Kertészkedjünk gyermekünkkel!

2016. október 06. 21:21

Kutatások bizonyítják, hogy a kertészkedést akár komplex fejlesztésnek is nevezhetnénk! Hogy miért?

2016. október 06. 21:21

Ugyan az időjárás nem a legszebb arcát mutatja, a kertészkedéstől ne vegye el a kedvünket! Most kell elültetnünk azokat a hagymákat, amelyekből csodaszép tavaszi virágok nyílnak majd jövőre. Ne zárjuk ki az élményből a gyerekeket sem!

Azt talán említeni sem kell, mennyire egészséges a friss levegőn tevékenykedni — persze alaposan felöltözve olyan ruházatba, amely megvédi a gyermeket széltől, csepergő esőtől, sártól, és amelyet mi sem sajnálunk, nem kell rá „vigyázni”. 

A kerti munkálatokról több kutatás is megállapította, hogy gyermekek esetében is csökkentik a stresszt, növelik az önbizalmat — hiszen a kicsik maguk termesztenek, azaz teremtenek, növelnek! —, ráadásul szívesebben fogyasztják azokat az ételeket, melyeket a kertjükben termett alapanyagokból készítettek.

A kutatásokból az is kiderült, hogy a rendszeresen kerti munkát végző gyerekek jobban tudnak csapatban dolgozni, kommunikációs képességeik fejlettebbek, hiszen a kertet meg kell tervezni, az ötleteket meg kell vitatni, a felmerülő feladatokat közösen kell megoldani. A gyerekek megtanulnak felelősséget vállalni, és türelemre is szükségük van, hiszen a növények kifejlődése bizony időbe telik.

A kertészkedés egyfajta közösségi élmény, csapatépítő tevékenység is lehet, ha azt egy-egy óvoda, iskola tankertjében végzik. A gyerekek észrevétlenül is sokat tanulnak a növényekről, és ezeket az ismereteket később, felnőttként is tudják kamatoztatni.

 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!