„Néhány emberen kívül minden magyar veszített a választás napján” – Soproni Tamás a választásról

2022. április 8. 7:26
„Ki lesz helyettük? A nagy büdös senki” – fogalmaz Soproni Tamás a mostani ellenzéki garnitúra leváltására vonatkozó igények kapcsán. Terézváros momentumos polgármestere azt mondja lapunknak: a politikusaik, civil segítőik mindent megtettek, ami emberileg elvárható tőlük, még ha olykor tévedtek is. Ugyanakkor a céljukat nem tudták elérni, amiért bocsánattal és magyarázattal tartoznak a választóiknak.

Mi történt a választáson? A Mandiner a magyar nyilvánosság neves szereplőit kérdezi meg új sorozatában a választás tanulságairól. Újabb interjúalanyunk: Soproni Tamás, Terézváros polgármestere.

***

Mi jutott eszébe először, amikor azzal szembesült, hogy a Fidesz győzött, az ellenzék viszont csúfosan megbukott?

Az az ellentmondás, hogy sokan örülnek úgy, hogy nincsenek tisztában azzal, hogy valójában nagyon rosszul járnak ezzel az eredménnyel. A magyar miniszterelnökön, valamint a gazdaság és politika néhány szereplőjén kívül ugyanis minden magyar ember veszített a választás napján. Mert ha valaki el is fogadja, hogy a Fidesz céljai üdvözítőek, az eszközei nagyon ártalmasak; ugyanis lassan, de biztosan megmérgezik az országot gyűlölettel. A hatalom céljának nem az egymás elleni uszításnak, a gyűlöletnek kellene lennie, hanem a párbeszédnek és az árkok betemetésének. S ennek éppen az ellenkezője történt az elmúlt években, s attól tartok ez lesz a jövőben is.

Nem az elkeseredettsége mondatja Önnel ezeket a szavakat? Nem érzi úgy, hogy nagyon elfogult?

Egyáltalán nem. Teljesen egyértelmű, hogy Orbán Viktor nem akar 15 millió magyar miniszterelnöke lenni, neki bőven elég 2,75 millió. A választási térképre ránézve látszik, ez most az ő országuk,

pedig lehetne közös is, lenne hely benne bőven mindnyájunknak.

A kormány a választóit továbbra is meg fogja védeni Brüsszeltől, a transzneműektől, a migránsoktól, ennek fejében a nemzetünk lelkét kéri. Ezeket a lelki sebeket pedig csak hatalomból lehetne begyógyítani, ám most erre nem kaptunk esélyt.

De nem érzi úgy, hogy az ellenzéknek nagyon komoly felelőssége van ebben az eredményben?

Az ellenzéki szavazók közül sokan kiátkozzák a jelöltjeinket, a pártjainkat, azt állítják, hogy megbuktak, takarodjanak a közéletből. Én velük szemben rendkívül büszke vagyok minden egyes emberre, aki ebben a rendszerben arccal vállalták, hogy képviselik Magyarország másik oldalát, vállalták, hogy sokan leköpik őket, és hazug propagandacikkek garmadája jelenhet meg róluk. Valóban el kell kergetni Tordai Bencét, Jámbor Andrást, Kiss Lászlót, Szél Bernadettet, Buzinkay Györgyöt, Bősz Anettet, Steinmetz Ádámot és a többieket? Tényleg ők a hibásak, akik sokszor vagyonokat és pénzben nem mérhető hónapokat, éveket tettek bele a rendszer leváltásába?

Ki lesz helyettük? A nagy büdös senki,

mert a Fidesznek az az érdeke, hogy minden embert távol tartson a politizálástól. Márki-Zay Péter pedig persze nyilván követett el hibákat, nem is keveset, de főleg a tapasztalatlansága miatt, és tény, hogy nem mindig reagált jól, amikor szembe találta magát a brutális lejárató kampánnyal, az iszonyatos mennyiségben ráömlő hazugságáradattal. De rengeteget dolgozott, felszántotta az országot, és a tisztességét, jó szándékát sem lehet megkérdőjelezni. Ezért roppant igazságtalannak tartom, ha egyedül rajta akarják elverni a port. Ha van valami apró öröm a tegnapi történésekben, az az, hogy Budapest, benne Terézváros még mindig a szabadság szigete maradt az országban.

Ön védi a jelöltjeiket, aktivistáikat, viszont a pártelnöke bocsánatot kért, mert szerinte sok mindent elszúrtak. Nem érez ellentmondást?

Nem. Egyszerre igaz, hogy a politikusaink, civil segítőink minden megtettek, ami emberileg elvárható tőlük, még ha olykor tévedtek is. Ugyanakkor a célunkat nem tudtuk elérni, amiért bocsánattal és magyarázattal tartozunk a választóinknak. Az előbbit megtette a Momentum nevében Donáth Anna, az utóbbira még várni kell egy kicsit, mert

alaposan elemeznünk kell a választáson történteket.

Ez a munka folyik, s az eredményéből kell megtalálnunk azt a helyes utat, amelyen a jövőben járnunk kell.

 

Választásértékelő sorozatunk eddigi interjúi:

Beer Miklós: Nagyon sajnálom Márki-Zay Pétert

Kemény Dénes: Vannak viták, amik csak az öltözőkbe valók

Csókay András: A kiábrándult baloldaliak is a jobboldalhoz fordultak

Máthé Zsuzsa: Azok fogtak össze, akik egy kanál vízben is megfojtanák egymást

Tarlós István: Kár lenne Budapesten leírni a jobboldalt, küzdeni kell

Zsigmond Barna Pál: Húsz százalékkal nőhet a Fidesz-szavazatok száma a határon túl

Összesen 142 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Valóban el kell kergetni Tordai Bencét, Jámbor Andrást, Kiss Lászlót, Szél Bernadettet, Buzinkay Györgyöt, Bősz Anettet, Steinmetz Ádámot és a többieket?"

Ha már így rákérdeztél, akkor igen.

Milyen érdekesen ferdít Soproni még most is.
Azt mondja, Orbán nem lesz 15 millió magyar miniszterelnöke, hogy utána rögtön betolja azt a számot, ahányan Magyarországon választották a Fideszt, úgy, hogy el is mentek szavazni és nem is gyerekek.A határokon túl hányan választották a Fideszt?
Mi itt most még elbábozhatunk egymással, ki nem szeret kit stb., de jó lenne észrevenni, hogy Ázsia után Amerika Európára vetett rá magát. Ukrajna már 2014 óta ugródeszkaként szolgál ehhez és most ott tartunk, hogy Amerika éppen az energiaforrásaitól fosztja meg Európát, így kényszerítve térdre azt.
És ezt nem látja az Unió, nem látja a pápa, nem látja az ENSz, nem látja, mert nem láthatja az európaiak többsége.
Ébresztő, jó reggelt Európa!!!4!!444
Az Európai Parlamentben felszólalhat Greta, felszólalhat Zelenszkij és minden más bohóc, de olyan hangokat még véletlenül sem hallani ott, hogy talán/esetleg/netalán tán Amerika rámászhatott Európára.
Kezdte a rissz-rossz filmekkel, folytatta a dekadens életmódjának az exportjával - ezt hívják ők ma demokratikus értéknek -, hadsereget tart fenn nagyon sok európai országban, fegyvereket szállít úgymond Ukrajnának, rendezkedik be hosszú háborúra itt, Európában.
A szemünk előtt jött be a farkas, hogy megegye a gidákat. Még most is szórja a lisztet magára, finomítja a hangját, még a bőrét is levedelheti, de a természete nem változhat meg. A csihi-puhi, a ragadózás vele jár.
Jó reggelt, Európa, hagyod, hogy leigázzanak? A szovjet gúzs után akarjuk-e az amerikait is?

Ami a gyűlöletet illeti, nem a Fidesz emlegette a lámpavasakat.

Milyen jó, hogy Soproni "jobban tudja" mint a magyar választópolgárok...

Az, hogy az EP, egy sóhivatal mit szavaz meg, a gyakorlatban nem sokat számít. ŐK minden felelősség nélkül játszadoznak a saját homokozójukban. A lényeg az állam- és kormányfők tanácsában dől el, a szorosabb lényeg pedig itthon. Mert születhet bármilyen határozat, az orosz olajat és gázt mi alapvető gazdasági érdekből nem fogjuk elutasítani. A hülye EU hagyná magát tönkretenni amerikai érdekek mentén, de mi nem fogjuk. Észre kéne venni, hogy az amerikai hatalom már azt követeli, cselekedjünk saját érdekünk ellenében. Persze ezt nem maga mondja ki, hanem Zelenszkij a szócsövük.

Csak a szokásos: amit ők követtek el (árok ásás, gyűlöletkeltés) másra fogják.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés