Húsz százalékkal nőhet a Fidesz-szavazatok száma a határon túl – Zsigmond Barna Pál a választásról

2022. április 07. 19:06

„A szivárványkoalíció tagjai zombiszavazóknak állították be a határon túliakat, amivel beléjük rúgtak” – mondja a Mandinernek Zsigmond Barna Pál. A Fidesz országgyűlési képviselője szerint összességében tehát 260.000 szavazat várható a Fidesz-KDNP listára a határon túlról.

2022. április 07. 19:06
null
Vágvölgyi Gergely
Vágvölgyi Gergely

Mi történt a választáson? A Mandiner a magyar nyilvánosság neves szereplőit kérdezi meg új sorozatában a választás tanulságairól. Újabb interjúalanyunk: Zsigmond Barna Pál, országgyűlési képviselő.

***

Tarol a választásokon a Fidesz-KDNP, már 136 mandátumnál járnak a kormánypártok. A trianoni határ mindkét oldalán rendkívül népszerű a jobboldal – minek köszönhető ez?

Mind itthon, mind otthon látványosan nőtt a Fidesz-KDNP-re leadott szavazatok száma. A külhonban is egyértelmű, hogy 2010-ben sikerült lezárni a Gyurcsány Ferenc nevével jellemezhető korszakot és kialakult egy új nemzetpolitikai irányvonal. Az elmúlt évtizedben mi, magyarok újra egymásra találtunk a Kárpát-medencében: nemzettársainknak megadtuk a kettős állampolgárságot, amivel felépült a régóta vágyott közjogi egység. Mindezt példátlan nemzetépítő munka követte, illetve követi mind a mai napig, célzott támogatási programok segítik a határon túli közösségeinket és kibontakozásukat. 

Önt is a nemzetegyesítés programja sarkallta politikai szerepvállalásra?

Így van, én magam korábban nem vettem részt a politikában, de nem akarom, hogy visszatérjen Gyurcsány Ferenc, nem akarom, hogy visszatérjen a 23 millió román munkavállalóval való gyűlöletkeltés. Ellenben azt szeretném, hogy folytatódjon a nemzetépítés, a közösségeink erősítése, az egymásra találás időszaka. Ezért lettem aktív politikus. 

Amióta a határon túli magyarok is szavazhatnak, rendre ugyanígy érveltek szavazataikon keresztül. A baloldal támogatottsága alig pár százalék. Van ennek más háttere is a nemzetépítés programján kívül?

Hozzánk hasonlóan felismerték, hogy az ellenzéki koalícióban ott volt a szélsőséges Jobbik, a határon túliaktól az orvosi maszkokat sajnáló Szabó Tímea és Vadai Ágnes, az ellenük hangoló MSZP és DK, a rendre román és szlovák pártoknak kampányoló Momentum.

A szivárványkoalíció tagjai zombiszavazóknak állították be a határon túliakat, amivel beléjük rúgtak. 

A választás hetében erős kísérletet tettek arra, hogy a határon túli szavazatokat hiteltelenítsék, a terv azonban látványosan elbukott. 

Látható volt, hogy a baloldal már régóta építette ezt a történetet, aztán kiderült, hogy egyes balos médiumok még a cikkeiket is előre megírták, szinte látták a jövőt (nevet). A marosvásárhelyi provokáció helyszínén egyébként nem találtak a szavazólapok mellett azonosító nyilatkozatokat, tehát ezek eleve érvénytelen szavazatok lettek volna, ám végül kiderült, hogy a látványosan komponált fényképek ellenére mindössze 16 szavazólapról van szó, amik lehettek egyszerű fénymásolatok is. Érdekes, az egész néhány nappal azután történt, hogy Márki-Zay Péter Marosvásárhelyen járt, ahol szélsőbalos aktivistákkal és román újságírókkal találkozott – a magyar nyelvű sajtó munkatársait 10 perccel az esemény előtt hívták meg a fórumra. További gyanús körülmény, hogy az állítólag eltüntetni kívánt „bizonyítékokat” egy forgalmas út mellett találták meg, aki pedig rájuk bukkant, épp egy olyan román újságírót hívott fel telefonon, akivel a baloldal miniszterelnök-jelöltje találkozott. Túl sok ez így együtt.

A levélszavazatok összegzése jelenleg is zajlik, napokon belül meglesz a választás hivatalos végeredménye. Mire számít?

Soha nem szavaztak ilyen sokan a határon túl. Már a választás előtt látható volt, hogy a külhoni magyarok is átérezték a választások tétjét és nagyon sokan regisztráltak az utolsó hónapokban. A külhoni magyarok korábban is, most is a nemzeti egység megőrzése és a nemzet további fejlődése mellett tették le a voksukat. Jelenlegi ismereteink szerint 317 600 szavazat érkezett, szinte minden nagy forgalmú képviseletről már itt vannak a szavazatok, már csak néhány szavazat beérkezése várható. Ez alapján megbecsülhető a pontos végeredmény. Az NVI honlapja szerint 15 százakék körül van az érvénytelen szavazatok száma, ez a látszólag magas arány annak tudható be, hogy a levélszavazás bonyolult rendszer, éppen azért, mert komoly biztonsági mechanizmusok védik az intézményt.

A korábbi tapasztalatok és a jelenlegi mérések alapján is a szavazatok 95 százaléka a nemzeti oldalra érkezik.

Összességében tehát 260.000 szavazat várható a Fidesz-KDNP listára a határon túlról, ami nem kevesebb, mint húsz százalékkal több a négy évvel ezelőttinél. 


 

Választásértékelő sorozatunk eddigi interjúi:

Beer Miklós: Nagyon sajnálom Márki-Zay Pétert

Kemény Dénes: Vannak viták, amik csak az öltözőkbe valók

Csókay András: A kiábrándult baloldaliak is a jobboldalhoz fordultak

Máthé Zsuzsa: Azok fogtak össze, akik egy kanál vízben is megfojtanák egymást

Tarlós István: Kár lenne Budapesten leírni a jobboldalt, küzdeni kell

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Isten jobb keze
2022. április 08. 00:37
Határon kivűli szavazatokat meg kell szüntetni levél, vagy pedig biztosítani kell az épp külföldön dolgozó magyarok levélben szavazását! Kormány ellenkező esetben több jogot ad olyan embereknek, akik soha nem éltek, és ez által soha nem is tettek hozzá Magyarországhoz! Nem szabad a határonbelüli magyarokat másod állampolgárokká degradálni!
foldizs
2022. április 07. 21:12
És a népszavazáson hogy teljesítettek?
péterx
2022. április 07. 20:27
Beérik a Fidesz vetése: a hosszú évtizedek törődését a határon túliak voksokkal ismerik el.
Szilvásy
2022. április 07. 20:25
Szuper cikk lett!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!