Nemzeti maximum

2012. július 28. 17:48

A nemzeti maximum olyan nemzetközösséget jelent, ahol az együttgondolkodás és cselekvés, a közös erőfeszítés rendkívüli, teremtő energiákat szabadít fel. Interjú.

2012. július 28. 17:48
Lezsák Sándor

– Véget ért a parlament tavaszi–nyári ülésszaka. Hova megy pihenni egy magyar parlamenti alelnök? Hawaiira? Balira? Tengerpartra?

– Egy másik homoktenger partján, Lakitelek szélén élek a családommal. Az öreg házat most újítottuk fel másodszor. Ez lesz a nyári szabadság. Másfelől most csak a parlamenti plenáris üléseknek lett vége, a háttérmunka folytatódik. A Nemzeti Fórum szakműhelyei most egyeztetnek, segítem a Kurultáj szervezését, a Bethlen Gábor Alapítvány munkájának köszönhetően lllyés Gyula születésének 110. évfordulójára talán végre lesz Budapesten is szobra az írónak, ezt is elő kell készíteni. A Lakiteleki Népfőiskolán is nagyüzem van, a Pesti Srác Alapítvány szervezésében nemzetközi ’56-os tábor lesz, és augusztus végén moldvai csángó magyar pedagógusok tíznapos továbbképzését tartjuk. Szeptember végén pedig a lakiteleki találkozó 25. évfordulójára emlékezünk.(...)

– Rendszerváltás volt egyáltalán?

– Igen, az volt, csak éppen a rendszer lett rossz. Torz rendszer jött létre. Az első Orbán-kormány ezen próbált javítani, az igazi változásra a lehetőség, a kétharmados többség viszont csak most lett meg, és kaptuk meg a szükséges felhatalmazást az országtól.

– Kik és hol hibáztak a kilencvenes évek elején? Mit csinálna másképp ma?

– Nem hiszek abban, hogy utólag, évek elteltével visszatekintve rendet lehet csinálni a múltban. Még akkor is, ha látom, sokan úgy gondolják, hogy a múltban minden megtörténhet… Ahogy a tettes visszatér a tett színhelyére, ugyanúgy tapasztalom, hogy vannak helyi és országos vagy akár nemzetközi szinten is olyan történelmi bűnözők, akik emlékiratban, nyilatkozatban próbálják eltüntetni a nyomokat, az őket terhelő bizonyítékokat. Röviden így tudom összegezni: a kilencvenes évek elején ennyire voltunk képesek. Tízmillióan. Ennyire voltunk képesek saját hitünk, akkori legjobb tudásunk alapján. Akik rosszat akartak, akik az egyéni hasznukat nézték, akik kiárusították, elárulták az országot, megtették. Akik hitem szerint a közjót szolgálták, ennyire voltak képesek. Nem többre, de nem is kevesebbre.”

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Papuska
2012. július 30. 11:11
Lezsák egy olyan néptanító, aki az adott körülmények között létre tudott hozni Magyar Bálintok, Fodor Gáborok, Pokorni Zoltánok uralta demagóg liberális iskolarendszer mellett egy olyan iskolát, ahol az igazságot merik tanítani, és csendben, de folyamatosan arra törekszik, hogy legyen még ilyen iskola, minél több. A Lakitelki Népfőiskolán egyre többen járnak, és akik ott végig hallgatnak egy szemesztert, azok más emberként jönnek ki. Ott, ahol a jobboldali oktatás is az a minimum 60 éves demagógiát, és antipedagógiát taníttatja, jobbára szociálliberális pedagógusaival, ott egy néptanítónak lehet gyönyörű életcélja. egy magas szintű iskolarendszert megteremteni az állami mellett, ami végre az igazsághoz legközelebbi gondolatot mutatja be a tanulóknak. Kia az, aki egyszerű tanyasi tanítóból ide tudott jutni? Ki az aki a töredékét képes volt ennek megtenni a hazáért? Ki volt képes ennek az ezrelékére? Ha valaki meg tudta tenni, hát kinyithatja a száját, de aki csak ismeretek nélkül kibicel, annak pofa alapállás! Azt nem is említem, hogy nincs olyan véletlen, hogy valaki csak szerencséből össze tudja hívni a kommunizmus szellemi és politikai megdöntésének kiemelt jelentőségű legendás programját, ami a rendszerváltás jelképeinek egyikévé vált. Mit tudtak ehhez képest tenni, Önök nagypofájú, és tájékozatlan mocskolódók???
várúr
2012. július 29. 15:57
Lezsák a rendszerváltozás legtisztább politikusa. Az Antall-kormány idején még képviselőséget se vállalt. Az összes itteni seggarc a talpát nem nyalhatja meg. Még olvasni se tudnak... Leszák nem nyaral, hanem a házikóját építgeti, Lakiteleken csángó magyar tanítókat képeztet, '56-os tábort szervez... Tetű "ellenlábásai" meg a számítógép előtt pofáznak.
állami autót nekemis
2012. július 29. 15:46
" Nem hiszek abban, hogy utólag, évek elteltével visszatekintve rendet lehet csinálni a múltban." Ne is nézz vissza Sanyi bácsi, lehet hogy még a te gyomrod se bírná azt, amit te és a bábjaid műveltek eddig!
Jancsipapa
2012. július 29. 14:28
Nemzeti maximum a-la Lezsák : -napi 3000 Ft.-ért dolgoztatok ,de azt is nagy veszekedések,viták után fizetem ki. Aztán pofátlanul újra hívom az illetőt. Akkor újra tegeződünk ,újra szevasz komám
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!