A koronavírus-járvány milyen hatással volt az üzlet működésére és magára a vendéglátóiparra?
Katasztrofális a helyzet. A vendéglátósok mellett sok beszállító – ahogy mi is – nehéz helyzetbe került. A Pinceáron forgalma nyolcvan százalékkal csökkent az utóbbi egy évben. A minőségi bort előállító pincészetek jelentős részben a vendéglátóiparnak értékesítettek, s ilyen helyzetben vannak a sörfőzdék és az ellátási láncban részt vevő beszállítók is. Méltatlan, hogy a beszállítókról nem beszél senki. A mi cégünk semmilyen állami támogatást nem kaphatott, próbálunk túlélni a webshoppal és
a kis üzlettel, de az emberek félnek, és alig jönnek be az üzletbe. A leggyengébb lábunkra vagyunk tehát utalva, a webshop a lélegeztetőgépünk. A vendéglátósokkal és a termelőkkel együtt lélegzet-visszafojtva várjuk a korlátozások feloldását.
Az oltás lehet a végleges megoldás?
Óriási szüksége van az oltásra a magyar gazdaságnak. Példát kell mutatnunk. Hetekkel ezelőtt feliratkoztam. Amikor majd behívnak, meg fogom kérdezni, hogy melyik fajtát adják be nekem, de elutasítani nem fogom egyiket sem. Gyerekkorunkban a szüleink csak akkor értesültek arról, hogy a gyerek oltást kapott, amikor elmesélte otthon. Feltételezem, hogy harminc évvel ezelőtt az oltások nagy része a Szovjetunióból származott.
Hogy ne a koronavírussal zárjunk, árulja el: minden étel mellé illik a bor?
Az ételek többségéhez lehet találni megfelelő bort. Egyes alapanyagok, fűszerek, ízesítők bizonyos koncentráció felett kimerítik a borgyilkos fogalmát: ilyenek a túlzottan csípős és a nagyon savanyú ételek, amelyek blokkoló hatással vannak az ízlelőbimbókra, így a bor nem érvényesülhet. Idetartoznak a magas csokoládétartalmú ételek is. Ezek olyan réteget képeznek a nyelven, amelyen a bor nem tud áthatolni.
A fröccs önnél belefér?
Abszolút, imádom. A fröccs lényegében magyar találmány, Jedlik Ányos készítette az első szódásszifont, és ő alkotta meg a szikvizet. Fóton, Fáy András présházában Vörösmarty társaságában készítették el az első fröccsöt. Ekkor a német nyelv meghatározó volt az országban, és az egyik vendég javasolta, hogy a szikvízzel felhúzott bor neve legyen spriccer. Vörösmarty erre előhúzta a fröccs szót. Bizonyos tekintetben nemzeti italként tekintek a fröccsre.
Kovács Antal
1971-ben született Budapesten. Az egyik legismertebb magyar sommelier, az első, aki Magyarországon háromszor is (1994, 1995, 1997) elnyerte a bajnoki címet a sommelier-k versenyében, így elsőként lett örökös magyar bajnok.
1971-ben született Budapesten. Az egyik legismertebb magyar sommelier, az első, aki Magyarországon háromszor is (1994, 1995, 1997) elnyerte a bajnoki címet a sommelier-k versenyében, így elsőként lett örökös magyar bajnok.