Rod Dreher: Bátorító Orbán Viktor példája

2021. június 29. 15:01

Jó látni, hogy Orbán Viktor visszaszól Mark Rutténak, és kiáll a magyarok önállóságáért Rod Dreher amerikai író szerint, akinek most magyarul megjelent könyvét az MCC-ben mutatták be hétfőn este. Patrick Deneen professzor a magyar családpolitikát is dicsérte.

2021. június 29. 15:01
null

Hagyományos keresztény nézőpontból bírálja az újkori nyugati kultúrát Rod Dreher amerikai író, újságíró, a The American Conservative folyóirat főmunkatársának Szent Benedek válaszútján című könyve, amelynek magyar kiadását hétfőn mutatták be Budapesten, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) székházában. Rod Dreher a Danube Institute vendégkutatójaként tölt hazánkban több hónapot, könyvét az MCC az Osiris kiadóval együttműködve jelentette meg az Idea Conservativa sorozat egyik első köteteként  

Ez a könyv talán nem is lehetne aktuálisabb máskor, mint napjainkban: az identitásküzdelmek, az intellektuális elbizonytalanodás korát éljük, az igaz és a hamis elhatárolása nem megy könnyen manapság - hangsúlyozta Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, az MCC kuratóriumi elnöke a kötet bemutatóján. Hozzátette: Rod Dreher könyve azért is fontos, mert megmutatja, hogy Magyarország jó úton halad, és egy bizonytalan korban is tud a „béke szigete” lenni. A nemzet, a hit, a család, a lokalitás tisztelete olyan, univerzális értékek, amelyek minden korban megvédésre méltóak, Rod Dreher könyve ezek mellett tesz hitet egy személyes történeten keresztül – mondta a politikus.

Orbán Balázs elmondása szerint az amerikai szerző munkájából azt a tanulságot lehet levonni, hogy Magyarországnak érdemes kitartania a jó úton, még akkor is, ha kívülről érkező „intellektuális gyarmatosító törekvések” megpróbálják ettől eltántorítani. Mint emlékeztetett, a Mathias Corvinus Collegium egy 25 éve működő tehetséggondozó intézmény, amely az általános iskolától az egyetem végéig, sőt azon túl is nyújt ingyenes képzési programokat magyar fiatalok számára. Az MCC két alapelvben hisz: a patriotizmusban és a nemzetközi kiválóságban, ezen alapul könyvkiadási programja is – emelte ki Orbán Balázs.

Boris Kálnokynak, az MCC Média Iskola vezetője, a beszélgetés moderátorának kérdésére válaszolva Rod Dreher kifejtette: az amerikai konzervatívok számára bátorító, amit Magyarországon látnak, hogy nem feltétlen kell meghunyászkodni a baloldali törekvések előtt, és Orbán Viktor bátran visszaszól akár Mark Rutténak, a holland miniszterelnöknek is. Mindezt a pedofilellenes törvény és a magyar-német EB-mérkőzés kapcsán mondta el, kiállva a magyar törvény mellett.

Megjegyezte: Orbán Viktor ugyan nem szent, de sokat lehet abból tanulni, ahogy védelmezi a magyar identitást, szuverenitást, és kiáll a hagyományos értékek mellett. 

Rod Dreher saját kötetéről szólva elmondta, hogy a könyv Nursiai Szent Benedek példáját mutatja fel: a bencés rend alapítója abban a korban élt, amikor a Nyugat-római Birodalom összeomlott, és az volt a fő kérdés, hogy a kereszténység miként éli túl ezt a nehéz, kaotikus időszakot. Ma a keresztényeknek és a konzervatívoknak sok szempontból hasonló helyzettel kell szembenézniük a világban. Magyarország is küzd a tradicionális értékek, például a család védelméért, amiért elismerés illeti – fejtette ki.

Rod Dreher elmondása szerint a keresztény hit válsága az Egyesült Államokat is utolérte, a mai fiatalok az első nemzedék, amely már nem azonosítja magát egyetlen vallással sem. Az európaiak ezzel szemben már évszázadok óta tapasztalják a szekularizációt, ezért a válasz erre valószínűleg Európából fog kiindulni – vélekedett az író.
 
Patrick J. Deneen politológus, az amerikai Notre Dame Egyetem professzora többek között a fogyasztói társadalom pusztító hatásaira hívta fel a figyelmet, hozzátéve azonban: ez még nem a liberalizmus bukásának a jele, de a sikertelenségét jól mutatja. (Patrick Deneennel 2019 novemberében beszélgettünk könyvéről A liberalizmust saját sikere viszi sírba címmel, mely itt olvasható.)
 
A kutató szerint számos szempontból inspirálódni lehet abból, amit Magyarország az elmúlt néhány évben letett az asztalra, például ahogyan a migráció kezelésével kapcsolatban képes volt józanul végiggondolni a helyzetet, még ha ez komoly konfliktust is hozott az EU-val. A politológus hangsúlyozta a hagyományos család megvédésének fontosságát is, hozzátéve azonban, hogy ennek nemcsak az ideológiai, hanem a gazdasági vetülete is fontos, ezért az amerikai gazdaságpolitikában családpolitikai szemléletre lenne szükség. Magyarországtól ezen a téren is sokat lehet tanulni - közölte Patrick J. Deneen.
 
A filozófus kifejtette: a magyar családpolitikát kifejezetten jó példának tartja, amit máshol is érdemes lenne alapul venni. Emellett az orbáni politika arra is jó példa, hogy a kisközösségekért és hagyományos értékekért politikai eszközökkel is érdemes fellépni, aktívan védelmezve őket. Ez az amerikai konzervatívok számára idegen ötlet, de a nagyvállalatok és globális kapitalizmus ellen igenis nyújthat védőernyőt az állam. Megjegyezte, hogy nem szabadna idegenkedni ettől a megoldástól.
 
A beszélgetés végén megállapították: míg az amerikaiak számára bátorító Magyarország és a magyar jobboldali kormány példája, addig a magyar jobboldal számára inspirációul szolgálnak az olyan könyvek, mint Patrick Deneen és Rod Dreher művei.
 
(MTI és Szilvay Gergely)
Nyitókép: MCC

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik