. Van, amikor hősnek kell lenni” – írja publicisztikájában a holokauszt áldozataira emlékezve Balog Zoltán református püspök. 

Knopf Alexandra, az Alapjogokért Központ igazgatóhelyettese írásában a Városháza-ügy kapcsán mutat rá arra: a főpolgármester mögül már azok is kihátrálnak, akik néhány hete még ódákat zengtek egészen kivételes politikai teljesítményéről.

Külföld

Külföld rovatunkban a Glasgow-ban rendezett ENSZ-klímacsúccsal foglalkozunk, amire magánrepülők százaival érkeztek a résztvevők, hogy aztán hangzatos beszédeket mondjanak és szép ígéreteket tegyenek arra, mit is tesznek majd országaik évtizedek múlva. 

Évtizedek óta feloldhatatlan megosztottság sújtja Ciprust, s a szigetnek ma migrációs útvonalak csomópontjaként új idők új kihívásaival is szembe kell néznie. A rovatban riportot olvashatnak a mediterrán végekről.

Bendarzsevszkij Anton, a Danube Institute kutatója az amerikai-orosz kapcsolatok változásáról ír publicisztikájában. 

Precedens

Precedens rovatunkban megnéztük, hogy a nyugati országok akadémiai szférája miként vált a véleményterror terepévé.

Koltay András, az NKE rektorának pulicisztikájában Gilbert Keith Chesterton műve kapcsán ír a keresztény gondolkodás ismérveiről.

Makronóm

Legendás magyar vállalat került vissza hazai tulajdonba az utóbbi években, élére pedig holland származású igazgatót neveztek ki. Jan Prins újra a transzformátorgyártás globális bajnokává tenné Magyarországot – a tervekről beszélgettünk Makronóm rovatunkban.

Sport

Minden idők egyik leggyengébb vb-szereplését produkálták a magyar ökölvívók. Az örök optimisták szerint azonban nincs ok az elkeseredésre – Sport rovatunkban Csötönyi Sándort és Erdei Krisztiánt kértük helyzetértékelésre.

Meta, Élet és Utolsó figyelmeztetés

A modern társadalom egyre zajosabb és egyre kevésbé következetes. Hangulatunk, teljesítményünk és fizikai környezetünk ingadozásai alapvetően befolyásolják döntéseinket és választásainkat. A szétszórt változékonyság emberi életek és vállalkozások sorsát dönti el, ezért itt az ideje a tudatosságnak – üzenik új könyvükben Daniel Kahneman és társai, akiknek könyvét Böszörményi Nagy Gergely ajánlja a héten.

A Feminens oldalán Mészöly Ágnes konduktív pedagógust ismerhetik meg. 

Réz Johanna jegyzetében a „zokniszandál” jelenségről olvashatnak.

Valós időben, számszerűsítve mutatják be a rákos sejtek invázióját egy magyar kutatás módszereivel – ezáltal még többet megtudhatunk a betegség kialakulásáról és terjedéséről – a vizsgálatról Tudomány kisrovatunkban olvashatnak. 

Both Miklós veszi át november 19-étől a Hagyományok Háza vezetését, az új főigazgató kinevezése öt évre szól. A zeneszerző-előadóművész-néprajzkutatóval Élet rovatunkban beszélgettünk az intézményvezetés kihívásairól.

A leginspirálóbb magyar teljesítményeket mutatja be, és az emberi kiválóság, a cselekvő lokálpatriotizmus, valamint a hazaszeretet hívószavaira épül a Highlights of Hungary. A kezdeményezésről az ügyvezetőt és a nagyköveteket kérdeztük.

A Pilinszky János eddig sosem látott fotográfiáiból a Műcsarnok Kamaratermében nyílt kiállítást ajánljuk, a tárcát Hegyi Zoltán írta.

A lapot záró Utolsó figyelmeztetés rovatban az Ufi korábbi szerzője, Hegedűs Zoltán ír arról, miért nem helytálló az a vád, hogy kompország lennénk. 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hont András Márki Zay Péterről
2021. november 11. 10:49
Hont András: Márki Zay Péter zavarba hozta a Fideszt. Márki Zay Péter esetleges győzelme azt jelenti, hogy amit a Fidesz 2 év alatt kitalált AZ MIND KUKA! 1, az előválasztás színjáték, KUKA 2, Gyurcsány show, KUKA 3, migráció, KUKA 4 szivárványos BP vs narancs vidék, KUKA MINDEN KUKA MINDEN KUKA MINDEN KUKA MINDEN KUKA
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!