Viktorpénz

2013. április 16. 19:17

Két dolog biztosan fontos a kormánynak. Az egyik, hogy megszűnjön a Magyarország ellen folytatott túlzottdeficit-eljárás. A másik a jövőre esedékes választások. És ez a kettő összefügg.

2013. április 16. 19:17
Makai József

„Egyelőre nem lesz Varga-csomag: az optimista kormányzat úgy véli, hogy a tavalyi alacsony hiány után az idén megszorítások nélkül is tartható a hiánycél, és reméli, hogy konvergenciaprogramja Brüsszelben is meggyőző lesz. A kormány arra számít, hogy beindul a növekedés (bár az idénre tervezett mértékét 0,9 százalékról 0,7 százalékra mérsékelték) és jövőre már 1,9 százalékos lesz, mindeközben a hiány 3 százalék alatt marad. A kormány szerint a forint árfolyama nem erősödik majd számottevően, viszont csökken az infláció, és jövőre is alacsony szinten marad. A közszférában nem ér véget a takarékoskodás időszaka, és nem tűnnek el a különadók sem. Most már csak az van hátra, hogy Brüsszel is elhiggye mindezt: a bizottság eddig fenntartásokkal fogadta a magyarországi terveket. (...)

Ha (...) Brüsszel elfogadja a konvergenciaprogramot, akkor a kormány fellélegezhet. Akkor már csak politikai jellegű konfliktusok maradnak, azoktól pedig Orbán nem tart. Sőt. Az az ő világa: kész napestig bizonygatni, hogy a negyedik alkotmánymódosítást direkt az Alkotmánybíróság kérte, és éppenséggel tágították a testület jogköreit, kész újra elmondani, hogy tud késsel és villával enni, legfeljebb nem akar. Mert ő nem a fősodorból érkező jófiú, hanem kétharmaddal bíró forradalmár, aki a magyar utat járja. És a magyar utat államosítások és központosítások szegélyezik.

Ebben a küzdelemben Brüsszel nem tud nyerni. Nem arról van szó, hogy a szimbolikus politizálásban Orbán - akárcsak Magyarország - jobban teljesít. Orbán és az EU vitája - ha nem a pénz a tét - az elvekről szól, Magyarország miniszterelnöke pedig igen nagyvonalúan viszonyul az elvekhez és a tényekhez. Műsora továbbá a hazai közönségnek szól: az elfogult brüsszeli bürokratákkal való szókimondó politikus nacionalista, paternalista meséje ez. Az EU csak a pénzcsapok elzárásával foghatná meg a kormányt - látható, hogy ez az, amit Orbán mindenáron el akar kerülni. Ennek érdekében voltak az eddigi megszorítások is, minden harcias, a szuverenitást és a kormány mozgásterét védő retorika ellenére. Csak pénz legyen, a többi csak duma.”

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
racer
2013. április 17. 09:02
Drukkolsz a szankciókért, mi seggfej?
kamasuka
2013. április 17. 08:37
Tudjuk. Amint visszajöttök, minden azonnal "gromek" lesz.
Felebarát
2013. április 17. 08:09
növekedtek a vállakozók terhei, banki költségek...szinte a kétszeresére...stb...energia emelés...
Soma
2013. április 17. 07:26
No, szóval! A túlzott deficit eljárás és a hazaárulás összefüggése: Az EU , mint totális felettes, addig nem engedi ki az országot az eljárás szorítása alól /nem jutunk hozzá a minket megillető fejlesztési pénzeszközhöz/, amíg a kormány be nem vezet olyan megszorításokat, amelyeket a hazaárulók feszegetnek. /nyugdíjak, közalkalmazotti fizetések csökkentése, különadók bevezetése arra az esetre, ha az Unió bírósága bűnösnek talál bennünket/. Kórozs Lajostól Karácsony Gergelyig az egész bagázs erről beszél, természetesen nem ilyen nyílt összefüggésben, hanem sokkoló módon hiszterizálva a társadalmat. Ezért nem jó az EU-nak az Alaptörvény-módosítás, ezért hintik a Fidesz kizárását a Néppártból, ezért történik mindenféle csűrés-csavarás minden egyes kormányintézkedés után. Amit mindenkinek tisztán kell látnia: Az EU kommunistái, hatvannyolcasai csatát vívnak, a pártjukat támogató multik csatáját.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!