Botrány lett Romániában a holokauszt oktatásából

2022. január 14. 13:49
A szélsőjobboldali AUR felszólította az oktatási minisztériumot, ne végezzen ideológiai kísérletezést a gyerekeken, az ügyészség eljárást indított a párt ellen holokauszttagadás miatt.

Politikai botrány lett Romániában abból, hogy önálló tantárgy lesz a holokauszt, számol be az Euronews. A döntést követően a Romániában egyre népszerűbb szélsőjobboldali párt felszólította az oktatási minisztériumot, hogy ne végezzen ideológiai kísérletezést a gyerekeken. A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) szerint a holokauszt története, valamint a szexuális felvilágosítás is elhanyagolható téma a diákok számára.

Az ügyészség eljárást indított a párt ellen holokauszttagadás miatt.

Románia évtizedekig tagadta, hogy részt vett volna a zsidók meggyilkolásában a második világháború alatt, de a Nemzetközi Holokauszt Kutatási Bizottság megállapította, hogy akkoriban legalább 280 000 embert öltek meg román ellenőrzés alatt álló területeken. A román hatóságok komoly erőfeszítéseket tettek ennek a szemléletnek a megváltoztatására. 2002 óta érvényben van a fasiszta jelek használatát és a holokauszt-tagadást tiltó törvény. A Románok Egyesüléséért Szövetség vezetői szerint az antiszemitizmus társadalmi szinten nem komoly probléma, a hatóságoknak nem kellene ekkora figyelmet fordítaniuk a témára.

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mathias Carp: Holocaust Romániában

Pardon, Matatias Carp.

"Politikai botrány lett Romániában abból, hogy önálló tantárgy lesz a holokauszt, számol be az Euronews."

De mi a fenének csináltak ennek önálló tantárgyat? Ez valami vadiúj haladóprogresszív találmány?

Mint az orosz nyelvoktatás Magyarországon. Arra volt jó, hogy az kommunisták által kivégzett arisztokraták életéről eredeti nyelven olvashassunk.

Azokat eladták, a románok elsöpörnek.

Hasznos lenne Mark Solonin (Szolonyin) könyveit magyarra fordítanod, a világháborúról, mert senki nem meri.

Hámondjuk önálló tantárgyként elég fura. A történelemoktatás részeként, mondjuk a dákóromán elmélet helyett rendben volna.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés