Orbán Balázs: A magyar konzervativizmus alapja a nemzeti érdek

2022. november 21. 20:46
„A magyar konzervativizmus soha nem fog megfelelni más nemzeti, vagy az angolszász konzervatív gondolkodásnak, csak a magyar hagyománynak – fogalmazott a miniszterelnök politikai igazgatója.

A magyar konzervativizmus számára a fő mozgatórugó a nemzeti érdek és ezen alapul a magyar konzervatív kormányzás - jelentette ki a miniszterelnök politikai igazgatója, azon a pódiumbeszélgetésen, amelyet „John Lukacs és az amerikai konzervativizmus” címmel rendeztek hétfőn a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE).

Ez azt is jelenti, hogy a magyar konzervativizmus soha nem fog megfelelni más nemzeti, vagy az angolszász konzervatív gondolkodásnak, csak a magyar hagyománynak –

 hangsúlyozta Orbán Balázs az amerikai-magyar történész munkásságát elemző tanácskozáson

. Ugyanakkor Lukács János történészi munkássága hidat képez a magyar és az angolszász konzervatív gondolkodás között – tette hozzá a politikus. Elmondása szerint, a múltba tekintés általános emberi vonás, hiszen a múlt tapasztalása segít minket a jelen és a jövő megértésében.    

Ezt a szemléletet az ellenségének tekinti a baloldali progresszív gondolkodás, hiszen a múlt vizsgálata teljes elutasítása annak a baloldali globalista  programnak, ami a múlt eltörlését követeli - vélekedett. Ahogyan azt a kommunista internacionálé is megfogalmazta – fűzte hozzá. Pedig – folytatta – a múlt vizsgálata, az abból származó következtetések levonása teljesen természetes emberi igény és alapvetően konzervatív vonás.

Vagyis konzervatívnak lenni nem más, mint egy életmód, egy természetes emberi tulajdonság, mi magyarok pedig különösen így vagyunk ezzel”

– fogalmazott.    

A továbbiakban hangsúlyozta, hogy a nemzeti érdek érvényesülésének elengedhetetlen feltétele a stabil kormányzat, a személyes szabadság, a parlamenti szuverenitás és a nemzeti önrendelkezés. Éppen ezért a nyugati sztenderdeknek a magyar politikai logika soha nem fog megfelelni, ám léteznek közös pontok, mint a történelem fontossága, a történelem ismerete iránti vágy.    

És vannak olyan személyek, akik átjárót jelenthetnek a két világ között, Lukács János pedig ilyen híd volt a magyar és az angolszász konzervativizmus között. Értette, hogy a Szent Istvánnal kezdődő csatlakozásunk a Nyugathoz megingathatatlan tényező és stabil elköteleződés, viszont semmiképpen sem jelenthet főhajtást, vagy behódolást – magyarázta. Tehát értette, hogy miért tartunk távolságot és miért fontoljuk meg minden lépésünket az elvakult ragaszkodás helyett. Tudta, mi a szuverén magyar gondolkodás, avagy a nemzeti önrendelkezésünk magja – mondta a pódiumbeszélgetésen Orbán Balázs.

(MTI)

Nyitókép: Ficsor Márton/Mandiner

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Orbán Balázs: A magyar konzervativizmus alapja a nemzeti érdek

Mégpedig a tartós, ahogy John Lukacs mondaná:
John Lukacs azzal érvelt: a Kárpátokat majdnem körülölelte a bizánci görögkeleti birodalom. Ha István a hozzájuk való alkalmazkodást választja, az végtelen sok rövidtávú előnyt biztosított volna számára. De ő nem ezt tette: a római kereszténységet választotta,..."

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés