Érthetetlen: Európa és Amerika tartja lélegeztetőn Ukrajnát, ráadásul lassan Kína is besegíthet az oroszoknak, de Zelenszkij már Krímet akarja

2023. február 26. 19:17
Kérdés, hogy miért nem a tűzszünetre és a béketárgyalásokra koncentrálnak a háborús felek.

Zelenszkij szerint „a Krím visszaszerzésével helyreállítják a békét” – derült ki az ukrán elnök vasárnapi Telegram-bejegyzéséből. Ráadásul a háborúban álló ország vezetőjének komoly elhatározására enged következtetni az is, hogy az egyik ukrán katonai tisztviselő szerint Ukrajna tavasszal újabb hadjáratot tervez elfoglalt területeinek visszafoglalására, valamint kijelentette azt is, hogy

a kijevi erők nem állnak le, amíg országunk vissza nem tér 1991-es határaihoz”.

Mennyire tekinthető reálisnak az ukrán elnök kijelentése?

Zelenszkij úgy csinál, mintha ő mozgatná a világot” – húzta alá még 2022 októberében Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő egy elemzésében, melyben rámutatott:

amennyiben az Ukrajnának folyósított uniós finanszírozás leáll, Zelenszkij órái meg lesznek számlálva”.

Erről itt írtunk bővebben. A Mandiner olvasói emlékezhetnek is, hogy a biztonságpolitikai szakértő néhány hónappal korábbi felvetését mintegy igazolva 2023. február 2-án kiderült: az Európai Békekeretből származó hetedik pénzügyi csomaggal együtt az Ukrajnának nyújtott teljes uniós hozzájárulás 3,6 milliárd euróra emelkedett.

Megvan az újabb megállapodás: 545 millió eurós katonai támogatást kap Ukrajna az EU-tól

Az Európai Bizottság eközben már a tizedik Oroszországot büntetni kívánó szankciós csomagot is elfogadta, az Egyesült Államok Abrams tankokat, Németország pedig még a tervezettnél is több Leopard harckocsit ad Ukrajnának. És bár Zelenszkij bizalmasa szerint csak idő kérdése, hogy megérkezzenek az F16-os bombázók is, Joe Biden cikkünk írásakor (még) azt az álláspontot képviseli, hogy nem ad F–16-os vadászgépeket Ukrajnának. Az amerikai elnök vonatkozó kijelentéséről ide kattintva olvashat bővebben.

Vagyis miközben humanitárius, gazdasági és számos más, de döntően politikai okból

Európa és Amerika próbálja lélegeztető-gépen tartani a gazdaságilag életképtelen, háborútól szenvedő Ukrajnát, amit már az IMF is kipécézett magának, az ukrán elnök a béketárgyalások helyett már Krím visszafoglalásáról posztol.

Kérdés csak az, hogy miért?

Magyarország álláspontja az orosz-ukrán konfliktust illetően
A fenti felsorolt tények ellenére látszólag furcsa módon közben minta hazánk és a pápa álláspontja az azonnali fegyverszünetet és béketárgyalások sürgetését illetően mintha továbbra sem találna kiemelkedő támogatásra.

Hiszen a legfrissebb sajtóhírek szerint

Kína közben már azt mérlegeli, hogy beszálljon a háborúba az oroszok oldalán,

noha a Politico szerint amerikai tisztviselők próbálják eltántorítani Pekinget attól, hogy halálos segítséget nyújtson Moszkvának a lőszerek és drónok szállításával. Erről itt olvashat bővebben.

Érdekesség, hogy a Politico felvetésével ellentétben Kis-Benedek József, biztonságpolitikai szakértő szerint a drónok és egyéb fegyverek szállításának ugyan fontos szerepe lehet a harctéri cselekmények alakulásában, de a háború kimenetelét döntően biztosan nem fogja befolyásolni. Erről itt olvashat bővebben.

Szakértő: Ahogy az USA és több mint negyven ország adhat fegyvereket Ukrajnának, úgy Kína is Oroszországnak

Az orosz-ukrán háború első évéről

Az orosz-ukrán háború első éve kapcsán Somkuti Bálint, biztonságpolitikai szakértő elemzésében rámutatott: „az ukrán kényszersorozások, illetve a Nyugat által átadandó, de csak az év második felében vagy még később beérkező katonai eszközök csökkenő száma arra utal, hogy Ukrajna katonai helyzete jelentősen nehezedni fog. Ez pedig felveti annak a lehetőségét, hogy a konfliktus még ebben az évben véget ér”. Ugyanakkor mint a szakértő hozzátette:

ez a háború már annyi meglepetéssel járt, hogy semmiben nem lehetünk biztosak

– mindössze abban, hogy előbb-utóbb megszületik az óhajtott béke, amelynek létrejöttéhez a csatamezőn kivívott eredmények jelentős mértékben hozzá fognak járulni”. Erről ide kattintva olvashat bővebben.

Vérszivattyúk, anyagcsaták, meglepetések - ez az ukrajnai furcsa háború első éve

***

Nyitókép: Genya SAVILOV / AFP

Összesen 113 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez a szokásos ukrán zengzetes blöffölés.

ennek a verszomjas kozveszelyes elmebetegnek a megaloman lazalmai pusztulasba vihetik a vilagot

Álmodik a zöldpulcsis zenebohóc - piszok unalmas már.

A fegyvergyárak és a hullazsák gyárak még nincsenek megelégedve a orofitjukkal

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés