Putyini olvasatban most kezdődhet az igazi honvédő háború

2022. szeptember 30. 15:42
Moszkva mától négy, korábban Ukrajna részét képező régiót az orosz államterület részének tekint, vagyis az orosz katonai doktrína teljes terjedelmében vonatkozik ezekre a területekre is.

Szeptember utolsó napján koradélután Vlagyimir Putyin orosz elnök ünnepélyes keretek között bejelentette: érvényesnek tekinti az Ukrajnában tartott népszavazások eredményét, ennek értelmében pedig négy korábban ukrajnai oblaszty, a herszoni, zaporizzsjai, donecki és luhanszki területek a továbbiakban Oroszország államterületeinek részei. Megjegyzendő, hogy az utóbbi kettő, egymással szomszédos terület vitatott körülmények között már függetlenedett Ukrajnától, Donyecki és Luhanszki Népköztársaság néven.

Oroszország területe ennek nyomán nagyjából 100 ezer négyzetkilométernyi területtel bővült. Mivel háborús események, agresszió eredményeképpen alakult így,

a fejlemények a legnagyobb léptékű annexiónak tekinthetők Európában 1945 óta.

A nyugati elemzők által „geopolitikai kalózkodásnak” minősített cselekmények hosszú távon kihatással lehetnek a nemzetközi jog további alakulására nézve. A háború jövőjét tekintve azonban már rövid távon is gyökeres változásokkal is számolni lehet.

Orosz olvasatban ugyanis a négy korábbi ukrajnai oblaszty a továbbiakban Oroszország államterületének része. Ez azt jelenti, hogy az orosz katonai doktrína is teljes mértékben érvényes ezekre a területekre. Kihangsúlyozandó, hogy a 2014-ben jóváhagyott dokumentum egyértelműen a NATO-t tekinti a fő biztonsági kihívásnak. 

Ebben számos egyebek mellett az áll, hogy az Orosz Föderációnak legitim joga van bevetni fegyveres erőit abból a célból, hogy elhárítsa a maga és/vagy a szövetségese ellen irányuló agressziót.

A védekezés közben az Orosz Föderáció nukleáris fegyvert is bevethet

– nemcsak akkor, ha ellene is tömegpusztító fegyvert alkalmaznak, hanem akkor is, ha az „állam léte veszélyeztetett”.

Putyini olvasatban most Oroszország 100 ezer négyzetkilométerrel bővített államterületének jelentős részén háborús cselekmények zajlanak. Ez azt jelenti, hogy az orosz agresszión alapuló hódító cselekmények mostantól könnyen „honvédő háborúba” torkollhatnak.

Az önvédelem joga
Katonai cselekményeit, ahogy a Nyugat, úgy Vlagyimir Putyin orosz elnök is a nemzetközi jogból vezeti le. Az államfő következetesen az ENSZ Alapokmányából következő nemzetközi rendből vezeti le Oroszország lépéseit. Az ENSZ Közgyűlés által 1984-ban létrehozott Nemzetközi Jogi Bizottság úgy nevezett államfelelősség tervezetének 21. cikke szerint nem jogellenes egy állami cselekedet, ha az az Egyesült Nemzetek Alapokmányával (51. cikk) összhangban megvalósított jogszerű önvédelmi intézkedés.

Elemzők szerint, tekintettel arra, hogy az ukrán erők magatartásából a fegyverletétel egyelőre nem következik, a Nyugat tovább bővítheti az Ukrajnának nyújtott katonai támogatást. Ezzel egy Oroszország és a NATO közötti eszkaláció kockázata tovább nőhet.

Vlagyimir Putyin orosz elnök már a nemrégiben bejelentett részleges mozgósítás alkalmával figyelmeztetett arra, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel kész megvédeni az országát – ezt legutóbb a szeptember 30-ai beszédében is megerősítette.

Az orosz nukleáris fegyverek esetleges bevetésével kapcsolatban Amerikai Egyesült Államok eddig igyekezett hangsúlyozni, hogy nem észlelnek orosz részről ilyen irányú törekvéseket. A CNN számára az amerikai titkosszolgálatok még a mai fejleményeket megelőzően jelezték: még mindig kevés az esélye annak, hogy Oroszország nukleáris fegyvert bevetését tervezné, jóllehet ezt kizárni nem lehet.

Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Alekszej Nyikolszkij

Összesen 148 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Görgeynek pedig le kell tennie a fegyvert.

De azért azt sose kérte, hogy augusztus 13. örömünnep legyen. Ti meg itt örömködtök az orosz hódításnak.

Most személyesen a te véleményedre nem emlékszem, de a poszt alatt per pillanat 13 Putyin-drukker ünnepli augusztus 13-át, és a kommentek jó része is elég siralmas.

Nem tudod, mitől lettek a kormánypárti magyarok ekkora oroszdrukkerek?

Hámondjuk hülye vagy. Pont az a meghökkentő, hogy OV és Szijjártó ukránpárti álláspontja közismert. Következetesen azt mondják, hogy Oroszország agresszor, Ukrajnának pedig valahogy segíteni akarunk.

Ennek ellenére itt a kormánypárti talpasok lelkes putyinisták. A fene se érti, miért.

Érdekes a felvetésed, megérne egy elemzést, hogy nagyon sokan hajlanak az ukránok, az amerikaiak bírálatára, az oroszok helyett. Szerinted ez mivel magyarázható? Tömegek félnek attól, hogy a brüsszeli szankciós irányvonal miatt összeomlik az európai, a magyar gazdaság, féltik a munkahelyeiket, s erről kapnak híreket több nyugati országból, vagy nem értik meg, hogy a szankciók nyomán jövőre már újra versenyképes lesz Európa, s biztosak lehetnek egzisztenciájukban? vagy egyszerűen képzetlenek, tájékozatlanok az emberek?
De a tárgyilagosság iránti igényből fakad a másik kérdés, szerinted miért támogatják sokan az amerikai-uniós tandemet? meggyőződésük, hogy a demokráciáért folyik a küzdelem, s nem más érdekek állnak mögötte?

Az a baj, hogy rögtön a második kérdést teszed föl: hogy helyes-e szankciókkal reagálni az oroszok agresszív kismalackodására. Az első kérdés az, hogy örülünk-e egy kis-Magyarországnyi terület fegyveres elhódításának vagy sem. Én úgy érzékelem, hogy egy csomó őrült itt örül ennek.

Kérlekszépen: elhittem az amerikai és az orosz mesét arról, hogy területi vitákat nem jó háborúkkal rendezni, tekintettel a mai fegyverek erejére.

ENSZ alapokmánya:

I. Fejezet: Célok és elvek
1. cikk
Az Egyesült Nemzetek célja, hogy

fenntartsa a nemzetközi békét és biztonságot és evégből hathatós együttes intézkedéseket tegyen a békét fenyegető bűncselekmények megelőzésére és megszüntetésére, a támadó cselekményeknek vagy a béke más módon történő megbontásának elnyomására, valamint békés eszközökkel, az igazságosság és a nemzetközi jog elveinek megfelelő módon rendezze vagy megoldja azokat a nemzetközi viszályokat és helyzeteket, amelyek a béke megbontására vezethetnek

------
Jó, tudom, iraki háború, stb. Csak tudod, nekem Magyarország az első. Az iraki háború Magyarországot nem veszélyeztette, az orosz agresszió meg igen.

Egye fene, utánanéztem. Az elmúlt olyan 50 hozzászólásodban egy rossz jelzőt nem írtál az oroszokról vagy Putyinról. Tudod, úgy nehéz hitelesen bírálni azokat, akik tenni próbálnak ellene valamit vagy legalább szóban elítélik. Sokkal inkább tűnsz Te is Putyin bátyó hasznos emberének.

A kínaiak megveszik az oroszokat kilóra. Nem kell nekik ahhoz háború.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés