Előretör a Magyar Honvédség, míg a németek egy év alatt sem tudták összeszedni magukat

2023. március 17. 9:00
Írta: Nagy Gábor
Európa 20. legütőképesebb hadereje lett a Magyar Honvédség, amely nemrég indította el toborzó kampányát. Eközben Berlin tankokért kuncsorog Svájcnál; sőt, a tavaly bejelentett haderőfejlesztési programjára még egy centet sem költött.

Egyre több szakpolitikai, tulajdonképpen hozzáállásbeli eltérés bontakozik ki a berlini, illetve a budapesti kabinet között, már ami a nemzeti haderőfejlesztési programokat illeti.

Épp a napokban számolt be a Mandiner arról,

Leckét kapott semlegességből a Nyugat: Svájc blokkolja a fegyverszállítást Ukrajnába

Eközben a Magyar Honvédség (MH) története legnagyobb átalakításán, fejlesztésén megy keresztül. Ez köszön vissza most egy friss nemzetközi kimutatásból, amely alapján immár

Európa 20. legütőképesebb haderejét adják a magyar katonák és a harci felszereléseik.

A sokat hivatkozott Global Firepower (GFP) 2023-as indexe alapján Magyarország előtt Finnország található, azonban a közép-európai régióból csupán Románia (16.), illetve Csehország (17.) hadereje előzi a Magyar Honvédséget.

Hogy lehetséges a honvédség előretörése?

A budapesti kabinet, ezáltal a Honvédelmi Minisztérium (HM) prioritásként kezeli a jóval az ukrajnai konfliktust megelőzően indult Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program (HHP; korábban: Zrínyi 2026) végrehajtását.

Orbán Viktor kormányfő egy tavaly októberi, önkéntes katonák eskütételén mondott beszédében hangsúlyozta: „Visszaadjuk a Magyar Honvédség megbecsülését, önbecsülését, szervezettségét és tettrekészségét!”

Orbán Viktor Székesfehérváron, a Honvéd Vezérkar Összhaderőnemi Műveleti Vezetési Irányító Központnál tájékozódott a Magyar Honvédség védelmi képességeiről (Fotó: Facebook)

A honvédség fejlesztése, vagyis a legkorszerűbb tankok, önjáró ütegek, páncélozott szállító- és harcjárművek, helikopterek, harci repülő- és szállítógépek, valamint különböző légvédelmi- és radarrendszerek beszerzése mellett

tehát a honvédség toborzó kampánya. Ezzel kapcsolatban Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter úgy fogalmazott az Indexnek adott interjújában: „mivel high-tech hadsereget építünk, magas komplexitású, új technológiájú NATO-kompatibilis, modern eszközök érkeznek, ezeket leginkább a fiatal generáció tudja készségszinten kezelni”.

„Ahhoz azonban, hogy jöjjenek a fiatalok, versenyképes ajánlat kell – folytatta a tárcavezető –. A magyar honvédség ajánlata valahogy úgy szól: ha közénk lépsz,

ha katonának állsz, akkor egy bátor, hazafias, tiszta gondolkodású közösség tagja leszel.

Egy olyan közösséggé, ahová jó tartozni, ahol életre szóló barátságok kötődnek, ahol a vállak nem arra szolgálnak, hogy kilökjék a másikat a sorból, hanem, hogy vállat vállnak vetve együtt lehet küzdeni egymásért, ha baj van.”

Nem okoznak gondot neki az orosz lőszerek, gránátok, rakéták: ez a magyar Hiúz (KÉPEK, VIDEÓK)

Nem, nem állítják vissza a sorkatonaságot!

„Magyarország hadkiegészítése önkéntes alapú és az is marad”

– szögezte le a honvédelmi miniszter ugyanebben az interjúban, hozzátéve ugyancsak, hogy nem számháborúról van szó. Olyanokat várnak a honvédségnél, akik részesei akarnak lenni „ennek az ambiciózus nagy vállalkozásnak”. „Azt üzenem a fiataloknak: a kaszárnya kapuja nyitva, ha katonának állsz, egy bátor, a hazájáért tenni akaró közösség tagja leszel. Egy leszel közülünk.”

Az államfő férje, Veres István is esküt tett

Ahogy arról a Mandiner úgyszintén beszámolt, Novák Katalin köztársasági elnökasszony férje is tartalékosnak állt. Az eskütételt követően az államfő azt írta közösségi oldalán:

„Büszke feleségként voltam szemtanúja annak, hogy férjem, István szakasztársaival együtt, a kiképzést követően letette az önkéntes tartalékosok esküjét.

Szükségünk van az erős tartalékos haderőre is!”
Immár a Magyar Honvédség kötelékében Novák Katalin államfő férje: Veres István (Fotó: Facebook)

Az Egységes Alapkiképzési Programban résztvevők eskütételén egyébiránt ott volt Novák mellett a honvédelmi tárcavezető, illetve Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar Főnöke.

Rekordszámú jelentkezés idén az NKE-re

Nemrégiben zárult a felvételi időszak a felsőoktatási intézményekbe. A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) közel tizenhat százalékos növekedés tapasztalható a jelentkezések számában az előző évhez képest.

A Hadtudományi és Honvédtisztképző Karra 18,12 százalék jelentkezett, amelynek képzéseit első helyen 20,51 százalék jelölte meg – volt olvasható az NKE kapcsolódó közleményében

Fontos, a Rendészettudományi és a Hadtudományi és Honvédtisztképző Karok hallgatóinak

szolgálati jogviszonyuk lesz, és illetményben részesülnek

Vagyis az NKE-n keresztül is nyitva áll a kapu a Magyar Honvédség irányába.

Nyitókép: Facebook

***

Hol romlott el a NATO-orosz viszony? - Mandiner Világrend

 

Büszke vagyok a feleségemre - Veres István a Mandinernek

Összesen 169 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Botcsinálta alezredes meg 400 dandártábornok...
A magyar honvédség a béka alatt van.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés