A gúnyolódásig jut Szabó Tímea a nemzetközi jobboldal megértésében

2021. szeptember 23. 06:51

Szabó Tímea erős példáját hozza a magyar baloldal tájékozatlanságának.

2021. szeptember 23. 06:51
null
Szilvay Gergely
Mandiner

A magyar baloldal nagyjából a születése óta abban a hitben él, hogy intellektuális fölényben van a jobboldallal szemben. Ezt az illúziót táplálja, hogy a művészvilág nagy része is baloldali, 1990 óta pedig töretlen gyakorlat a magyar baloldalon, hogy a magyar jobboldalt a nyugati jobboldalhoz képest provinciálisnak, vállalhatatlannak állítják be. A nyugati jobboldal szalonképes, a magyar nem, és a magyar jobboldal politikusait még a nyugati jobboldali szalonokban sem fogadják be. Más kérdés, hogy egyébként a nyugati jobboldalt is utálta ez a baloldal.

Jelenleg is folyik ez a méricskélés: rendszerint az Európai Néppártra és az amerikai jobboldalra szokás mutogatni balról. 

Legutóbb Szabó Tímea párbeszédes képviselő jegyezte meg a Facebookon, hogy:

„Mitt Romney amerikai republikánus szenátor szerint Orbán cenzúrázza a médiát, és ellopja a közvagyont. Szijjártó szerint viszont Romney durva támadást indított a demokrácia ellen! Nyilván nagyon ciki, hogy már az amerikai jobboldal is kritizálja Orbánt, de az alufóliasisakot hagyjuk meg Kövér Lászlónak, miniszter, úr!”

Szabó Tímea láthatóan nem ismeri az amerikai jobboldalt.

Mitt Romney, aki Massachusetts (egy erősen baloldali állam) kormányzója, majd elnökjelölt volt, ugyanis fontos figura az amerikai jobboldalon, de azért mégis egy olyan irányvonalat képvisel, aminek minden jel szerint leáldozóban van. 

Szabó nemrég Donald Trump aláírásán gúnyolódott; a levelet a volt elnök Orbán Viktornak küldte. Nos, meglehetősen színvonaltalan dolog mások aláírásán gúnyolódni, azt mutatja, más nincs a tarsolyban (nem tudom, Szabó Tímea látta-e már Mitt Romney aláírását; vagy Hillary Clintonét; vagy Bill Clintonét; vagy Barack Obamáét). Épp ez is egy példa arra, hogy intellektuális lustaság és ötlettelenség uralkodik a baloldalon. 

Nem ismeretes, hogy a Párbeszéd politikusa tudja-e, de Mitt Romney a gúnyolt Trump főkülügyére is lehetett volna, és ki tudja: az, hogy nem lett külügyminiszter, talán hozzájárult ahhoz, hogy aztán elég kritikus lett a Donalddal szemben. De Romney-val példálózó balosok, figyelem: a utahi szenátor hosszú ideje abortuszellenes, és legutóbb is abortuszt korlátozó törvényjavaslatot nyújtott be társaival. 

De hagyjuk Romney-t. A helyzet ugyanis az, hogy

az amerikai jobboldal nagyon sokféle irányzatból és személyiségből áll,

és ezek közül nagyon sok szimpatizál az Orbán Viktor által is képviselt nézetekkel. Kezdjük csak a volt elnökkel, Donald Trumppal, akit akármennyire is nem szeretnek Szabó Tímeáék, mégiscsak a Republikánus Párt által adott utolsó elnök volt, és nem mellesleg a párt feltámasztója lett. Aztán itt van a mostani budapesti demográfiai csúcson is beszédet mondó alelnöke, Mike Pence. Mike Pence mégiscsak Indiana republikánus kormányzója volt, aztán meg Trump alelnökeként szolgált négy évig. 

Tucker Carlson, az amerikai jobboldal első számú tévésztárja, az átlag amerikai jobboldali megtestesítője is Orbánnal szimpatizál. Mandinernek adott interjújában kijelentette: a magyar kormányfő szerinte a demokráciáért harcol. Orbánnal szimpatizál Dennis Prager, a PragerU alapítója, úgyszintén prominens jobboldali személyiség. Aztán ott van Rod Dreher, a The American Conservative újságírója, számos könyv szerzője, az amerikai jobboldal egyik vezető intellektusa, aki szerint bátorító Orbán Viktor példája. Ott van Gladden J. Pappin texasi professzor, aki szerint mintaszerű a magyar családpolitika. És még sorolhatnánk.

Az amerikai jobboldalon épp átalakulás zajlik. Szabó Tímeának azonban láthatóan nem sok fogalma van minderről. Ami nem baj, csak akkor ne írjon róla.

Az intellektuális lemaradást nem gúnyolódással kell megoldani,

hanem utánajárással, olvasással, tájékozódással. 

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó cikkek

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sadán
2021. szeptember 24. 17:18
Ez egy igazi buta kurva. Most éppen Afganisztánban kellene lennie és vinni a Táliboknak a demokráciát.
egyvilág
2021. szeptember 24. 13:39
Egy jó kis összefoglaló a politikai és gazdasági bal- és jobboldal mibenlétéről: https://egyvilag.hu/temakep/073.shtml
Ferike57
2021. szeptember 23. 18:04
Méghogy Tímea olvasással kellene hogy pótolja az intellektuális lemaradását ? Csak a Fletó leiratait olvassa , bemagolja és elrikácsolja (akár az egész baloldali ellenzék) ! Timike sajnos egy megélhetési politikus !
kata56
2021. szeptember 23. 15:12
Mindig elcsodalkozom, hogy mennyien nezitek es hallgatjatok meg ujbol es ujbol szabo timeat. En erre nem vagyok kepes. Mar amikor meglatom a tomeny idegbajtol remego testu timeat, mar attol elmegy a kedvem. A latvany boven sok. A megszolalasaiban pedig ez a gyulolkodo idegbaj meg fokkozodik a tulfeszultsegtol remego hangjaval. Lenyegeben tok mindegy, mit mond. Az egesz no folyamatosan hozza az epp idegroham alatt allo elmebeteg figurajat. Es ti ezt nezitek..hallgatjatok. szamomra ilyenkor egyetlen teendo ván: csatirnat valtok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik