Emeljük poharunk – Sauska Krisztián írása a Mandiner hetilapban
2023. május 01. 11:07
„A nagyszerű bor arról ismerszik meg, hogy egyetlen kortyban is a teljesség élményét adja.”
2023. május 01. 11:07
p
7
3
14
Mentés
Sauska Krisztián írása a Mandiner hetilapban.
A legtöbbet a találkozásoknak köszönhetek az életemben. Voltak közöttük véletlenek és tervezettek, vágyottak és valószínűtlenek, de egy biztos: minden fontos találkozást kitörölhetetlenül őriz az emlékezetem, színeivel, illataival, hangsúlyaival és apró, mások számára jelentéktelennek tűnő részleteivel együtt.
Miközben Ön ezt olvassa, valaki máshol már kattintott erre:
A fordulat hetei: a baloldali közvélemény-kutatók bemondták, melyik párt nyerte az őszt Magyarországon
Bár hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy az embertársainkkal való kapcsolódás magasabb szintű minden másnál, az én toplistámon megbecsült helyük van a tájaknak, az utcáknak, a gépeknek, az autóknak, a kutyáknak, az ételeknek és persze a boroknak is. Életem meghatározó borait bármikor fel tudom sorolni, és jólesik arra gondolni, hogy bármikor, akár holnap is részem lehet a következő nagy élményben.
A pohár a szükséges harmadik a bor és fogyasztója közötti kapcsolatban, az egekbe emelheti és tönkre is teheti a borélményt”
Szeretem már a várakozást is, ami az első kortyot megelőzi. Jólesik közben tenni-venni, ellenőrizni a palack hőmérsékletét, a pohár tisztaságát, tisztelettel ránézni a címkére, felidézni az évjárat karakterét, elképzelni, milyen lesz a bor, elővenni a nyitót és végül a poharat. A poharat, amit érdemes komolyan venni, mert valóban megkérdőjelezhetetlen a szerepe a borok élvezetében. Nem nehéz belátni, miért: a pohár a szükséges harmadik a bor és fogyasztója közötti kapcsolatban, az egekbe emelheti és tönkre is teheti a borélményt.
A megfelelő pohár tényleg képes rá, hogy a legelőnyösebben mutassa be a bor egyéniségét, összegezze tulajdonságait úgy, hogy közben kiemeli a színek, illatok és ízek sajátos, finom részleteit. Számtalan jó pohár létezik, az üveggyárak hatalmas összegeket költenek fejlesztésre, a kutatók és tervezők pedig nem felejtik el új trendekkel kényeztetni a háztartásokat és az éttermeket. Vannak azonban olyan alaptulajdonságok, amelyekben téren, időn és divatokon átlendülve egyetért a borértő nagyvilág.
Ilyen például, hogy a borospohár legyen színtelen és átlátszó, mert a bor szép és természetes ital, az élvezethez pedig a látvány is hozzátartozik. Fontos, hogy a pohár kellően öblös legyen, hogy a bort a pohárban megforgatva a felszabaduló aromák a lehető legkoncentráltabb élményt adják a fogyasztónak. Végül pedig legyen a pohárnak szára, amire ujjaink kényelmesen kapcsolódhatnak, stabil fogást biztosítva.
Fotó: Shutterstock
Akkor végül hányféle méretű és formájú pohárra van otthon szükségünk? Személyes pohárfilozófiám bizony jelentősen egyszerűsödött az utóbbi évtizedekben, ami biztosan a korral jár, de sokkal jobban hangzik, ha tapasztalatnak nevezzük: mindent burgundi vörösborospohárból iszom, mérete és öblössége révén valamennyi bor a leginkább önmagát adja benne a pezsgőtől a vörös- és fehérborokon át a tokaji aszúig. Ha pedig még arra is figyelünk, hogy a poharat ne töltsük túl – vagyis az ital szintje a kehely legszélesebb pontja alatt maradjon –, nemcsak a fogyasztási hőmérséklet marad ideális, de a bort a pohárban megforgatva az aromáit is maradéktalanul élvezhetjük.
A nagyszerű bor arról ismerszik meg, hogy egyetlen kortyban is a teljesség élményét adja. Töltsünk keveset, inkább többször! Élvezzük a kortyot, aztán tegyük félre a poharat. Térjünk vissza hozzá később, nézzük meg, mi újat kapunk tőle. A bor remek játszótárs, mindig van új mondanivalója, még a kiürült pohár is szerez meglepetést.
A nagyszerű bor arról ismerszik meg, hogy egyetlen kortyban is a teljesség élményét adja”
A vékony peremű pohár megkönnyíti a bor áramlását a nyelvre, igaz, könnyebben törik. Gyakorló nagypapaként tudom, hogy van az a gyerekszám körülöttünk, amikor ezeknek a poharaknak nincs esélyük, ezért könnyebb volt megbarátkoznom a divatos, szár nélküli, de jó öblös borospoharakkal, mert stabilan állnak az asztalon.
Végül kell tennem egy gyors kitérőt a barkácsolás világába egy személyes vallomás erejéig. Amit igazán gyűlölök, az a szekrényszagú pohár, a bor legnagyobb ellensége, igazi hangulatgyilkos. Könnyű ellene tenni: a szekrények aljára és tetejére néhány lukat fúrva biztosítható a poharak folyamatos átlevegőzése, szagmentes tárolása.
Szóval komolyan kell venni, de nem szabad túlkomplikálni ezt a pohárkérdést. És ez annyi minden másra is igaz az életben.
A világhírű magyar borkultúra tovább növelheti ismertségét egy újraéledő hagyomány által. A Márton-naphoz kapcsolódó újbor ünnepe új kapukat nyit a hazai vendégforgalomban és az átalakuló borpiacon is.
Ne maradjon le a Mandiner cikkeiről, iratkozzon fel hírlevelünkre! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és elküldjük Önnek a nap legfontosabb híreit.
Összesen 14 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Teréz A Piréz
2023. május 01. 21:17
Évekig írogattam neki a Budapest-New York repjegyeket, és kaptam ajándékba a borokat, amit rendszerint továbbpasszoltam, nem ismervén a "noname hobbiborászt". Egy budavári borfesztiválon esett le az állam, amikor megláttam a standját, és csak az ismerős mivolta miatt mentem oda. Életem egyik legnagyobb borélménye lett a Sauska 13, de főleg a Sauska 7 kóstolása!
Attól kezdve minden ajándékba kapott Sauska palack kincset ért! :)
Válasz erre
1
1
dezilluzionista
2023. május 01. 16:49
alkohol=idegméreg
Válasz erre
2
1
Parm
2023. május 01. 12:26
Pincekönyvek rendben vannak, borász uram?
Válasz erre
2
1
Gyugyesz
2023. május 01. 12:11
Az a jó bor, amit kóla nélkül is szeretel.
Az a jó bor, amit ha felrázol, nem látod lebegni az alján a tartósítószert.
Az a jó bor, amit még felír a pultos.
Az a jó bor, amibe nem rak a hegybíró glicerint.
Az a jó bor, ami 4 nap után nem romlik meg.
A jó bor mindig édes. Száraz bort csak a buzik, a sznobok, meg azok isznak, akiknek nincs pénzük kólára.
Az a jó bor, amit akkor is szeretel, ha megfosat.
Egy helyi borversenyen mindig a más táj bora nyer.
Egy magára valamit is adó borász mindig feketén dolgoztatja a munkásait.
Egy magára valamit is adó borász panaszkodik, hogy egyre kevesebb a hozzáértő, becsületes munkaerő, pedig ő napi 5 ezer forintot is fizetne nekik.
Egy magára valamit is adó borász mindig panaszkodik, hogy az emberek nem igénylik a minőségi bort.
Egy magára valamit is adó borász eredeti végzettségét tekintve befektetési bankár, vagy bróker.
A jó bor minden cseppje tehát egy parányi hazugság, adóelkerülés, hamisítás, sznobéria és újgazdag álszakértelem.
Egészségünkre!
Válasz erre
2
5
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!