Vatikán: megint bizalmas pénzügyi iratok szivárogtak ki

2015. november 11. 16:50

Letartóztattak a Vatikánban két munkatársat, mert feltehetőleg ők szivárogtatták ki a vatikáni pénzügyekkel kapcsolatos információkat, melyek két, olasz újságírók által a héten megjelentetett könyv alapjául szolgáltak. Ferenc pápa az újabb kiszivárogtatási botrány ellenére leszögezte: folytatja a küzdelmet az egyházi korrupció ellen. A két feltételezett kiszivárogtató előzetes letartóztatásban van. Összefoglaló.

2015. november 11. 16:50
Viola Beáta

Két, a Vatikán pénzügyeivel és a falakon belüli korrupcióval foglalkozó könyv is megjelent Olaszországban a minap. Emiliano Fittipaldi Kapzsiság című művében többek között azt boncolgatja, hogy az a néhány, Vatikán falain belül működő, adómentességet élvező és épp ezért olcsó üzlet (trafik, benzinkút, gyógyszertár és szupermarket) mely elméletileg a Vatikán dolgozói számára van fenntartva, évi több tízmilliós bevételt hoz. Ezek közül csak a trafik éves bevétele tízmillió euró, ami tekintve a vatikáni dolgozók (pláne a közülük dohányzók) csekély számát, még akkor is irracionálisan magas összeg lenne, ha az összes dolgozó egész nap megállás nélkül cigarettázna. A belépőkártyák, melyek azt igazolják, hogy tulajdonosuk vatikáni irodában dolgozik, alkalmanként gazdát cserélnek.

Gianluigi Nuzzi, akinek a neve már a 2012-es – ezennel elsővé avanzsált – Vatileaks-botrány kapcsán is felmerült, Via Crucis című munkájában a bíborosok fényűző életét állítja középpontba, olyan adományokról is írva, amelyek végül nem érkeztek meg rendelkezési helyükre, például egy gyermekkórházba. Nuzzi idézi a pápa egy lehallgatott telefonbeszélgetését is George Pell egykori Sydney-i érsekkel, jelenleg a Vatikán gazdasági titkárságának vezetőjével az egyházi állam robbanásszerűen megnövekedett költségeiről. Ferenc pápa a beszélgetés során nehezményezte, hogy ha még a nagyon is látható pénz útját sem tudják követni, hogyan akarják a hívők láthatatlan lelkét kormányozni.

Federico Lombardi szentszéki szóvivő úgy nyilatkozott, hogy a kiszivárogtatott források nagy része pápai felkérésre készült dokumentum, melyeket Ferenc pápa és munkatársai már ismertek, tehát szinte semmi lesújtóan új nem került ezzel napvilágra. Ferenc pápa reformjainak egy része ugyanis a Vatikán pénzügyi átláthatóságára irányul. A Vatikán nemzetközi banki ügyleteit például idén vizsgálták át.

Mindezek ellenére az adatok kiszivárogtatása bűncselekménynek minősül, ezért egy hete őrizetbe is vették az 54 éves spanyol atyát, Lucio Ángel Vallejo Baldát, az Opus Dei tagját, és munkatársnőjét, a 33 éves olasz Francesca Immacolata Chaouqui PR-szakértőt.Mindketten tagjai voltak a Cosea-nak, a Ferenc pápa által 2013-ban létrehozott gazdasági és adminisztrációs ügyekért felelős bizottságnak, melyben Chaouqui volt az egyetlen nő. Balda volt a Cosea titkára, és munkatársnője szerint senki sem ismerte úgy a Vatikán gazdasági ügyeit, mint ő. Így amikor a pápa gazdasági titkárságot hozott létre, mely többek között a Cosea feladatait is átvette, biztosra vették, hogy Balda lesz a titkár. Ferenc pápa azonban George Pellt nevezte ki. Ezért gondolják egyesek, hogy a kiszivárogtatás indítékai között megjelenik a bosszú is. Tény azonban, hogy Balda és Chaouqui már korábban is felhívták magukra a figyelmet bizonyos esetek kapcsán.

Francesca Chaouqui Twitterjéről terjedt el ugyanis többek között az az üzenet is 2012-ben, hogy Benedek pápa leukémiás. Ez az ügy azonban elcsitult, mivel Chaouqui azt állította, feltörték a gépét. 2014-ben pedig, II. János Pál és XXIII. János szentté avatása apropóján a Balda-Chaouqui-páros méregdrága fogadást rendezett, amely szintén a szegények Ferenc pápája számára volt fricska.

Balda jelenleg abban a cellában várja az eljárást, amelyben az első Vatileaks idején Paolo Gabriele pápai komornyik raboskodott. Chaouquit elengedték, mivel mindenben együttműködött a hatóságokkal, illetve kijelentette, hogy ő semmiért sem felelős, mindent Balda csinált egyedül, ő próbálta visszatartani. A hölgy Facebook-profilján rendszeresen kommentálja az eseményeket, kezdve azzal, hogy ő soha nem árulta el a pápát, egészen annak hírül adásáig, hogy gyermeket vár.

Ferenc pápa a vasárnapi Úrangyala után megerősítette, hogy a kilopott iratok, tanulmányok valóban az ő felkérésére készültek, ő és a munkatársai jól ismerték a tartalmukat és már intézkedéseket is foganatosítottak az áldatlan pénzügyi állapotok megváltoztatása érdekében, melyek részben már hatni is kezdtek. Az iratok ellopása bűncselekmény, amelynek következményei lesznek, de a megkezdett reformokat ugyanakkor kijelentése szerint folytatni fogja Ferenc pápa.

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik