Nem mehetnek dolgozni a kabuli női alkalmazottak

2021. szeptember 19. 15:04

A város ideiglenesen kinevezett polgármestere szerint csak azok a nők vehetik fel a munkát, akiket nem tudnak férfiakkal helyettesíteni.

2021. szeptember 19. 15:04
null

Otthonmaradásra kényszerítik a legtöbb fővárosi női munkavállalót az új tálib hatalomgyakorlók. Az AP News szerint Hamdullah Namoni, Kabul ideiglenesen kinevezett polgármestere vasárnap azt mondta újságíróknak, csak azok a nők vehetik fel a munkát, akiket nem tudnak férfiakkal helyettesíteni. A városvezető szerint ide tartoznak a tervező- és mérnöki irodák szakmunkásnői, valamint a nyilvános női illemhelyek alkalmazottai.

A portál hozzáteszi: Namoni megjegyzései újabb jeleiként értelmezhetők annak, hogy

a tálibok az iszlám jogrend egyik rendkívül szélsőséges értelmezését kívánják érvényre juttatni,

beleértve a nőkre vonatkozó korlátozásokat a nyilvános terek és a közösségi élet számos területén. Ez annak ellenére történik, hogy kezdetben más irányú ígéretek hangoztak el. Érdekes adalék, hogy a kilencvenes években a tálib uralom idején a nőket eltiltották az iskoláktól és munkahelyektől.

A polgármester közölte, a kabuli helyhatóság női alkalmazottaira vonatkozó végleges döntés még várat magára, és amíg nem születik végső döntés, folyósítani fogják a fizetésüket. Mint mondta, a tálib hatalomátvétel előtt a mintegy háromezer fővárosi alkalmazott egyharmada volt női munkavállaló.

Fotó: SAJJAD HUSSAIN / AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Volo
2021. szeptember 20. 14:32
S egy 2013-ban készült amerikai felmérés alapján, a lakosság 93%-a egyetért ezzel. MI a faszt nem lehet felfogni, hogy a világ sokszínű, s vannak, akik szerint ez helyes! Akár egy ország lakosainak a nagy többsége is gondolkodhat így! Hoigy ez más nézetek szerint nem helyes, ugyan miért ne szarnák le ők ott?
Tibesz26
2021. szeptember 20. 12:18
mi meg akkor a tálibokat fogjuk ostromolni hegyen völgyön át a tálibok bujtatták bin ládent az al kaida nagykutyáját most meg az iszlám államot bujtatják vesszenek a tálibok vesszen az iszlám állam
Kétes
2021. szeptember 20. 09:00
Minek mennének? Az amerikaiak zárolták az afgán állam számláit. Úgysem tudnának fizetni nekik.
sors
2021. szeptember 19. 20:11
Ott még (már megint?) rend van. Így nem lesz gond továbbra sem a reprodukcióval. Nézzük meg, hogy itthon hogyan jön ki az 1,5 körüli termékenységi ráta. Diplomás nők: 1,0; max érettségizettek: 1,8-1,9 között... Ezen kívül az is érdekes, hogy pontosan akkor esett vissza nagyon a termékenység, amikor a nők tömegesen megjelentek a felsőoktatásban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik