Sauska Krisztián írása a Mandiner hetilapban.
A legtöbbet a találkozásoknak köszönhetek az életemben. Voltak közöttük véletlenek és tervezettek, vágyottak és valószínűtlenek, de egy biztos: minden fontos találkozást kitörölhetetlenül őriz az emlékezetem, színeivel, illataival, hangsúlyaival és apró, mások számára jelentéktelennek tűnő részleteivel együtt.
Bár hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy az embertársainkkal való kapcsolódás magasabb szintű minden másnál, az én toplistámon megbecsült helyük van a tájaknak, az utcáknak, a gépeknek, az autóknak, a kutyáknak, az ételeknek és persze a boroknak is. Életem meghatározó borait bármikor fel tudom sorolni, és jólesik arra gondolni, hogy bármikor, akár holnap is részem lehet a következő nagy élményben.
A pohár a szükséges harmadik a bor és fogyasztója közötti kapcsolatban, az egekbe emelheti és tönkre is teheti a borélményt”
Szeretem már a várakozást is, ami az első kortyot megelőzi. Jólesik közben tenni-venni, ellenőrizni a palack hőmérsékletét, a pohár tisztaságát, tisztelettel ránézni a címkére, felidézni az évjárat karakterét, elképzelni, milyen lesz a bor, elővenni a nyitót és végül a poharat. A poharat, amit érdemes komolyan venni, mert valóban megkérdőjelezhetetlen a szerepe a borok élvezetében. Nem nehéz belátni, miért: a pohár a szükséges harmadik a bor és fogyasztója közötti kapcsolatban, az egekbe emelheti és tönkre is teheti a borélményt.
A megfelelő pohár tényleg képes rá, hogy a legelőnyösebben mutassa be a bor egyéniségét, összegezze tulajdonságait úgy, hogy közben kiemeli a színek, illatok és ízek sajátos, finom részleteit. Számtalan jó pohár létezik, az üveggyárak hatalmas összegeket költenek fejlesztésre, a kutatók és tervezők pedig nem felejtik el új trendekkel kényeztetni a háztartásokat és az éttermeket. Vannak azonban olyan alaptulajdonságok, amelyekben téren, időn és divatokon átlendülve egyetért a borértő nagyvilág.
Ilyen például, hogy a borospohár legyen színtelen és átlátszó, mert a bor szép és természetes ital, az élvezethez pedig a látvány is hozzátartozik. Fontos, hogy a pohár kellően öblös legyen, hogy a bort a pohárban megforgatva a felszabaduló aromák a lehető legkoncentráltabb élményt adják a fogyasztónak. Végül pedig legyen a pohárnak szára, amire ujjaink kényelmesen kapcsolódhatnak, stabil fogást biztosítva.