Emeljük poharunk – Sauska Krisztián írása a Mandiner hetilapban

2023. május 01. 11:07

„A nagyszerű bor arról ismerszik meg, hogy egyetlen kortyban is a teljesség élményét adja.”

2023. május 01. 11:07
null

Sauska Krisztián írása a Mandiner hetilapban.

A legtöbbet a találkozásoknak köszönhetek az életemben. Voltak közöttük véletlenek és tervezettek, vágyottak és valószínűtlenek, de egy biztos: minden fontos találkozást kitörölhetetlenül őriz az emlékezetem, színeivel, illataival, hangsúlyaival és apró, mások számára jelentéktelennek tűnő részleteivel együtt.

Bár hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy az embertársainkkal való kapcsolódás magasabb szintű minden másnál, az én toplistámon megbecsült helyük van a tájaknak, az utcáknak, a gépeknek, az autóknak, a kutyáknak, az ételeknek és persze a boroknak is. Életem meghatározó borait bármikor fel tudom sorolni, és jólesik arra gondolni, hogy bármikor, akár holnap is részem lehet a következő nagy élményben.

 A pohár a szükséges harmadik a bor és fogyasztója közötti kapcsolatban, az egekbe emelheti és tönkre is teheti a borélményt”

Szeretem már a várakozást is, ami az első kortyot megelőzi. Jólesik közben tenni-venni, ellenőrizni a palack hőmérsékletét, a pohár tisztaságát, tisztelettel ránézni a címkére, felidézni az évjárat karakterét, elképzelni, milyen lesz a bor, elővenni a nyitót és végül a poharat. A poharat, amit érdemes komolyan venni, mert valóban megkérdőjelezhetetlen a szerepe a borok élvezetében. Nem nehéz belátni, miért: a pohár a szükséges harmadik a bor és fogyasztója közötti kapcsolatban, az egekbe emelheti és tönkre is teheti a borélményt.

A megfelelő pohár tényleg képes rá, hogy a legelőnyösebben mutassa be a bor egyéniségét, összegezze tulajdonságait úgy, hogy közben kiemeli a színek, illatok és ízek sajátos, finom részleteit. Számtalan jó pohár létezik, az üveggyárak hatalmas összegeket költenek fejlesztésre, a kutatók és tervezők pedig nem felejtik el új trendekkel kényeztetni a háztartásokat és az éttermeket. Vannak azonban olyan alaptulajdonságok, amelyekben téren, időn és divatokon átlendülve egyetért a borértő nagyvilág.

Ilyen például, hogy a borospohár legyen színtelen és átlátszó, mert a bor szép és természetes ital, az élvezethez pedig a látvány is hozzátartozik. Fontos, hogy a pohár kellően öblös legyen, hogy a bort a pohárban megforgatva a felszabaduló aromák a lehető legkoncentráltabb élményt adják a fogyasztónak. Végül pedig legyen a pohárnak szára, amire ujjaink kényelmesen kapcsolódhatnak, stabil fogást biztosítva.

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock

Akkor végül hányféle méretű és formájú pohárra van otthon szükségünk? Személyes pohárfilozófiám bizony jelentősen egyszerűsödött az utóbbi évtizedekben, ami biztosan a korral jár, de sokkal jobban hangzik, ha tapasztalatnak nevezzük: mindent burgundi vörösborospohárból iszom, mérete és öblössége révén valamennyi bor a leginkább önmagát adja benne a pezsgőtől a vörös- és fehérborokon át a tokaji aszúig. Ha pedig még arra is figyelünk, hogy a poharat ne töltsük túl – vagyis az ital szintje a kehely legszélesebb pontja alatt maradjon –, nemcsak a fogyasztási hőmérséklet marad ideális, de a bort a pohárban megforgatva az aromáit is maradéktalanul élvezhetjük.

A nagyszerű bor arról ismerszik meg, hogy egyetlen korty­ban is a teljesség élményét adja. Töltsünk keveset, inkább többször! Élvezzük a kortyot, aztán tegyük félre a poharat. Térjünk vissza hozzá később, nézzük meg, mi újat kapunk tőle. A bor remek játszótárs, mindig van új mondanivalója, még a kiürült pohár is szerez meglepetést.

 A nagyszerű bor arról ismerszik meg, hogy egyetlen kortyban is a teljesség élményét adja”

A vékony peremű pohár megkönnyíti a bor áramlását a nyelvre, igaz, könnyebben törik. Gyakorló nagypapaként tudom, hogy van az a gyerekszám körülöttünk, amikor ezeknek a poharaknak nincs esélyük, ezért könnyebb volt megbarátkoznom a divatos, szár nélküli, de jó öblös borospoharakkal, mert stabilan állnak az asztalon.

Végül kell tennem egy gyors kitérőt a barkácsolás világába egy személyes vallomás erejéig. Amit igazán gyűlölök, az a szekrényszagú pohár, a bor legnagyobb ellensége, igazi hangulatgyilkos. Könnyű ellene tenni: a szekrények aljára és tetejére néhány lukat fúrva biztosítható a poharak folyamatos átlevegőzése, szagmentes tárolása.

Szóval komolyan kell venni, de nem szabad túlkomplikálni ezt a pohárkérdést. És ez annyi minden másra is igaz az életben.

Nyitókép: Shutterstock 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Teréz A Piréz
2023. május 01. 21:17
Évekig írogattam neki a Budapest-New York repjegyeket, és kaptam ajándékba a borokat, amit rendszerint továbbpasszoltam, nem ismervén a "noname hobbiborászt". Egy budavári borfesztiválon esett le az állam, amikor megláttam a standját, és csak az ismerős mivolta miatt mentem oda. Életem egyik legnagyobb borélménye lett a Sauska 13, de főleg a Sauska 7 kóstolása! Attól kezdve minden ajándékba kapott Sauska palack kincset ért! :)
dezilluzionista
2023. május 01. 16:49
alkohol=idegméreg
Parm
2023. május 01. 12:26
Pincekönyvek rendben vannak, borász uram?
Gyugyesz
2023. május 01. 12:11
Az a jó bor, amit kóla nélkül is szeretel. Az a jó bor, amit ha felrázol, nem látod lebegni az alján a tartósítószert. Az a jó bor, amit még felír a pultos. Az a jó bor, amibe nem rak a hegybíró glicerint. Az a jó bor, ami 4 nap után nem romlik meg. A jó bor mindig édes. Száraz bort csak a buzik, a sznobok, meg azok isznak, akiknek nincs pénzük kólára. Az a jó bor, amit akkor is szeretel, ha megfosat. Egy helyi borversenyen mindig a más táj bora nyer. Egy magára valamit is adó borász mindig feketén dolgoztatja a munkásait. Egy magára valamit is adó borász panaszkodik, hogy egyre kevesebb a hozzáértő, becsületes munkaerő, pedig ő napi 5 ezer forintot is fizetne nekik. Egy magára valamit is adó borász mindig panaszkodik, hogy az emberek nem igénylik a minőségi bort. Egy magára valamit is adó borász eredeti végzettségét tekintve befektetési bankár, vagy bróker. A jó bor minden cseppje tehát egy parányi hazugság, adóelkerülés, hamisítás, sznobéria és újgazdag álszakértelem. Egészségünkre!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!