A baloldali pártok sokat beszélnek a zöld témákról, mi cselekszünk – Joó István kormánybiztos a Mandinernek

2021. július 26. 17:00

A magyar környezetipar helyzetbe hozása kiemelt célja a kormány fejlesztéspolitikájának, a konzervatív politika is lehet zöld – mondja lapunknak Joó István, aki kormánybiztosként felügyeli a november-december fordulóján esedékes Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expo és Világkiállítás szervezését. Miért foglalkozik prioritásként a fenntarthatósággal Magyarország? Miért éri meg egy nemzetközi gigaexpót rendezni hazánknak? Az export növeléséért felelős helyettes államtitkárt a világkiállítás mellett a magyar gazdaság járvány utáni újraindításáról is kérdeztük. Interjúnk.

2021. július 26. 17:00
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

***

Miért fontos a fenntartható fejlődés?

Mindannyian láthatjuk, akár csak az elmúlt napok eseményeit nézve Németországban, hogy a klímaváltozás és a fenntarthatóság a jelenkor egyik legnagyobb kihívása. A következő évtizedek egyik legfontosabb kérdése továbbra is az lesz, hogy a gazdasági és társadalmi fejlődést hogyan tudjuk összhangba hozni a környezet által nyújtott lehetőségekkel, hogyan lehet a kettő között az egyensúlyt megteremteni. Nem használhatunk több erőforrást, mint amit a környezet visszapótolni képes – ha ennél többet használunk, károkat okozunk.

Gazdasági fejlődés úgy, hogy a természeti környezet terhelése, az erőforrások kiaknázása mértékletes legyen. Sokan látják úgy, hogy talán az utolsó pillanatban van az emberiség. Fékezhető ez a folyamat?

A folyamatot lehet lassítani. Elemi érdekünk, hogy ez megtörténjen.

Ez egy közös felelősség, egy közös munka, amiben mindenkinek szerepe van: a kormányoknak, a vállalati szférának és az egyéneknek is. Természetesen a felelősséget nem lehet az egyén vállára helyezni, de sok olyan megoldás létezik már, amelyeket ha beépítenénk a mindennapi életünkbe, a fenntarthatósághoz hozzá tudnánk járulni.

Mi a kormányok felelőssége? Az Orbán-kormány mikor tette ezt a kérdést prioritássá a politikái között?

A kormánynak az az elsődleges feladata, hogy kialakítsa a szabályozási keretrendszereket, megfogalmazzon rövid-, közép- és hosszútávú célkitűzéseket, amelyeket ebben a témakörben el szeretne érni, és persze az is, hogy minden eszközzel előmozdítsa a célok elérését. 2010 óta folyamatos lépések történtek, ilyen például a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv meghirdetése és következetes végrehajtása is. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium koordinálásában egy nagyon aktív, erőteljes munka folyik.

A kormány meghatározott célkitűzéseket 2030-ra, illetve 2050-re vonatkozóan,

és számos intézkedést hozott, amelyek segítik ezek elérését. Említhetjük akár a napenergia terjedésének vagy az elektromos autók használatának előmozdítását, az egyszer használatos műanyagok betiltását, vagy éppen az illegális hulladéklerakók felszámolását. A Planet Budapest 2021 megszervezése is nagyon jól illeszkedik a cselekvési rendbe.

Joó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium export növeléséért felelős helyettes államtitkára

Miért fontos Magyarországnak, hogy itt rendezik meg a világkiállítást?

Az esemény kezdeményezője Áder János köztársasági elnök, akinek már nemzetközi színtéren is elismerik a klímaváltozás elleni küzdelemben vállalt szerepét. Elnök úr vezetése mellett három Budapesti Víz Világtalálkozót szerveztek, amelyeknek a mérlege igencsak pozitív volt. Összegezve azt mondhatnám, ezek az események nemzetközi kitörési lehetőséget adtak a magyar víziparnak.

Ázsia vagy éppen Afrika számos országában valósultak és valósulnak meg vízügyi fejlesztések magyar technológiával,

ami komoly eredmény. Számos másik olyan ágazat is van a hulladékgazdálkodástól az élelmiszer-termelésen át egészen az okos városokig, amelyekben jelentős magyar tudás és technológia van. Fontos, hogy nekik is nemzetközi kitörési lehetőséget biztosítsunk. Főleg egy Covid-járvány utáni időszakban, amikor majd újra meg kell küzdeni minden piaci lehetőségért.     

Milyen közvetlen vagy közvetett hasznokat, kapcsolati tőkét, üzleti lehetőségeket várnak tehát a kiállítástól?

A szakkiállítás egyik legfontosabb célkitűzése, hogy az ott kiállító magyar és visegrádi országokból érkező cégek konkrét üzleti lehetőségeket, megrendeléseket kapjanak, üzleti kapcsolatokat alakítsanak ki. Számos ágazatban a V4-országok egymás versenytársai, de emellett sok olyan terület is van, ahol kiegészítjük egymás tudását. Az utolsó Víz Világtalálkozón a kiállító cégek 700 üzleti tárgyalást folytattak le három nap alatt. Ha kiszámolnánk, hogy ezek külön-külön mennyibe kerültek volna az egyes vállalatoknak a külön szervezéssel, a külföldi külön utakkal, már látható, hogy egy kiállítás rendezése megtérülő befektetés.

Ez egy megarendezvény, presztízsesemény lesz, sajtóhírek szerint legalább 3 milliárdos költségvetéssel. Ez az összeg is képes megtérülni?

A Víz Világtalálkozók tapasztalata, hogy a kiállító magyar vízgazdálkodási cégek

olyan külföldi megrendeléseket kaptak, amelyek sokszorosan meghaladták a kiállítások rendezési költségeit.

A vállalkozások részéről hatalmas az érdeklődés a Planet Budapest 2021 iránt, már 170 kiállítói jelentkezésünk van – ez annak fényében jelentős szám, hogy a vállalkozások a járványhelyzetben elvégzett takarékossági intézkedések során köztudottan először a marketingkiadásaikat nyirbálják meg. A kiállítók között sok innovatív cég van, érdekes termékekkel – hogy néhány példát említsek: környezetbarát kisrepülő, műanyagot lebontó baktérium, néhány deciliter vízzel történő autómosás, beltéri komposztálás, intelligens gyalogátkelő, élelmiszer-pazarlást csökkentő applikáció, napelemes térburkolat, összecsukható konténerek vagy elektromos kukásautó.

Elképesztő fejlesztések vannak Magyarországon, jelentős tudás halmozódott fel az országban,

és ezt szeretnénk bemutatni minden vendégünknek, bárhonnan is érkezzen a világból.

 

A Hungexpo Magyarország és a régió vezető kiállítási és konferenciaszervező központja

A fenntartható fejlődés mint vezérelv hogyan jelenik meg a magyar külgazdasági politikák formálásában? Lesz-e zöldebb, hangsúlyosabb szerepet kaphat-e a környezetvédelem a kormányzati döntésekben?

Mi az elmúlt években

sokat tettünk azért, hogy a magyar környezetiparnak külföldi megjelenési lehetőségeket biztosítsunk.

A világ számos pontján, így például Vietnámban, Laoszban, Kenyában, Indonéziában magyar technológiával épültek és épülnek víz- és szennyvíztisztító telepek – ez egy komoly eredmény. Ezek a létesítmények önmagukban hozzájárulnak a fenntartható fejlődéshez, ráadásul az említett országokban a tiszta ivóvízhez való hozzájutás nehéz, egy tömegeket érintő probléma. A Zöld-foki-szigetek mezőgazdasági területein magyar technológiákkal oldják meg az öntözést. A nemzetközi fejlesztéspolitikánkban a környezetipar helyzetbe hozása egy kiemelt cél. Ami pedig a pénzügyi kérdéseket illeti, jó hír, hogy az Eximbank is megkezdte a Zöld Finanszírozási Program kidolgozását.  

Részben azért kérdezem ezt, mert az európai politikában a zöld témák a zöld pártok, esetleg baloldali vagy liberális pártok programjaiban szerepelnek, bár sokan felvetik, hogy miért ne lehetne ez egy konzervatív politikai portfólió része is...

A baloldali pártok zöld színezetű politizálása újból és újból bebizonyítja, hogy a zöld ügyet csak ernyőként használják a saját politikai programjuk érvényre juttatására, ezt pedig gyakran az egyén kárára teszik. Az említett pártok a zöld témákról

nagyon sokat beszélnek, globális mozgalmakról, nagyívű tervekről ábrándoznak, mi pedig cselekszünk.

Ez látható az elmúlt évek kormányzati lépéseiből és a jövőre vonatkozó terveinkből is. Magyarország a világ 21 olyan országa közé tartozik, ahol 2000 óta úgy nőtt a bruttó hazai termék, hogy közben csökkent a szén-dioxid-kibocsátás. De említhetném a Zöld Busz Programot, az egyszer használatos műanyagok betiltását, a zöld államkötvények kibocsátását, a napenergia elterjedésének ösztönzését, és így tovább. A Planet Budapest 2021 is a cselekvésről, a konkrét megoldásokról szól.

Hol tart az expó előkészítése?

November 29-én kezdünk, négy hónap van hátra, és ez az idő a rendezvényszervezés szempontjából olyan, mintha holnap lenne. De jól állunk, az érdeklődés pedig már most is jelentős.

 

 

Milyen programok, találkozók lesznek a rendezvény keretében?

A világtalálkozó során több mint száz előadó fog megvitatni olyan aktuális témákat, mint például azt, hogy mit jelent a fenntarthatóság a Covid-járvány után, vagy hogyan állunk át a körkörös gazdaságra, vagy mit jelent a mesterséges intelligencia és digitalizáció az okos városok fenntarthatósága szempontjából, vagy például azt, hogy milyen változásokat hozhat a zöld finanszírozás.

Több mint 120 ország képviselőit hívtuk meg Budapestre.

A száznál is több előadó 70 százaléka már visszaigazolta, hogy jön – ők olyan előadók, akik kormányzatoktól, nagy finanszírozási intézményektől, az ENSZ szakosított intézményeitől, a tudományos életből vagy a vállalati szférából jönnek. A szakkiállítás esetében 20 ezer négyzetméter, azaz 3 focipályányi lesz a kiállítási terület, amit meg fogunk tölteni. Az érdeklődő közönségnek azt szeretnénk megmutatni, hogy milyen eszközrendszert tudunk használni a mindennapi életünkben. Összegyűjtöttük Közép-Európában azokat a technológiákat, megoldásokat, innovációkat, amelyek segíthetik a fenntarthatóságot (hulladékgazdálkodás, energia, közlekedés, okos város-koncepció),

olyan termékek és szolgáltatások ezek, amelyek a világ minden pontján megállják a helyüket, exportképesek.

Ezen kívül lesz egy rendezvény-sorozatunk, egy kalandpark, amely a 10-16 éves korosztálynak szól: 180 iskolás csoportnak lesz lehetősége itt megérteni és megtapasztalni, hogy mi a fenntarthatóság, és mit tudnak érte személy szerint tenni. 

A politikai döntéshozók találkozói milyen formában valósulnak meg?

Több tucatnyi miniszteri delegáció jelezte már a részvételét a Planeten. A panelbeszélgetéseket viszont úgy alakítjuk ki, hogy abban mindig lesz kormányzati képviselő, egy pénzügyi szakember, valamint egy a vállalati szférából és egy a tudományos világból érkező szakértő. Fontos, hogy a problémák mellett a megoldásokról szeretnénk beszélni.

 

A Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expo és Világkiállítás helyszínei – 20 ezer négyzetméter, azaz 3 focipályányi lesz a kiállítási terület

 

Ön a KKM-ben az exportért felel, erről is kérdezném még. Az első negyedéves exportadat pozitív volt: a járvány ellenére több mint 3 százalékos volt a növekedés. Hogyan alakult a második negyedév?

A KSH az első féléves adatait augusztus elején fogja publikálni. Májusban azt láttuk, hogy a külkereskedelmi többlet 97 millió euró volt – ez tavaly májushoz képest 11 százalékos növekedést jelent.

Az első öt hónapban az export 27 százalékos növekedést produkált 2020 ugyanilyen időszakához képest.

A számok biztatóak.

Minek volt köszönhető a kereskedelmi mérleg eredménye?

A második és a harmadik járványhullám között az ipari termelés már kezdett visszaállni, a vállalkozások kezdtek újra talpra állni. A vállalkozások egészen elképesztő teljesítményt nyújtottak, ha figyelembe vesszük, milyen kihívásokkal néztek szembe. Mi is mindent megtettünk a magunk részéről: a KKM-ben a legapróbb adminisztratív ügyekig segítettük a magyar cégeket, a Helyettes Államtitkárság szinte telefonos ügyfélszolgálattá alakult át, mivel nagyon sok adminisztratív, logisztikai, szállítmányozási ügyben kellett segítséget nyújtanunk a járvány közepette. A Minisztérium számos programot indított el 2020-ban – a Nemzeti Exportvédelmi Program az egyik, amelynek két eleme volt:

magyar vállalkozások külföldön megvalósuló beruházásait segítettük vissza nem térítendő támogatások formájában

maximum 3 milliárd forint értékben; valamint az exporthoz kapcsolódó költségek, például kiállításokon történő megjelenés támogatásával ösztönöztük a külpiacra lépést. Ezen felül elindítottuk a Nemzeti Befektetési Ügynökségen keresztül a hazai beruházásokat támogató programot is: több mint kétezer vállalkozás jutott szintén vissza nem térítendő támogatáshoz, hogy meg tudják tartani a munkahelyeket és fokozzák a teljesítményüket.  

A hagyományos kereskedelmi partnereinken (Németország, Ausztria,... stb.) túl mely államokkal történt kereskedésben volt kiugróan magas exportteljesítményünk?

A keleti nyitás pozitívan alakult ebből a szempontból. Németország dominanciája azonban e téren egyértelmű: az első negyedévben az összes exportunk 30 százaléka ide irányult, ezen kívül Olaszország, Szlovákia, Románia, Franciaország együtt 21 százalékot tesznek ki. Ebből is látszik, hogy az EU-n belüli exportunk meghatározó. Elmondható ugyanakkor, hogy az Európán kívüli kereskedelmi partnereink is egyre hangsúlyosabb szerephez jutnak exportunkban. Az idei év első harmadában Törökországba, Kínába, Oroszországba és Szerbiába is nőtt a magyar kivitel, a tavalyi évhez képest összesen 26 százalékkal.

A termékexportot a gépek és szállító eszközök kivitele dominálta. Konkrétan milyen termékek?

Közúti járművek, villamosipari készülékek és műszerek, híradástechnikai berendezések, energiafejlesztő gépek – leginkább ezek.

Ezek nagyrészt nagyvállalati termékek. A kkv-k milyen arányban vannak jelen az exportban?

A magyar export 20-25 százalékát teszik ki. Az a cél, hogy 2030-ig megduplázzuk ezt az arányt;

az elmúlt években több programot is indítottunk, amelyek segítik a cél elérését. Míg 2017-2018-2019-ben 83, 88, illetve 89 százalék volt a kis és középvállalkozások részaránya az EXIM ügyfelei között, a tavalyi évben ez 93 százalékra nőtt.

Szijjártó Péter szerint a cél az, hogy az EU tagállamai közül Magyarország tudja a leggyorsabban újraindítani a gazdaságát. Milyen feltételei vannak ennek az optimista várakozásnak?

A tavalyi exporteredményünk is jó volt a járványhelyzethez képest, és az idei adatok is jól alakulnak. Miniszter úr vezeti a Gazdasági Élet Újraindításáért Felelős Operatív Törzset, és az elmúlt hetekben húsz kormánydöntés született a testület javaslatára – ezek mind olyan kezdeményezések, amelyek javítják a vállalkozások versenyképességét, fokozzák az exporttevékenységüket. Ezek a döntések elősegítik, hogy az újraindítás a lehető leggyorsabban történjen.

--

fotó: Mátrai Dávid, MTI, planetbudapest.hu

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
galancza
2021. július 26. 18:37
István! Alapvetően mindenben igazad van,jókat mondtál, és a Fidesz-kormány ezekben a témákban is jól kormányoz. Csak az a baj hogy kurva szar a kommunikációtok minden témában.Rengeteg jó dolgot tettetek az elmúlt 11 évben, és az elképesztően aljas ellenzéknek mégis van minimum 50% esélye győzni 2022-ben.István! Bármennyire felháborodsz,de ha a Fidesz elveszíti a választást abban nem az átlagemberek lesznek elsősorban a hibásak,hanem a Fidesz felső-közép-alsószintű politikusai,kampányszakijai,médiagurui, újságírói. Ideje lenne megérteni hogy a politikai-választási siker elsősorban a kommunikációtól függ,és nem a valós gazdasági,pénzügyi, kulturális,,infrastrukturális eredményektől. Én sem örülök ennek,de ez van.És ez mindig is így volt minden országban amióta világ a világ. Tehát ehhez kell alkalmazkodni.A fideszes politikusoknak, médiaguruknak meg kell találni a megfelelő tájékoztatási-kommunikációs formákat,amelyekkel meg lehet győzni a választópolgárok többségét. Elvégre ezért kapják a fizetésüket - mármint a médiaguruk és politikusok. István! Szóval nagyon magatokba kéne nézni,mert az döbbenetes hgy a megfogalmazhatatlanul aljas ellenzéknek van esélye.Erre nem magyarázat az, hogymertháthogyhátizémegígymegúgystb hülyék az emberek.Ennél sokkal mélyebben vannak a problémák:egész kokrétan a fideszes politikusok,médiaguruk fejében vannak súlyos gondok,mert túlzottan beleélték magukat abba hogy ők fantasztikus nagyon keresztény,nagyon konzervatív,nagyon úriemberek. És ezért köteles őket mindenki kritika nélkül imádni. Az valóban tény hogy minden fideszes politkus,gazdasági szakember összehasonlíthatatlanul jobb a balosoknál,ballikosoknál, de azért legyünk őszinték: ezeknél az aberrált fletóéknál,jakobinuséknál nem nehéz sokkal jobbnak lenni. Tehát a fideszes politikusok, sem hibátlanok. István! Próbáld meg felfogni, hogy ha győznek fletóék akkor itt kő kövön nem marad,és helyre hozhatatlan folyamatokat fognak elindítani (migránsok,eladósítás,stb), tehát a Fidesznek mindenképpen győznie kell,és az átlagemberek fikázása helyett, a Fidesznek magába kell néznie hogy a francba van 50% esélye szemkilövetőéknek. Ideje lenne meghallgatni a Fideszen belüli jóindulatú kritikus hangokat,mert például a fideszes fő elemzők Deákkal ,Apátival az élen (a jószándékukat nem vitatom) sajnos teljesen el vannak szakadva a valóságtól és abszurd fideszes álomvilágban élnek.
békalepcse
2021. július 26. 18:22
Csak hogy mindenki tisztában legyen a vizes élőhelyek fontosságával és klimajavító hatásaival. https://www.agrarszektor.hu/fold/fontos-vizsgalat-indul-ez-minden-magyar-kerti-to-tulajdonost-erint.31370.html
McEmese
2021. július 26. 17:58
"Magyarországot különleges érzelmi kapocs fűzi a türk országokhoz" – mondta Jachtos Péter külügyi kakadu. Ehhez az elvtársi-bajtársi közleményhez egyetlen dolgot tennék hozzá, azt is kizárólag a magam nevében: engem egyáltalán nem fűz különleges érzelmi kapocs egyetlen türk országhoz sem.
békalepcse
2021. július 26. 17:58
Sajna a kormány is csak amolyan piszí módon zöld, de véletlen se tenne hatékony lépéseket. Hatékony lépésnek nevezném, ha a vízzel való bánásmódon változtatnának. Például ha a mezőgazdaságban kötelezővé tennék a csapadékmegtartó árkokat és az ezer hektárokat egybeszántó gazdákat köteleznék a mezővédő erdősávok kialakítására, mert a szél szabadon nyargal a földön és szárítja kegyetlenül! A szélvedő erdősávok elemelik a szelet a talajtól és úgy nem tudja leszakitani a talaj közvetlen felszínéről a páraréteget. Aki volt már ötödikes az tudhatja, a levegő mindig felület mentén mozog, mert emlékszik még a tölcséres gyertyafújásos kísérletre. Ezer más dologban is hasonlóan dilettáns módon próbál zöldnek lenni a kormány és ez nagyon nem tettszik. Miért nem lehet olyan embert bevonni a döntéshozásba aki ért is a kérdéshez?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!