A kiábrándult baloldaliak is a jobboldalhoz fordultak – Csókay András a választásról

2022. április 07. 06:51

„A budapesti közhangulat teljesen eltért az ország más pontjain tapasztalhatótól, ami fontos tanulság” – mondja Csókay András a Mandinernek. Az idegsebészt a választási eredmény rövid értékelésére kértük Mi történt a választáson sorozatunk újabb részében!

2022. április 07. 06:51
null
Vágvölgyi Gergely
Vágvölgyi Gergely

Mi történt a választáson? A Mandiner a magyar nyilvánosság neves szereplőit kérdezi meg új sorozatában a választás tanulságairól. Újabb interjúalanyunk: Csókay András idegsebész.

***

Olyan eredmény született vasárnap, amire valószínűleg senki sem számított. Az ön értékelése szerint mi történt?

Vasárnap este meggyőződtem arról, amiben mélyen hiszek, hogy a Szentlélek nem ment szabadságra, hanem működik. Ezt a kijelentést arra alapozom, hogy a választásokat megelőzően valamennyi közvéleménykutató mást jósolt, mint ami bekövetkezett, azaz váratlan fordulat történt a magyar lelkekben. Keveset beszélünk arról, pedig lényeges, hogy mennyi ima szállt az ég felé azért, hogy Magyarország a józan ész szerint válasszon. Ez a hatalmas mozgalom megindította a Szentlelket, aki leszállt Magyarországra és rengeteg embernek segített bölcsen dönteni. 

A metafizikai síkon túli tanulságot is levonnék. Feltűnő, hogy a barátaim körében a vidékiek jóval bizakodóbbak voltak, mint a pestiek.

Utóbbiak csak rossz dolgokat hallottak, a budapesti közhangulat teljesen más volt, mint az ország bármely más pontján.

Kiábrándító dolgok hangzottak el, sokszor az egyébként jobboldali ismerősöktől is. Az eredmények azonban azt mutatják, hogy nem csak kiábrándult jobboldali emberek tértek vissza, hanem kiábrándult baloldaliak is nálunk leltek politikai otthonra, ami óriási fegyvertény.

Ezzel közel értünk a választás utáni ellenzéki narratívához: a vidék viszi rossz útra az országot, a buta, tudatlan, befolyásolható emberek szavaztak a Fidesz-KDNP szövetségre. Mit gondol erről?

Ahol Jézus Krisztus belép a történelembe, vagy egy egyén életébe, ott mindig sok ellenlábas lép fel vele szemben. Fűti őket a bukott angyal, aki szintén nem megy szabadságra, mert mindig a rosszat akarja, rombolni próbál. Ez a szellemi harc a választások után sem fejeződik be, ezért nekünk is tovább kell harcolnunk, ahogy Jézus is végigvitte harcát a gonosz ellen, kereszthalálán keresztül eljutva győzelméig, a feltámadásig. Éppen ez az nekünk óriási erőt ebben a harcban: hogy ismerjük a feltámadás tényét és örömét. Ez segít elviselni a gúnyolódást, a pökhendiséget és erőt ad az igazi ellenfélszeretethez is. Ahogy Lincoln mondta: úgy tudtam legyőzni ellenségeimet, hogy barátaimmá tettem őket. 

Vége a kampánynak, és persze a vesztesnek mindig nehéz, azt remélnénk, hogy kicsit kiegyensúlyozottabbá válik a közbeszéd. Lát erre esélyt? 

Természetesen megvan az esély a nemzeti megbékélésre! Vallom, hogy ennek az országnak a Szűzanya a királynője, ha képesek vagyunk hozzá fordulni, elhozza nekünk a békét. Attól függetlenül azonban, hogy a kampány véget ért,

tudatosítsuk: az igazságot mindig ki kell mondani, ez morális kötelességünk! 

De nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy szeretetben tegyük mindezt. Tehát mindig elmondom a bajt, de sosem a személyt minősítem. El kell gondolkodtatni az embereket, ehhez kell szellemi muníciót nyújtani nekik. 

Fotó: Földházi Árpád

Választásértékelő sorozatunk eddigi interjúi:

Beer Miklós: Nagyon sajnálom Márki-Zay Pétert

Kemény Dénes: Vannak viták, amik csak az öltözőkbe valók
 

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2022. április 07. 19:25
,,..Vasárnap este meggyőződtem arról, amiben mélyen hiszek, hogy a Szentlélek nem ment szabadságra, hanem működik..” Ez nem normális. Szóval az ellenzéki keresztények a Szentlélekkel szemben szavaztak. Lehet. De akkor is 2:1. Mert az Atya és a Fiú meg az ellenzékre voksolt volna. Ha lettek volna annyira ostobák, hogy ilyesmivel foglalkozzanak.
Solymos
2022. április 07. 10:44
Feltűnő szereplési vágya és influenszerkedése nagyon furcsa.
nempolitizálok
2022. április 07. 09:38
Az itteni gyurcsánytamponok is hozzászóltak, aztán kezet mostak és sunyin leszavaztak Orbánékra.
ovander
2022. április 07. 08:49
A győzelel előszele érződött. Mivel pedig a közvéleménykutatók nem mérték ezt az irracionális komponenst, emiatt a felméréseik hamisak voltak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!