Szakértő: Ahogy az USA és több mint negyven ország adhat fegyvereket Ukrajnának, úgy Kína is Oroszországnak

2023. február 26. 17:51

Kis-Benedek József szerint a drónok és egyéb fegyverek szállításának ugyan fontos szerepe lehet a harctéri cselekmények alakulásában, de a háború kimenetelét döntően biztosan nem fogja befolyásolni.

2023. február 26. 17:51
null
Almási B. Csaba

Minden országnak joga van fegyvert eladni más államnak – kommentálta Kis-Benedek József a Mandiner kérdésére a Politicónak azt az értesülését, hogy Peking kész katonai segítségnyújtást biztosítani Moszkvának, drónok mellett esetleg lőszerek és kézifegyverek szállítását is tervezi.

Fotó: Heti TV Pirkadat című tévéműsora/YouTube
Fotó: Heti TV Pirkadat című tévéműsora/YouTube

A biztonságpolitikai szakértő emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok, továbbá több mint negyven ország pedig Ukrajnát látja el különböző harci eszközökkel, berendezésekkel, járművekkel, így semmi rendkívüli nincs abban, ha például egy hadiipari üzlet keretében Kína – amely katonai nagyhatalom – Oroszországnak exportál (egyébként Moszkva is nagyon sok helyre szállít fegyvereket kétoldalú megállapodások keretében).

Ukrajnában jelenleg a drónoknak nagy szerepük van az összecsapásokban, ezekből az eszközökből pedig az oroszoknak kevés van – ők inkább tüzérségi eszközökből állnak jól –, ezért nem véletlen, hogy ilyeneket szeretnének beszerezni onnan, ahol ezek rendelkezésre állnak – fogalmazott a szakértő. Ugyanakkor kijelentette, az

ilyen fegyvereladások még nem jelentik azt, hogy az adott ország beszáll a háborúba,

ezzel nem lesz a konfliktus közvetlen résztvevője.

Kis-Benedek József hozzátette, a drónok és egyéb fegyverek szállításának ugyan fontos szerepe lehet a harctéri cselekmények alakulásában, kiszélesítheti az eszkalációt, de a háború kimenetelét döntően biztosan nem fogja befolyásolni. Annyi drónt biztosan nem kapnak az oroszok, hogy azzal el tudják árasztani egész Ukrajnát, s ezzel kicsikarják a győzelmet – fogalmazott a biztonságpolitikai szakértő.

Nyitókép: Képernyőfotó

***

 

 

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. február 27. 13:41
Hát bizony. Ha valaki kiejti a száján, hogy ha Kína fegyvert ad, akkor aktív részese a háborúnak, akkor azzal azt is kijelentette, hogy a NATO legtöbb tagállama is hadban áll Oroszországgal (Annaléna emlékszel?). A nagyobb baj, hogy azt hittük az utosó ukránig tart majd a háború. Jelenleg úgy tnik, hogy az utolsó kelet-európai katonáig tart. Lengyel testvéreim, gondoljatok majd erre, amikőr izzó hősi szívvel mentek meghalni azért az Európáért, amely jelenleg nem is tart jogállamnak titeket.
artojan
2023. február 26. 23:25
Ha a Luhanszki és Donyecki Népköztársaság kinyilvánítja népszavazással azt az igényét ,hogy független országként szeretne létezni ,mint ahogy meg is tette 2014-ben ,akkor Ukrajna fegyveres támadásait ,egy függetlenségét kikiáltó ország ellen minek nevezzük ??? Különös tekintettel a koszovói párhuzamra.
Cyklon
2023. február 26. 23:06
Álljon már be Kína teljes vállszéllességgel a proxi háborúba, mint ahogy azt a kiprovokáló usa teszi a nyugattal együtt.
Himalája
2023. február 26. 21:43
Azért a szakértők egy kissé feledékenyek. Nem veszik figyelembe, hogy az ukránok a donyeckiaiaktól kétszer kikaptak, és csak Porosenko könyörgésere állította meg Putin a szakadárokat, másképp elmentek volna Kijevig. Első alkalommal 2014-ben kaptak ki az ukránok és Porosenko könyörgésére lett belőle Minszk I. Majd újra kikaptak 2015-ben és lett belőle Minszk II. Mindkét esetben Putin vette rá a szakadárokat, hogy álljanak le, és inkább tárgyaljanak. Érdekes. Azokban az időkben nem voltak az oroszoknak birodalmi érdekeik. Hisz Ukrajna akkortájt nagyon gyenge volt. Csak most hirtelen 2022-ben lettek az oroszoknak birodalmi érdekeik?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!