A cseh elnök is a belarusz ellenzék oldalán áll

2021. június 8. 14:46
Támogatásáról biztosította Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezetőt és magasra értékelte bátorságát a politikai küzdelemben Milos Zeman cseh köztársasági elnök – közölte Jirí Ovcácek, a cseh államfő szóvivője a kedden a Twitter közösségi hálózaton.

Zeman kedden fogadta Cihanouszkaját, „sikert kívánt a (fehérorosz) ellenzéknek az utolsó európai diktátor elleni harcban” – szögezte le a szóvivő.

A tavalyi fehéroroszországi elnökválasztás után Litvániába menekült Szvjatlana Cihanouszkaja vasárnap érkezett négynapos látogatásra Prágába Milos Vystrcil, a cseh parlamenti felsőház, a szenátus elnökének meghívására.

A fehérorosz ellenzék vezetőjét délután Andrej Babis cseh miniszterelnök is fogadja,

majd a vendég a parlamenti pártok elnökeivel találkozik. Szerdán Cihanouszkaja beszédet mond a cseh szenátusban, majd Jakub Kulhánek cseh külügyminiszterrel találkozik.    

Cihanouszkaja: Csehország is támogassa a harcot Lukasenka ellen

Hétfői prágai sajtóértekezletén Cihanouszkaja felszólította a cseh politikusokat, hogy Csehország még határozottabban és következetesebben lépjen fel „Lukasenka törvénytelen és terrorista rendszere” ellen. A fehérorosz ellenzéki vezető úgy véli, hogy Csehországnak támogatnia kellene a Lukasenka-rendszer elleni összes szankciót.

Milos Vystrcil kijelentette, hogy számára nem Lukasenka, hanem Cihanouszkaja a legutóbbi fehéroroszországi elnökválasztás igazi győztese.    

Szvjatlana Cihanouszkaja a tavaly augusztusi elnökválasztáson a hivatalos adatok szerint 10,1 százalékot szerzett és nagyon lemaradt a győztes Lukasenka mögött. Az Európai Unió számos országa azonban úgy véli, hogy a fehéroroszországi elnökválasztás eredményét manipulálták, ezért azt nem ismeri el.

(MTI)

Fotó: Twitter

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés