A papi molesztálós ügyek problémásak a Telexnek, az iskolaiak nem?

2023. március 1. 18:51

Szilvay Gergely
Mandiner
A Telex politikai motivációt lát az iskolai szexuális molesztálások friss felszínre kerülése mögött. A molesztáló papokkal kapcsolatban valamiért nem volt ilyen meglátása.

„Az elmúlt időben sokan azt érezhetik, egyre több, iskolához köthető szexuális zaklatásos ügyről lehet olvasni. Kérdés, miért pont most kerülnek ezek nyilvánosságra, és ez kinek kedvezhet a politikai palettán”teszi fel a kérdést a Telex a celldömölki eset kapcsán.

Anélkül, hogy a meglévő pár esetet elemeznénk, csak úgy felmerül bennem, hogy

a Telexben ilyenkor felmerül-e ugyanez a kérdés a papi molesztálások kapcsán.

Mert ha a papi molesztálások kapcsán valaki feltenné ezt a kérdést, azzal gyanúsítanák, hogy tereli a figyelmet, összeesküvés-elméletes, és váltig bizonygatnák, hogy ők, a 444, a Boston Globe meg mindenki más pusztán beszámolt a kirobbant ügyekről, felgöngyölítette hozzá beérkező panaszosok történeteit, és puszta újságírószakmai elköteleződésből és emberi jóérzésből foglalkozott ezen ügyekkel.

De ha hirtelen egy mackós tanár videói kapcsán felszínre kerül pár gyanús iskolai molesztálásos ügy a magyar nyilvánosságban, rögtön azt kérdezik, ez vajon kinek a milyen érdeke lehet.

Pell és a pedofilügyek: így csúsztat a Telex, a 444 és a HVG

Mindezek mellett apróság, hogy ezek szerint – mint azt már 2010-ben is leírtam – a molesztáló katolikus papok túlnyomó többsége is efebolil, nem pedig pedofil, hiszen kamasz és ifjú fiúk az áldozataik, nem ötéves gyermekek. Valahogy a papok ügyeiben nem volt fontos ez a szaknyelvi különbségtétel, ott a firkászoknak is pont jó volt a pedofil tágabb, köznyelvi értelme, mely magában foglalja az eddig csak szakmán belül ismert efebofil kifejezést is.

Ezzel amúgy nincs bajom, csak akkor ne legyen a használata szelektív. Amerikában a papok által elkövetett szexuális visszaélések áldozatainak 78 százaléka 11 és 17 év közötti volt. Kérdezem: ha a 16 éves fiút molesztáló papot nevezhetjük pedofilnak, akkor miért nem tehetjük meg ezt egy kamasz fiúval intim kapcsolatot ápoló iskolai alkalmazottal? Vagy akkor most a 444 az összes eddigi, papi molesztálásokról szóló cikkében átírja a pedofilt efebofilra?

És akkor megint jelezném, hogy a Boston Globe, ami az évezred elején, 2002-ben kirobbantotta a papi molesztálós ügyek első nagy csoportját, és melynek filmre viteléért a Spotlight Oscart kapott, 989 cikkben tárta fel a papok nyolcvanas évekbeli piszkos ügyeit (napi két és fél cikkben tehát), viszont

alig foglalkozott a bostoni iskolák tanárainak gyermekmolesztálásos ügyeivel.

Pedig 2011 decemberében megtörtént, hogy a Boston Globe szerkesztőségétől egy mérföldre, a Harbor Middle Schoolban egy tanár véletlenül rányitott egy pedagógiai asszisztensre, aki épp szexuálisan molesztált egy 14 éves, autista fiút. Gyorsan kiderült, hogy az illető molesztált már korábban másokat is, például egy hétéves fiút. A városi iskolahálózat vezetése két hétre felfüggesztette a molesztálót, majd csendesen visszahelyezte az állásába. A Boston Globe pár hírrel elintézte az ügyet, a katolikus egyház papjai ellen bevetett Spotlight-oknyomozócsoport nem állt neki felgöngyölíteni azt.

Pedig az Education Week című szakmai lap még 1998-ban írta azt, ismertetve egy iskolai molesztálásokkal kapcsolatos kutatást, hogy bevett gyakorlat a molesztáló tanárok áthelyezése.

Mennyien vannak a pedofil papok? Kisokos az egyházon belüli szexuális molesztálásokról

Pedig 2004-ben az amerikai oktatási minisztérium kiadott egy jelentést, ami szerint az óvoda és a 12. osztály között legalább 4,5 millió amerikai gyermeket molesztál iskolai alkalmazott, de még pontosabb a diákok 9,6 százalékáról beszélni. A szöveg idéz egy 1994-es jelentést, ami szerint 225 ismert New York-i iskolai molesztálásból nullát jelentettek a felettesek a rendőrségnek.

Pedig 2007-ben hasonlókról írt az Associated Press.

A Boston Globe munkatársai mégsem vezettek le (vagy gyalogoltak, de hát Amerikában azt nem szokás) egy mérföldet, hogy nekikezdjenek egy hosszú oknyomozó sorozatnak az iskolai molesztálásokról, amelyek ráadásul több esetben épp ekkor történtek és kerültek nyilvánosságra, nem pedig sok évtizeddel korábbiak voltak. Mindeközben jelenlegi ismereteink szerint a nyugat országaiban

az egyházban tapasztalt molesztálási aránynál nagyobb a molesztálások aránya az iskolákban.

Örülnék, ha az derülne ki, hogy itthon ez nincs így. De vajon a magyar baloldali média majd kimagyarázza az iskolai eseteket azzal, hogy azokról politikai időzítések miatt írtak, vagy hagyja magát felháborodni morálisan? Megelégszik szűkszavú híradásokkal és egy-egy szakértő megszólaltatásával, vagy ugyanannyi energiát tesz az esetek felderítésébe, mint akkor, amikor az elkövető pap?

Meglátjuk. Esetleg minősítsük a Boston Globe-hoz hasonlítani kezdő Telex kérdésfeltevését összeesküvés-elméletnek és paranoiának?

Ezt tette a magyar egyház a molesztálások ellen, itt lehet jelenteni

 

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 85 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A papok által elkövetett szexuális visszaélések áldozatainak 78 százaléka Amerikában 11 és 17 év közötti volt.

Vicces, hogy míg a cikk teljesen érthető és világos, addig a balosok vért izzadnak, hogy ne értsék azt, hogy legyen mibe belekötniük :)

Kedves Gerő!
Nagyon nagy űrt töltesz be a papi pedofil vádak értelmezésében sajnos nem csak a Mandin, hanem az egész jobboldali sajtóban. A papi pedofília ugyanis harctér, a balliberális tábor kampányszerűen mintegy tizenöt éve próbálja vele megingatni az emberek hitét. A 444-24-telex tengelyen kéthetente jelenik meg valami dehonesztáló ezügyben, a mandin meg heti gyakorisággal, mikor a vakond-teológus Perintfalvi macának szót adtok.
A média kampánya a keresztény egyház ellen annyira hatásos, hogyha ma megkérdezel tíz embert, hogy a gyerekekkel foglakozók közül hol a legnagyobb probléma a pedofília, nyolcan rávágják, hogy a keresztény papok.
És mindjárt itt vagyunk az első lényeges pontnál: a média szinte csak és kizárólag papok eseteit tárja elénk, miközben a rabbik, imámok eseteiről semmit nem tudunk. Hogy náluk is létezik ilyen, arról fehérholló ritkaságú beszámolót találni. New Yorkból volt vagy tíz éve egy tucatnyi esetet érintő ilyen ügy, de a hitközség ezt hírzárlattal, a kifelé jelentést bűnnek bélyegezve tette láthatatlanná. Az imámokról csak annyit, ha olyan istent szolgálnak, aki 12 éves feleségével büszkélkedett, el tudjuk kéőpzelni mennyire lehet szempont náluk a pedofília- cikk nemigen szól róluk...
A következő lényeges pont: a keresztény egyházat sújtó pedofil esetek 90%-a 1990 előtti időszakra datálható! Ez egy rendkívül fontos tény, mert amikor Perintfalvi vagy a 444 többezres áldozati számról beszél, ami konkrétan pl a német papoknál hetven év alatt 5 ezer eset, a fentiek szerint napjainkra a 80 milliós országban nincsen egy tucat évente! Ennyit egyetlen darab csepeli kolitanár produkált két éve...
Mi van még? Például az, hogy ezek az esetek nem mind konkrét behatolással járó erőszakok- az az esetek csupán 20%-a. A maradék egy része orális szex, meg főleg tapizás, elcsattanó csókok...
Printfalvi és a lipsi újságíró aktivisták azért is gazemberek, mert a fentieken felül a tevékenységükkel leárnyékolják az Európában ma tényleg nagyipari méretekben zajló pedofíliát, ami a becsörtető muszlimok tevékenységéhez köthető. MacLaughin: Easy Meat című munkájából tudható, hogy angliaia kisvárosokban szinte kizárólag muszlim paki kanok húsz év alatt majd százezres számba töürtek be fehér kislányokat szexrabszolgának a 12-17 éves korosztályból! Rotherhamban a Miskolc nagyságú városban 1500 esetet produkáltak! Ráadásul a lányok két- három éves futtatása alatt azok egyenként több száz abúzust voltak kénytelen elviselni, miközben a pakik kislányonként olyan félmillió eurót kerestek rajtuk.
Ha csak az angliai pedofil esetszámot és a gyereklányonkénti abúzus számot veszem figyelembe, olyan érték jön ki, amit Perintfalvi számai szerint a katolikus egyház tízezer év alatt abszolválna! Rita, látod ezért vagy te egy utolsó görény...
Konklúzióként még annyi, a pedofil esetek mintegy felét a család-rokonság követi el. A maradék eseteket a gyerekekkel foglalkozók követik el: tanárok, edzők, gyerek és sportorvosok, kolitanárok, és messze a sor végén, legkisebb gyakorisággal az egyházak között is a keresztény papok.
Így teljes a történet.

Szóval ahelyett, hogy a cikkben leírtakkal szállnál vitába, Szilvay személyét kritizálod.
Értem én :)

Gondolom, az ilyen hozzászólásaid után pedig sietsz a 444/HVG/Telex kommentszekciójába, hogy felhánytorgasd az ottani pártos hangvételt és nyílt propagandát.
Sőt, akár linket is tudsz adni ezekre a hozzászólásaidra.
Ugye?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés