Aszály sokszorozza a gazdagondokat – riport a Dél-Alföldről

2022. július 10. 21:00

Milyen az alföldi gazdálkodók helyzete, amikor az agrárminiszter szerint az évszázad aszálya sújtja az országot? Ezt jártuk körül a Békés megyei Szarvason.

2022. július 10. 21:00
null

Joó István írása a Mandiner hetilapban.

Autóval száguldva a Dél-Alföldön eléggé összetéveszthető a tarló és a még lábon álló, de csak az ember bokájáig növekedett búza. Egy-egy napraforgó- vagy kukoricatábla meg első pillantásra olyan, mint valami gyomos, kopár föld – persze aztán észrevesszük, nem gazok a zöld foltok, hanem gyéren kelt, csenevész „haszonnövények”.

Három hónapja egyetlen csepp eső sem érte ezt a kukoricatáblát!”

Békés megye, ezen belül Szarvas és környéke egyike az ország azon területeinek, amelyet a leginkább sújt az aszály. Nagy baj ez, mert a békési emberek többsége mezőgazdasági tevékenységből él, ugyanis szűkebb pátriájában nem jellemző az ipar, viszont az agráradottságok kitűnők. Leszámítva az aszályosságot.

Bokaficamító repedések a termőföldben

Szántosi Attila 52 éves szarvasi biogazda, családi gazdálkodó három helyre visz ki minket. A várostól délkeletre elterülő határ neve – Jajka – beszélőnév, azzal lehet összefüggésben, hogy gyakran belvizes. De most a táblák látványa másképp siralmas. Hetven centi magasak a kukoricaszárak, pedig már legalább kétméteresnek kellene lenniük. A lándzsás, csúcsaikban már elszáradt levelek hosszában összepöndörödtek, szabályos hengert formázva. Erre mondják, hogy furulyázik a kukorica. Az egész 18 hektár ilyen, ugyanis e határrészen nincs mód az öntözésre.

„Ez a növény gyakorlatilag már nem él – közli a gyászhírt az agrármérnök-növényorvos végzettségű gazda. – Ha jönne is kiadós eső, utána ugyanilyen maradna. Pedig tényleg mindent megtettünk a termésért: őszi mélyszántás, szántáselmunkálás, tápanyag-visszapótlás… Idejében vetettük el a megfelelő fajtát, gyommentesen tartottuk. Egyedül az eső nem jött meg. Három hónapja egyetlen csepp eső sem érte ezt a kukoricatáblát! Jó évben hat-nyolc tonna termést hoz hektáronként, most nulla lesz. Nem minden gazda tudja ezt feldolgozni, én törekszem rá…”

Nagyobb felbontásért kattintson jobb egérgombbal a képre, majd válassza a „Kép megnyitása új lapon” opciót!
Nagyobb felbontásért kattintson jobb egérgombbal a képre, majd válassza a „Kép megnyitása új lapon” opciót!

A több mint száz szarvasi gazda már tavaly nyártól érzékelte a vészes csapadékhiányt, a tavaszi vetésű növények, az őszi betakarítású kapások 2021-ben is rosszul teljesítettek öntözetlen viszonyok közepette. A több évre elterpeszkedő aszály csak átmenetileg enyhült a múlt esztendő utolsó negyedében. Ezzel az őszi vetésű gabonafélék átteleltek. De a 2022-es év első negyedévében csak 50-60 milliméternyi csapadék hullott… Ez bizony egyáltalán nem tudta feltölteni téli vízkészlettel a talajt. Szántosiéknak februárban már gabonát kellett öntözniük, majd márciusban megismételni. Erre jött a második negyedév teljes szárazsága, pedig máskor a legtöbb csapadék júniusban esik errefelé. Hogy mekkora az aszály? „Jó harminc éve vagyok a szakmában, és ilyet még sose tapasztaltam; gyanítom, párját ritkítja az utóbbi száz évben is” – feleli a szarvasi őstermelő.

Szántosi Attila Ezüstszőlők tanyacsoport mellett fekvő, szintén öntözetlen földje nemcsak a legfeljebb méteres, láthatóan félbemaradt napraforgói, hanem a talaj néhol két méter mély repedései miatt is emlékezetes. Olyan szélesek, hogy kibicsaklik a láb, ha az ember óvatlanul beléjük lép. Pedig jó termőföld ez is, csak agyagtartalma miatt térfogatcsökkenéssel válaszol a nedvesség elpárolgására. Ez a kultúra szintén idejében megkapott minden művelési-ápolási munkát, de a vízhiány miatt törpe maradt, holott a nyár első harmadára már egy méter nyolcvan centisnek illenék lennie.

A gazdálkodó megmutatja az egyik napraforgó elszáradt, bizonyosan örökre zárva maradó csillagbimbóját, és így sóhajt: „A gazdák mindig abban bíznak, hogy a következő év jobb lesz. Nekünk már az is eredmény, ha túléljük ezt a második igen rossz évet, és jövőre újult erővel gazdálkodhatunk.” Nincs kétségem, hogy így lesz, mert előzőleg elárulta, mindkét ágon birtokos parasztok az ősei.

Beszél arról is, mennyire helye van most a gazda­szolidaritásnak. A bionövény-termesztő és az állattenyésztő alapesetben is szimbiózisban él. Például utóbbi istálló­trágyát szolgáltat a kemikáliákat nem használó előbbinek, ez meg ad a szálastakarmánynak-valóból és a szalmából – növényei melléktermékéből.

Már a szarvasi határ halásztelki részén vagyunk, amikor egy tanyára bök Szántosi, melynek birkatartó tulajdonosa önellátó. Riportalanyunk, aki öt-hatszáz hektár családi és ugyanennyi bérelt földet művel, most kétszeres áron adhatná tovább a szalmáját, amivel enyhíthetne valamennyit a jövedelemhiányán, de azért nem kér többet, mert tudja, milyen szalmaínségben van most egy állattenyésztő…

Az egykori mezőváros halásztelki határa északra esik, a név arról vall, hogy itt valaha kis halászfalu volt. Ma ez a tanyás külterület a szarvasi földek legjobban öntözhető része, mert itt folyik a Körös. A síkon erre-arra ezüstnyárfa-sorok kanyarognak, kirajzolva a lomboktól rejtett öntözőcsatornák útját. Ezek belvíz idején elvezetik és a Körösökbe juttatják a vizet, de a békésszentandrási duzzasztómű segítségével nyáron fordított a folyamat: öntözővizet nyújtanak a termelőknek. Most szeretné megmutatni egyéni gazdálkodó informátorunk a különbséget öntözetlen és öntözött termőföld között.

„Itt semelyik növényem nem tud arról, hogy aszály van” – büszkélkedik Szántosi Attila. Fotósunknak, aki a javában vizet szóró, csévélhető öntözőberendezéshez akar közel jutni, úgy int a kukoricásból, merre is kövesse, hogy csak a feltartott karja látszik ki az üdezöld óriáslevelek közül. Szivattyúval kétszer kell átemelnie a vizet, hogy a földekre juttassa: előbb a Malomzugi-csatornából, majd a saját kis víztározójából. Így lehet, hogy itteni tábláinak talaja puha és nedves, és hogy itt semmi elmaradásban nincsenek a napraforgók.

Öntözővíz hozza az életet

Szántóföldi biozöldségeit mind öntözi, a paradicsomon a sok virág között már zöld bogyók is mutatkoznak. Másutt szintén sok hektáron a sütőtök is készül, hogy termést hozzon. Ezekből nemzetközi piacra biobébiételek alapanyagait, félkész termékeit szállítja majd a BioHungaricum nevű cége, ebben idén sem lesz zökkenő.

Miközben egy állattenyésztő gazda tejelőtehenészetéhez autózunk, arról esik szó: Békés megye azon országrészeink közé tartozik, ahol sokkal gyakoribb az aszály, mint másutt, nagyobb tehát az időjárásnak és most már a klímaváltozásnak való kitettség. Ezért a gazda szerint mindenütt, ahol van természetes felszíni vízforrás, olyan helyzetbe kell hozni a termelőket, hogy tudjanak élni az öntözés lehetőségével. Ő helyben, Szarvas határában azt tapasztalja: az elvileg öntözhető helyeknek még csak csekély hányadát öntözik.

Az állami beavatkozás kiterjesztése szükséges, hogy a vízhez való hozzáférés széles körben biztosítva legyen. „Ekkor már a gazdákon a sor, hogy éljenek is a lehetőséggel, és merjenek belevágni az államilag támogatott öntözési beruházásba” – buzdítja társait a termelő, akinek családi magángazdaságában, az idénymunkásokat is beleszámolva, 60-70 ember jut munkához, jövedelemhez a nyári főszezonban. Közben odaérkezünk Székács István szarvasmarhatelepéhez. A hetvenes-nyolcvanas években még az állami gazdaság állatorvosa volt az 1956-os születésű férfi, 1993-tól maszekként vitte tovább az itteni nagyarányú állattenyésztést.

Fotó: Ficsor Márton
Fotó: Ficsor Márton

Akkor széna vagy szalma?

Az aszály miatt nehéz idők járnak rá. Annak ellenére mondható ez, hogy 650 hektár saját, illetve bérelt földjét mind a takarmány előteremtésére használja. „Hektáronként egy-két bála szénát tudtam csak betakarítani, arra kényszerülök, hogy holnaptól szalmát keverjek a takarmányhoz, lucerna és gyepszéna helyett. Emiatt kisebb lesz a tejhozam” – tárja fel a gondját a szarvasmarha-tenyésztő. Bő 900 tehene a Lidlnek beszállító Szarvasi Mozzarella tejfeldolgozóhoz szolgáltat alapanyagot. Az abrakhoz kellő takarmánygabona rendelkezésre áll, de szénát vásárlásból sem tud pótolni, mert másnak sem termett a környéken.

Székács István másik nagy problémája, hogy az aszály miatt a földbérleti díjak megkétszereződtek a magas gabonaárnak megfelelően. „Nem elég, hogy nem termett elég takarmánynakvaló, még többet is kell fizetni a földbérletért” – panaszolja. Ezért örül annak, hogy hét éve 200 hektár hosszú távú, fix és szolid bérleti díjú állami földbérleményhez jutott.

Az állatorvos arra kér, ne hagyjam ki a cikkből: az állam azzal tudná a legjobban támogatni az állattenyésztőket, ha célzottan nekik adna bérbe hosszú távra állami földeket. „Akkor nem lennénk ennyire kiszolgáltatva az aszálynak és a magánbérbeadóknak. Hosszú távú földbérlet mellett valószínűleg beruháznék öntözőberendezésekbe” – gondolkozik hangosan a tehenészet tulajdonosa. A rendkívüli aszály nagy próba ennek a két gazdának, de azt is jegyezzük még föl: mindkettejüknek van olyan szakirányú végzettségű fia, aki kész folytatni majd a családi gazdaság irányítását. A jelen küzdelemhez biztos ez is ad némi ösztönzést…

Fotó: Ficsor Márton
Fotó: Ficsor Márton

 ***

Fotó: Ficsor Márton
Fotó: Ficsor Márton

*** 

Fotó: Ficsor Márton
Fotó: Ficsor Márton

*** 

Fotó: Ficsor Márton
Fotó: Ficsor Márton

*** 

Fotó: Ficsor Márton
Fotó: Ficsor Márton

*** 

Fotó: Ficsor Márton
Fotó: Ficsor Márton

*** 

Fotó: Földházi Árpád
Fotó: Földházi Árpád


Magyarország ellátása biztosítva van

Az utóbbi száz év eddigi legnagyobb aszálya sújtja Magyarországot – nyilatkozza lapunknak Nagy István agrárminiszter. Nem véletlen, hogy folyamatosan növekszik az a termőföldterület, amelyre agrárkárigényt jelentettek be a termelők. A tárcavezető elmondja, az utóbbi két-három hétben a korábban szokásos szűk 50 ezer hektár helyett már több mint 300 ezer hektár földre adtak bejelentést. A kialakult helyzetben a szaktárca minden lehetséges eszközzel támogatja a gazdálkodókat, az agrárkárenyhítési rendszer fontos segítséget jelent a termelőknek. Főleg Kelet-Magyarországon az állattenyésztő ágazat mellett, ahol a takarmány hiánya, illetve drágulása is gondot jelent, bajban van sok gabonatermelő és szántóföldi zöldségtermelő is, különösen azok, akik nem tudnak öntözni. Kérdésünkre, mennyire rontja a helyzetet a szomszéd országban dúló háború, Nagy István rámutat: „Az aszály, illetve – például az energia- és üzemanyagárak révén – az elhúzódó háború és a brüsszeli energiaszankciók együttesen súlyos gondot okoznak a magyar mezőgazdaságban. Egész Európában drágul az élelmiszer, de az a veszély nem fordulhat elő, hogy nem terem a magyaroknak annyi, amennyi szükséges, hiszen Magyarország alapvetően húszmillió embernek, vagyis a lakosságunk duplájának az ellátására képes.” Hozzáteszi, a kormány bejelentési kötelezettséget léptetett életbe, amelyből felmérhetik, mekkora terméskészlet várható a betakarítás nyomán. Ezáltal nem történhet meg, hogy túlzott mennyiségű gabona kerüljön ki az országból a globális piac vészjelzései miatt. (A globális élelmiszerválságról részletesen Makronóm rovatunkban olvashatnak.)

Az utóbbi száz év eddigi legnagyobb aszálya sújtja Magyarországot – nyilatkozza lapunknak Nagy István agrárminiszter. Nem véletlen, hogy folyamatosan növekszik az a termőföldterület, amelyre agrárkárigényt jelentettek be a termelők. A tárcavezető elmondja, az utóbbi két-három hétben a korábban szokásos szűk 50 ezer hektár helyett már több mint 300 ezer hektár földre adtak bejelentést. A kialakult helyzetben a szaktárca minden lehetséges eszközzel támogatja a gazdálkodókat, az agrárkárenyhítési rendszer fontos segítséget jelent a termelőknek. Főleg Kelet-Magyarországon az állattenyésztő ágazat mellett, ahol a takarmány hiánya, illetve drágulása is gondot jelent, bajban van sok gabonatermelő és szántóföldi zöldségtermelő is, különösen azok, akik nem tudnak öntözni. Kérdésünkre, mennyire rontja a helyzetet a szomszéd országban dúló háború, Nagy István rámutat: Hozzáteszi, a kormány bejelentési kötelezettséget léptetett életbe, amelyből felmérhetik, mekkora terméskészlet várható a betakarítás nyomán. Ezáltal nem történhet meg, hogy túlzott mennyiségű gabona kerüljön ki az országból a globális piac vészjelzései miatt. (A globális élelmiszerválságról részletesen Makronóm rovatunkban olvashatnak.)

 Nyitókép: Ficsor Márton

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!