Az amerikai újságok szerkesztőségeinek elsöprő többsége Joe Biden mellett áll

2020. október 27. 13:59

Száztizenkilenc amerikai lap, köztük az egyik legnagyobb konzervatív újság is Joe Bident támogatja, míg Donald Trump mellett csupán hatan állnak – írja cikkében a The Hill.

2020. október 27. 13:59
null

Az Egyesült Államok újságainak szerkesztőbizottságai elsöprően a volt alelnököt támogatják Donald Trump ellenében a közelgő választások során. Az ország egyik legkonzervatívabb lapja egyenesen precedenst teremtett azzal, hogy először állt demokrata jelölt mögé története során – számol be a The Hill című amerikai lap. 

Eddig legalább 119 napi és hetilap szerkesztősége írt hivatalos állásfoglalást Biden támogatásáról, köztük a Chicago Tribune és a New Hampshire Union Leader, mely két stabilan konzervatív újság, és amely a volt új-mexikói kormányzót, a libertárius Gary Johnsont támogatta 2016-ban – írja a The Hill. 

A Union Leader vezetői száz év alatt egyszer sem támogattak Demokrata jelöltet.

„Amerika számos kihívással néz szembe, és most egy igazi elnökre van szüksége az ország felépítéséhez. Úgy tűnik, ez meghaladja Trump úr képességeit”- írta a hétvégi vezércikkében a Union Leader. „Az ország újjáépítése egyenesen Joseph Biden képességeit igényli. Megállapíthatjuk, hogy Biden gondoskodó, együttérző és elkötelezett közszolga.”

Trump mindössze hat napi illetve hetilaptól nyert hasonló támogatást, köztük a milliárdos kaszinó-mágnás, Sheldon Adelson tulajdonában lévő Las Vegas Review-Journal-tól. Adelson és felesége milliókat költött Trump újraválasztási kampányára. 

„Trump úr minden harsogása és dicsekvése ellenére belpolitikai eredményei meglehetősen hagyományosnak – és sikeresnek tekinthetőek. Az eredményeket jutalmazó választóknak ezeket észre kell venniük”– írta a las vegasi lap szerkesztősége.

Csupán két lap váltott az egyik nagy párt jelöltjéről a másikra az elmúlt négy évben. A Topeka Capital-Journal most Bident támogatja négy évvel azután, hogy korábban Trump mellett állt. A Washington állambeli Spokane-ben megjelenő Spokesman-Review pedig Donald Trumpot támogatja azután, hogy négy éve még Hillary Clinton mellett foglalt állást. 

„Donald Trump egy erőszakos és elvakult ember. Tünete az országban egyre növekvő pártoskodó megosztottságnak. Mégis azt javasoljuk, hogy rá szavazzanak, mert az a politika, amelyet Joe Biden és progresszív támogatói a nemzetre erőltetnének ennél is rosszabb lenne”– írta a Spokesman-Review.

A négy évvel ezelőtt Trumpot támogató Capital-Journal idén már új irányítás alatt áll, miután a Morris Communications 2017-ben eladta a GateHouse Media-nak.

„Ez az újság 2016-banTrump elnököt támogatta. Akkor az eltérő tulajdonosi szerkezet és körülmények miatt vállalható volt ez a kockázat. Úgy tűnt, hogy Trump semmitmondó személye és üzleti hozzáállása felrázhatja és jobbá teheti Washington DC-t”– írják az új szerkesztők. „A hazárdjáték nem jött be.”

Tizenöt olyan újság is van, amely 2016-ban nem foglalt állást egyik jelölt mellett sem, idén viszont Biden mellett tette le a garast. Ezzel szemben csupán egyetlen olyan lapról, az Arkansas Democratic-Gazette-ről számol be a The Hill, amely hasonló módon Trump mellett állt ki. A Florida Times-Union, amely 2016-ban Trumpot támogatta, idén szerksztőségi leépítésekre hivatkozva nem foglalt állást egyik jelölt mellett sem.

Biden előnye az amerikai lapok szerkesztőségeinek körében hasonló ahhoz, mint amit Hillary Clinton élvezett 2016-ban, amikor a demokrata jelölt 243 laptól nyert támogatást, miközben mindössze 20-an támogatták Trumpot. A 100 legnagyobb példányszámban megjelenő újság körében Clinton 57 támogató állásfoglalást kapott, míg Trump csupán kettőt – idézi fel a The Hill a négy évvel ezelőtti helyzetet. 

Az, hogy mindezek ellenére Trump nyert, arra enged következtetni, hogy az újságok szerkesztőségei már nem rendelkeznek a nyilvánosságra gyakorolt korábbi befolyásukkal. 

Néhány politológus szerint azonban egyes újságok bizonyíthatóan képesek szavazatokat mozgósítani, különösen akkor, ha a szerkesztőségi állásfoglalások szakítanak a lap megszokott irányvonalával. Ilyen volt például amikor a The Dallas Morning News és az Arizona Republic, két hagyományosan konzervatív szerkesztőség Clintont támogatta 2016-ban.

„A kutatások kimutatták, hogy az újságok állásfoglalása akkor tud igazán hatásos lenni, ha az váratlan helyről érkezik” – mondta Jennifer Hoewe, a Purdue Egyetem kommunikáció professzora a The Hillnek. „Az idei év abban az értelemben érdekes, hogy a szavazók többsége már jó ideje elhatározta kire fog szavazni. Az újságok állásfoglalásai hagyományosan akkor érdekesek igazán, ha a jelölt kevésbé ismert, így hatásuk akkor erősödhet fel, ha az állásfoglalás váratlanul érkezik.” 

Donald Trump a The Hill cikke szerint annyira polarizálta a nemzeti politikát és kultúrát, valamint első hivatali idejének utolsó évét oly mértékben meghatározta a koronavírus-járvány, hogy számos lap szakított a korábban megszokott precedenssel, és váratlanul Biden támogatására szólított fel.

„A bizonyítékok és a tudomány egyaránt azt mutatja, hogy Donald Trump súlyosan ártott az Egyesült Államoknak és népének azzal, hogy elutasítja a bizonyítékokat és a tudományt” – írta a Scientific American Biden mellett fogalva állást. Az újság 175 éves története során ez volt az első nyílt politikai állásfoglalás.

Egyes szerkesztőségek egyenesen Trump újraválasztásának veszélyeiről írtak. „Trump egyértelmű és folyamatos veszélyt jelent az Egyesült Államokra, és nem tűnik valószínűnek, hogy hazánk képes lenne sértetlenül megúszni újabb négy évnyi elhibázott kormányzást” – zárja cikkét a The Hill az Atlantic főszerkesztője, Jeffrey Goldberg szavaival.

(Forrás: The Hill)

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Armageddon
2020. október 28. 20:50
Mit számít! A lényeg, hogy a KESMA 570 papírfecnije a festetthajú pojáca mellett van.
Leo3
2020. október 27. 23:25
Magyarán mondva az amerikai újságok egy inkompetens figurát támogatnak, csupán azért, mert az minden liberális marhaságba belemegy és jóváhagyja. Trump, aki a normalitást képviseli nem fekszik nekik, és ezért igyekeznek ellehetlenteni.
Gregorius
2020. október 27. 22:44
Trump nehezen kiszámítható, de a cselekedetei között azért felfedezhető a logika. Biden helyett szerintem inkább az Alelnök és az apparátus vinné a dolgokat, neki csak pár külpolitikai ügy maradna, elég megfáradt embernek látszik, amíg Trump látszólag duzzad az energiától és az önbizalomtól.
csanaki
2020. október 27. 20:28
Ez egy érdekes Twitter-poszt. Ha igazs van, akkor tök mindegy, hányszoros a globalista sajtótúlerő: https://threadreaderapp.com/thread/1313417337882783746.html
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!