Dojcsák: Mindenki fotózza nyugodtan a rendőröket!

2015. február 13. 10:15

Nem egyértelmű, hogy most szabad-e intézkedő rendőröket a beleegyezésük nélkül fotózni vagy nem. Baló György a TASZ jogászát és a Kúria egyik bíráját kérdezte.

2015. február 13. 10:15

A TASZ-os Dojcsák Dalma azt mondta: ő arra biztat mindenkit, hogy nyugodtan fotózza, videózza az intézkedő rendőröket, és vállalja fel az esetleges eljárást. Mint mondta, az Alkotmánybíróság az Index ügyében kimondta, hogy szabad fotózni a rendőröket, ha amit csinálnak, az közügy. Dojcsák szerint a bírók el tudják ezt dönteni, bár elismerte: jelenleg a törvények nem rendezik egyértelműen a helyzetet, a Ptk. közszereplésre vonatkozó rendelkezéseit többféleképpen lehet értelmezni. Újabb jogegységi határozatot a Kúria csak akkor fog hozni az ügyben, ha széttartó joggyakorlat alakul ki az ügyben – mondta.

A Kúria Polgári Kollégiumának bírája, Simonné Gombos Katalin leszögezte: már a fotó elkészülte is lehet jogsértő, nem csak a közzététele. Az Alkotmánybíróság azt mondta ki, hogy a rendőri intézkedés tömeges rendezvényen, vagy a jelenkor közérdeklődésére számot tartó eseményeken szabadon fotózható. „Ha balhé van és oszlatnak a rendőrök”, az már szerinte határterület: a szabad közzététel alóli kivétel, ha az az emberi méltóságot sérti. Egy egyedi intézkedés viszont lehet jogsértő, akár az is, ha valakit igazoltat a rendőr, és ő lefotózza a telefonjával, akkor a rendőr kérheti a fotó törlését, és ha ez nem történik meg, bírósághoz fordulhat. Az már bírói mérlegelés kérdése, hogy az adott esetben az ütköző érdekek közül melyik az erősebb – fejtette ki a bíró.

Simonné kifejtette: nem tartaná helyesnek, ha a Kúria egy jogegységi határozattal ezen a téren beszűkítse az új Ptk. értelmezését.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2016. február 02. 13:20
"A rendőrség lejáratása 2006 óta töretlenül folytatódik." HÁT AKKOR ŐK IS MEGTETTEK ÉRTE MINDENT. HOSSZÚ IDŐ KELL MÉG AHHOZ, HOGY AZOK A KÉPEK FELEDÉSBE MERÜLJENEK.
lenhardt
2015. március 09. 08:45
Így van, ráadásul szívesen verné a más micsodájával a csalánt...
trendo
2015. március 02. 17:00
Értelmesen kifejtette véleményét. Érvelt, nem kinyilatkoztatott, és pláne nem vádaskodott. Példát vehetnének róla sokan a kedves fórumtársak közül is. Ami egyesek megnyilvánulásait illeti: Miféle ócska dolog valakinek a külleme és az egyesületi hovatartozása alapján ítélni meg a mondandóját? Lefogadom, hogy ha némelyik kommentelő közzétenné a képmását, rögtön őt is kiixelnék :)) A nemi identitást illetően Romain Garynak adok igazat: "Az emberek nem akkor követik el a súlyos erkölcstelenségeket, mikor letolják a gatyájukat, hanem mikor öltönybe bújnak és nyakkendőt kötnek"
trendo
2015. március 02. 10:29
Kabaré ez az emberi jogosdi már! Egy jogszerűen eljáró rendőrt, aki pl. vezetőszáron elővezet egy bűnözőt, már miért ne lehetne lefotózni? Gondolják, hogy majd le fogják lőni? Vagy egy fakabátot a követség előtt? Amúgy nem tudom, sírjak-e vagy nevessek, mikor a híradóban egy bűnténnyel kapcsolatban nyilatkozó Rebenákné, aki épp elmondja, hogy "nem láttam, hallottam konkrétan semmit, amúgy olyan rendes embereknek látszottak" rögtön bemondatja, hogy "nem járult hozzá arca megmutatásához"... Közbe meg a város teli van kamerákkal, azt se tudjuk, mikor vesznek fel és mire használják...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!