Kínos lebukások, ízléstelen nyilatkozat, elhalasztott bejelentkezés – Karácsony biztosan nem így tervezte a kampányindítást

2021. május 17. 11:00
Lekövérezte Orbán Viktort, kiderült, hogy nem csak nyelvvizsgája nincs, nem is beszél angolul, és a doktori fokozata is hiányzik, pedig korábban azt állította, van neki. Karácsony biztosan nem így tervezte indítani a kampányt.

Valószínűleg nem így tervezte Karácsony Gergely a miniszterelnök-jelölti bejelentkezését megelőző kampányt. Sőt vélhetően a nagy bejelentést követő napokat sem. Már maga a bejelentés is nehezen jött össze. A Párbeszéd politikusának indulását eredetileg az Európa-napon, május 9-én jelentették volna be, de mindez végül csak egy héttel később, május 15-én történt meg

Ízléstelen beszólás Orbánnak

Előtte azonban interjút adott a The Economist nevű liberális brit gazdasági lapnak, amelyben megkérdezték arról, hogy miben különbözik Orbán Viktortól. Karácsony erre azt válaszolta:

„Orbán alacsony és kövér, én magas és vékony vagyok”

Karácsony vélhetően nem ismeri az angol „body shaming” kifejezést, ami a liberális közegben főbenjáró véteknek számító, és testszégyenítést takarja. Tény, hogy Karácsony nem minősítette Orbán testalkatát, de a kijelentés finoman szólva sem volt túl elegáns, és a progresszív média ennek töredékéért is azonnal darabokra szedne egy jobboldali politikust.

Nem tudni, hogy az MSZP-Párbeszéd-LMP miniszterelnök-jelöltje valóban felismerte, hogy hibázott, vagy eleve a kampány részeként próbálta megmutatni, hogy képes felismerni, ha hibázik, de hamar bocsánatot kért a kijelentésért.

Se nyelvvizsga, se angoltudás

Kiderült azonban az interjú nyomán, hogy másban is különbözik egymástól a miniszterelnök és Karácsony. Orbán Viktor ugyanis elég jól beszél angolul, és nyelvvizsgával is rendelkezik. Ezzel szemben a Párbeszéd politikusáról kiderült, tolmács segítségével adta az említett interjút, ugyanis az angol nyelvtudása hagy némi kívánnivalót maga után. (Magyarul nem igazán beszéli a nyelvet). Lehet, hogy ezért nem tudja, mit jelent a body shaming?

El is kezdett keringeni az interneten az a videofelvétel, amelyen Szijjártó Péter külügyminiszter tolmácsol a főpolgármesternek egy diplomáciai eseményen. A Pesti Tv riportere pedig angolul kérdezte, mire Karácsony elmenekült. Később annyit ismert be, hogy a miniszterelnök jobban beszél nála angolul.

Azt viszont először elhallgatta, hogy nem is rendelkezik államilag elismert nyelvvizsgával angolból. Pedig így van. Kiderült, hogy Karácsony mindössze egy igazolást kapott az angoltudásáról a Corvinus Egyetem nyelvi lektorátusától. Ez egyébként már évekkel ezelőtt kiderült az Átlátszó.hu korábbi adatigényléséből, amelyre válaszul a Párbeszéd elküldte a portálnak a politikusaik nyelvvizsgáiról szóló dokumentumokat. Karácsonyról mindössze annyit írtak, 

„Karácsony Gergely középfokon beszél angolul”

A fentiek fényében ez egy erősen túlzóm kijelentésnek tűnik. Karácsonyt azóta számos kritika érte, amelyek szerint egy miniszterelnöki pozícióra pályázó politikusnál alapvető követelmény lenne legalább az angol nyelvismeret. A Nézőpont Intézet felmérése alapján a magyar emberek 83 százaléka szerint egy miniszterelnöknek beszélnie kell legalább egy idegen nyelven.

Nem létező doktori fokozat

Időközben felvetődött a kérdés: nyelvvizsga hiányában, hogyan taníthatott Karácsony Gergely korábban évekig az egyetemen? Ezzel kapcsolatban gyorsan kiderült, hogy nem csak a nyelvi képesítése nincs meg, de még

a doktori fokozatát sem szerezte meg Karácsony.

De ami a legszebb az egészben, hogy a Párbeszéd honlapján található bemutatkozásában már 2013-ban is az szerepelt„majd 2007-ben az ELTE AJTK Politikatudományi Intézetében Phd fokozatot szerez”.

A Phd-képzést azonban Karácsony nem fejezte be. Mikor arról kérdezték, hogy ennek ellenére hogyan taníthatott az egyetemen, védekezésként azt írta, erről Lánczi Andrást, az intézet korábbi vezetőjét, a Corvinus jelenlegi rektorát kell megkérdezni.

Hiába próbáltak segíteni, kénytelenek voltak kirúgni az egyetemről

Időközben Lánczi András magától is magyarázatot adott a kérdésre egy Mandineren megjelent cikkében. A rektor ebben felidézte, hogy Karácsony 2004-ben kezdte meg, de végül azóta nem fejezete be a Phd-képzést az ELTE-n. Karácsony Gergely 2012-ig tanított is a Corvinuson (2008-tól adjunktusként), de elbocsájtották, mert lejárt a törvényben előírt nyolc éve, amíg az egyetemi oktatói munka feltételeként előírt doktori fokozatot meg kellett volna szereznie. (Önéletrajzában Karácsony azt írja, tíz éven keresztül tanított választási rendszerekről.)

Lánczi úgy emlékezett Karácsonyra, hogy az úgy távozott az egyetemről, mint aki képtelen az elvárt teljesítményeket elérni. Úgy vélte, az egyetem minden támogatást megadott neki, de ő nem élt a lehetőséggel. 2012-ben ugyanis még azt is felajánlották, hogy menjen fizetés nélküli szabadságra a doktori megszerzéséig, de ez sem volt elég, így kénytelenek voltak végleg megválni Karácsonytól.

Nyitókép: Földházi Árpád

Összesen 160 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

De az ugye megvan, hogy a választók döntenek arról, hogy ki lesz Magyarország következő miniszterelnöke???

Válaszok:
Berecskereki | 2021. május 17. 12:00

,,De az ugye megvan, hogy a választók döntenek arról, hogy ki lesz Magyarország következő miniszterelnöke???,,

Hamis kérdésben, hamis állítás.

A mindenkori miniszterelnököt az országgyűlés választja meg egyszerű többséggel.

Válaszok:
Gombóc XVI. Artúr | 2021. május 17. 19:59

,,Nem lekövérezte, hanem összehasonlította magukat. ,,

Csak ennyi különbség lenne a két személy között?
(Előtte azonban interjút adott a The Economist nevű liberális brit gazdasági lapnak, amelyben megkérdezték arról, hogy miben különbözik Orbán Viktortól. Karácsony erre azt válaszolta:
„Orbán alacsony és kövér, én magas és vékony vagyok”)
Ezek szerint Karácsony saját képességeivel sincs tisztában.

Ha esetleg Karácsony jövőre miniszterelnök lesz, akkor újra főpolgármestert választunk?

Már megint ostobaságokat beszélsz! Mi az, hogy: "Szijjártó egészen neveletlenül elkésve érkezett a koszorúzásra, meg hogy ez "otrombább volt"?
Nem ismered az előzményeket, csak jártatod a bagólesődet feleslegesen.
Nem késett el semmiről. Szijjártónak nem az volt a feladata, hogy csak álljon, mint Bálám szamara.
Senki feszengett.
Ő az ország külügyminisztere, akinek a sajtóval és egyebekkel is kellett, tárgyalnia, foglalkoznia az ünnepségre, megemlékezésre való tekintettel.

https://hvg.hu/itthon/20200529..

A mindenkori miniszterelnök pedig minden esetben a választásokon gyöztes párt vezetője.
Vagyis a választók döntik el, hogy ki lesz az ország miniszterelnöke.
Akkor most mit is állítottam hamisan???????????????

Az a "hallgatólagos szokásjog" nagyon erős tud ám lenni.
Mint ahogy jelenleg Nagy-Britanniának nincs írott alkotmánya, mégsem jut eszébe senkinek, hogy azt mondja, hogy Nagy-Britannia nem demokrácia.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés