Ő volt Apró Antal, aki a kommunista érdemeiért megkapta azt a villát, ahonnan Dobrev ellenállást hirdet

2022. október 22. 10:30
A DK EP-képviselőjének nagyapja évtizedeken át a hatalom első vonalában szolgált, személyesen felügyelte Nagy Imre és mártírtársainak koncepciós perét.

Dobrev Klára utcára szólította az embereket október 23-ra. A DK EP-képviselője nem hirdetett forradalmat, lázadást, viszont a pénteki Facebook-posztjában közölte, hogy ő harcos ellenálló, aki kész és képes a hangos tiltakozásra. Ezzel önmagában nem lenne probléma, hiszen egy politikusnak ez – is – a dolga, ám az finoman fogalmazva is disszonáns, hogy mindezek a felhívások az Apró-villában születnek. Persze senki nem tehető felelőssé a rokonaiért, így Dobrev sem a nagyapja bűneiért, de azért nem árt, ha tudjuk, ki is volt Apró Antal.

Szürke eminenciás

Évtizedeken át a hatalom első vonalában szolgált, amit a moszkvai és hazai kommunista elvárásrendszerhez való rugalmas alkalmazkodóképessége tett lehetővé. A kommunista pártelit tagja volt, a hosszú pályája és a magas beosztásai ellenére a neve a köztudatban mégsem forrt össze a szocialista rendszerrel, ami leginkább azzal magyarázható, hogy

Apró tudatosan kerülte a rivaldafényt, a „szürke eminenciás” szerepkörében érezte igazán jól magát. 

1913. február 8-án született Szegeden, Apró Piroska 19 éves, római katolikus vallású szakácsnő törvénytelen gyermekeként, apja ismeretlen. A házasságon kívül született gyermekekre akkoriban vonatkozó szokás szerint anyja vezetéknevét kapta meg, aki nem tudta ellátni, ezért árvaházban adta. Az elemi iskola elvégzése után Makón, majd Budapesten szobafestőként dolgozott. 1930-tól tagja a Magyar Építőmunkások Szövetségének, 1931-ben lépett be az illegális kommunista pártba, itt formálódott az egész életét meghatározó politika- és társadalomképe. Többször letartóztatták és internálták, fél évig a szegedi Csillag börtön vendégszeretetét is élvezhette. 1944 szeptemberében a Békepárt Központi Bizottságának tagja lett, megbízták az ellenálláshoz szükséges fegyverek beszerzésével.

1945. január 22-étől a Magyar Kommunista Párt (MKP) Központi Vezetősége (KV) Szakszervezeti Osztályának a vezetője, februártól a KV Tömegszervezetek és Tömegmunka Osztály irányítója lett, majd az 1945. április 13-án létrehozott KV Szakszervezeti Bizottság élére került. 1945-től országgyűlési képviselő is. 1946 májusától az MKP Politikai Bizottságának (PB) pót-, majd rendes tagja, októbertől részt vett a Szervezőbizottság munkájában. 1948-ban tagja az MKP-SZDP (Szociáldemokrata Párt) Közös Szervezőbizottságának. 

Beszédet mondott Rajk László temetésén

1948 és 1951 között a Szakszervezetek Országos Tanácsának (SZOT) főtitkára volt. Rákosi Mátyás és Gerő Ernő bírálta „szindikalizmusa” miatt, a Kádár-perben pedig majdnem vádlott lett. 1949 augusztusától 1952. január elejéig, valamint 1953 júliusa és novembere között az Elnöki Tanács tagja. 1952 elején építőanyag-ipari miniszter, majd a minisztériumok összevonása után 1953 júliusától az építésügyi miniszter első helyettese lett.

1953 júniusában kikerült a Magyar Dolgozók Pártja (MDP) Politikai Bizottságából (PB), de novemberben visszaválasztották és ekkor a Minisztertanács elnökhelyettese is lett. 1956. június 16-án a Hazafias Népfront (HNF) Országos Tanácsának elnökévé választották. Ezt a funkcióját 1957-ig töltötte be. 1956. október 6-án beszédet mondott Rajk László és kivégzett társai temetésén.

1956. október 23-án éjszaka az MDP KV Katonai Bizottság tagjává választották. 

Október 27-étől Nagy Imre nemzeti kormányában a Minisztertanács elnökhelyettese és építésügyi miniszter. Október 28-án bekerült a párt irányítására létrehozott elnökségbe. Az 1956-os forradalom után kinevezték a Magyar-Szovjet Baráti Társaság elnökének.

1956. november 2-án a tököli szovjet parancsnokságra menekült, majd Szolnokra vitték. November 4-étől a Kádár-kormányban az iparügyek felelőse. 1956. november 7-étől a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) Ideiglenes Intézőbizottságának (IIB) tagja, 1957-ben a Minisztertanács elnökhelyettese.

Ő vette át a szent koronát

Személyesen felügyelte Nagy Imre és mártírtársainak koncepciós perét; 1958. június 17-én ő jelentette be az Országgyűlésben Nagy Imre és három társa kivégzését, amelyet a „nép jogos elégtételének… az ellenforradalom méltó megbosszulásának” nevezett. Az MSZMP KB határozata alapján ezen érdemeiért a budapesti Szemlőhegy utcában kiutalták részére a nagypolgári Lovassy-Stürmer orvoscsalád volt villájának nagyobbik lakrészét. (Erről részletesen itt olvashat.) A nép körében az 1956 utáni keményvonalas megtorló politikát támogató fellépése miatt vált hírhedtté, a Magyar Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány másik két vezető személyiségével együtt mint „Kádár-Apró-Dögei”-t emlegette a pesti közbeszéd.

1958. január végétől 1961 szeptemberéig a Minisztertanács első elnökhelyettese volt. 1971-ig Magyarország állandó képviselője a KGST tanácsában. 1971. május 12-én felmentették addigi tisztségeiből, majd az Országgyűlés elnökévé választották. Ezt a pozíciót 1984 decemberéig töltötte be. 1978. január 6-án ebben a minőségben ő vette át a magyar nép nevében Cyrus Vance amerikai külügyminisztertől az Egyesült Államok által visszaszolgáltatott Szent Koronát. 1973-ban a Szovjetunióban megkapta az Októberi Forradalom érdemrendet.

1980-ban kimaradt a Politikai Bizottságból (PB), majd az 1988 májusi pártértekezleten a Központi Bizottságból (KB) is. 1989. március 8-án lemondott a parlamenti képviselői mandátumáról és visszavonult a politikától.

Kommunistából tőkéssé vedlett család

Három gyermeke született, Antal, János és Piroska, ez utóbbi hozzáment Petár Dobrevhez, az ő lányuk Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök felesége. Dobrev tehát annak a kommunistából tőkéssé vedlett posztkommunista családnak a sarja, amely a rendszerváltáskor nemcsak

sikeresen átmentette, de meg is szilárdította üzleti, politika közeli és kulturális pozícióit. 

„A család ekkor az átlagemberek számára láthatatlan volt, de a velük ezer szálon összefonódó MSZP-n keresztül jó hozzáférésük volt a közhatalomhoz, ami elengedhetetlen volt üzleti érdekeltségeik fenntartása szempontjából” – írja róla Lánczi Tamás az Egy befolyásos család története című cikkében.

Nyitókép: Apró Antal parlamenti képviselő beszél az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján.MTI Fotó: Soós Lajos

 

Összesen 165 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az olasz köztársasági elnök előtt Meloni, tiszta feketében letette az esküt, felsorolta a minisztereket. Az ünnepélyes eseményen az érintettek családtagjai is ott lehettek, így Meloni élettársa, s közös, aranyos kislányuk is. A Meloni által használt fehér Fiat 500-assal érkeztek. Nagy a várakozás, azt sokan megnyugvással fogadták, hogy a családokért felelős miniszter ellenzi a gender iskolai terjesztését.
A migránsok naponta százával szállnak partra, az energiaárak az egekben, komoly gondok az export terén, az oktatásban, a nyugdíjrendszer is reformra vár, az államháztartás hiánya őrületes. Sajnos Draghi tudása, alkalmassága sem volt elégséges az előbbre lépéshez. A forró krumpli Draghi kezéből Meloni kezébe került.......
Nagyon fontos, hogy Meloni megerősítette az Izrael iránti elkötelezettségét, a Szenátus elnöke megnyugtatta Wébert, Tajani, külügyminiszterként élvezi az EP elnök bizalmát, Berlsuconi a kiszivárgott, Putyint méltató videó után gyorsan talált alkalmat arra, hogy az köztársasági elnöknek megerősítse atlanti elkötelezettségét.

Szóval ez fontosabb téma, mint Apró Antal... a fiatal generációt már egyáltalán nem érdekli 56.........

Megtanulhatnád végre, nincs olyan, hogy a nép. Olyan van, hogy a nép egy része. Ti is erre hivatkoztok, amikor a Fidesz kétharmados győzelméről van szó.

Ne erőlködj bunkókám. Itt csak röhögnek rajtad.

Annyira tisztelem Kövért, h. egyszerűen NEM érdekel a családi múltja. Amilyen ez a szerencsétlen, aki ír róla, pláne.

A Németh Géza temetésén tök véletlenül a fideszes fiatal párok mellé kerültem, ill. fordítva, mert ők pár perccel később érkeztek. Szimpatikusak voltak, nagyon tudták, hogyan kell részt venni egy temetésen. Kövér bájos, fiatal felesége kezében egy kis kék csokor volt.

Jól el lett számoltatva!
Se nyomozás, se ügyészi vádemelés, se bírósági tárgyalás, se semmi.

Kösz MDF/Fidesz meg a többi!

Régről tudjuk, hogy ezek mindenfelé árulnak, ahogy mindenki által megvehetők is: geben Sie billiger.

Ebben egyetértünk. Valóban meg kell mindezekről emlékezni. De párhuzamosan jó lenne, ha a mandiner nem egy nap késéssel reagálna fontos európai történésekre. Az "olasz lázgörbe" hatással lesz Magyarországra is.

Még annyit, hogy Lipóciában nem titok, hogy a mandiner trolljai - hullajó, baljóska, jánosbácsi, 423, karatekölyök , valodi, stb- értelmes, okos momentumos fiatal srácok, akik roppant szellemesen, élethűen reagálnak a konzervatív hozzászólásokra, felvonultatják az ellenzéki színpaletta egészét, miközben két korsó belga sörrel öblítik le a Pannónia utcában a panelprolik bűzét.

A Nyomentumot és a BalJobbikot és a többi aprót se hagyd ki a felsorolásból. Ergó a népet senki sem képviseli, taláncsak Zelenszkij és Pressman.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés