Koronabiznisz – a gyógyszeripar lehet a járvány győztese

2021. április 13. 07:00

Sokakban az a kép alakult ki, hogy a gyógyszeripari óriások csak nyerészkednének a válságon. A képlet ennél egy fokkal bonyolultabb. Mutatjuk, mennyire szedhették meg magukat a vakcinagyártók.

2021. április 13. 07:00
null

Nagy Márton írása a Mandiner hetilapban.

A vakcinagyártás békeidőben közel sem nevezhető a gyógyszeripar legjövedelmezőbb ágának: a kutatás-fejlesztés rengeteg pénzt emészt fel, s még ha dollármilliárdokat ölnek is bele a cégek, a siker akkor sem biztos. Az is előfordulhat, hogy hiába állítanak elő egy hatásos vakcinát, egyszerűen nem lehet piacra dobni. Ennek oka, hogy időközben úgy lecsökkenhet a fertőzöttek száma, hogy ellehetetlenül a megbízható tesztelés – ahogy ez a 2003-as SARS-járvány során is történt. Ráadásul a profitabilitást még egy sikeresen piacra kerülő vakcina esetében sem garantálja semmi. Sokszor ugyanis épp a legszegényebb régiók képezik a felvevőpiacot, emiatt a gyógyszergyártóknak alacsonyan kell tartaniuk az áraikat, ami azt eredményezi, hogy a hatalmas költségek mellett csak kis profitrátával tudnak dolgozni.

Ennek fényében nem meglepő, hogy viszonylag kevesen utaznak a vakcinabizniszben: ez a szegmens a globális gyógyszeripar mindössze 3 százalékát tette ki 2019-ben, azaz a járvány előtt mindössze egy 33 milliárd dolláros piacról volt szó. Összehasonlításképp, csak a rákos megbetegedések gyógyszeres kezeléséből ugyanebben az évben több mint a négyszerese, 142 milliárd dollár folyt be a gyógyszergyártók számláira.

Nagyobb felbontásért kattintson jobb egérgombbal a képre, majd válassza ki a „Kép megnyitása új lapon” opciót!
Nagyobb felbontásért kattintson jobb egérgombbal a képre, majd válassza ki a „Kép megnyitása új lapon” opciót!

Az, hogy a járvány kitörésekor cégek tömkelege állt neki a vakcinafejlesztésnek, közel sem jelenti azt, hogy a gyógyszeripar hirtelen a globális közjó élharcosává vált volna. Annyi történt csupán, hogy az államok irdatlan mennyiségű közpénzt öntöttek a vakcinafejlesztés támogatásába, amit őrültség lett volna felhasználatlanul hagyniuk a gyártóknak.

Az Airfinity adatelemző cég gyűjtése szerint világszinten 2700 milliárd forintnak megfelelő összeget tesz ki a vakcina­fejlesztésre fordított állami tőke – ez az összes fejlesztési költség 35 százaléka. Ha ehhez még hozzávesszük a nem profitorientált adományokat is – 600 milliárd forintnyi összeg –, akkor azt látjuk, hogy a gyógyszergyártóknak a teljes fejlesztési költség 57 százalékát kellett saját zsebből állniuk.

Abban természetesen jelentős eltérések mutatkoznak, hogy az egyes cégek mekkora támogatást kaptak. A Moderna vakcináját például szinte teljes egészében állami pénzekből sikerült összehozni, a Pfizer–BioNTech esetében a fejlesztéseket 84 százalékban magántőkéből fizették.

Ha a gyógyszeripar egészére tekintünk, akkor látható, hogy azért tudott ennyi vállalat ilyen gyorsan belekezdeni a fejlesztésekbe, mert az állami támogatások megfelelő védőhálót nyújtottak. Más szóval mivel a legtöbben jórészt nem a saját tőkéjüket tették fel a kutatások sikerességére, lényegében kockázatmentesen vághattak neki a vakcinafejlesztés bizonytalan útjának.

Állami támogatásból termelne profitot a gyógyszeripar?
A verseny a kezdetektől fogva szoros volt. Tudni lehetett, hogy aki az elsők között lesz képes tömegesen hatékony vakcinát gyártani, az egy lényegében végtelen keresletű piacra léphet be, s annyi oltóanyagot adhat majd el, amennyit csak le tud gyártani. A gyártói haszon eleinte csak attól függött, hogy mennyire merték a cégek azzal borzolni a kedélyeket, hogy minél magasabb profitrátával értékesítik az oltásokat.

Az, hogy a létfontosságú gyógyászati termékek iránti kereslet már-már a tökéletes rugalmatlanság iskolapéldája, közgazdaságtani alapvetés. Köznapi nyelven ez azt jelenti, hogy a vakcinákat felvásárló államok lényegében akármekkora összeget hajlandók kifizetni az oltóanyagért.

Nagyobb felbontásért kattintson jobb egérgombbal a képre, majd válassza ki a „Kép megnyitása új lapon” opciót!
Nagyobb felbontásért kattintson jobb egérgombbal a képre, majd válassza ki a „Kép megnyitása új lapon” opciót!

Ennek kapcsán azonban sokakban komoly etikai aggályok merültek fel. Hiszen egyfelől való igaz, hogy a profitorientált cégek lényegében annyit kérhettek volna el a termékükért, amennyit nem szégyellnek, másfelől viszont mégsem lett volna túl etikus, ha a nagymértékű állami támogatásokból készült vakcinákon akartak volna nyerészkedni. E kérdés felett néhány gyártó szemet hunyt, s kitartott a piaci árazás mellett. Mások, például az AstraZeneca és a Johnson & Johnson azonban bejelentette, hogy egyelőre olyan áron adja a vakcináit, hogy az csupán a költségeit fedezi majd. Így olyan anomáliák álltak elő a vakcinapiacon, hogy a Moderna – amely majdnem teljes egészében közpénzből fejlesztette ki az oltóanyagát, mégis jelentős haszonkulccsal árazta be – nyolc-kilencszer annyit kér egy adag oltásért, mint az Oxford–AstraZeneca-páros. S akkor még a Sinopharmról szót sem ejtettünk – bár a kínai vakcinánál a költségeket homály fedi, így nehezen állapítható meg, hogy mekkora a valódi profitráta.

Arra vonatkozóan csupán találgatások vannak, hogy milyen hosszan adnak védettséget az egyes oltások. Emiatt azt sem tudni, hosszú távon szükség lesz-e arra, hogy évente újra és újra beoltassuk magunkat. Ha ez az eshetőség valósulna meg, akkor dörzsölhetnék a tenyerüket a gyógyszergyártók, ez azt jelentené ugyanis, hogy egy hosszú távú, hatalmas volumenű bevételi forrás kiaknázását kezdték meg a múlt évben. Ha mégsem lenne szükséges az évenkénti újraoltás, akkor a járvány lecsengésével a vakcinák iránti kereslet is beleállna a földbe.

Az árakkal való zsonglőrködés viszont csak rövid távon kecsegteti a cégeket a hatalmas profit ígéretével. Számos szakértő azt jósolja, hogy ahogy beindul a vakcinadömping, s egyre többen dobják piacra a saját terméküket, úgy fog meredeken zuhanni egyes túlárazott oltások ára is. Azaz lényegében a kínálat növekedésével beindulnak a természetes piaci folyamatok, s kialakul egy kedvezőbb egyensúlyi ár.

Hosszú távon még bárki megnyerheti a versenyt
Akár szükség lesz az évenkénti oltásra, akár nem, a vakcinagyártók versenye még közel sincs lefutva. Az, hogy hosszabb távon melyik cég jön majd ki a legjobban ebből a globális sakkjátszmából, ma még megjósolhatatlan. Vannak ugyan jelek, amelyekre érdemes figyelni. Egyfelől közel sem biztos, hogy azok a társaságok, amelyekről ma még úgy tűnik, hogy a legnagyobbat szakítják az eladott vakcinákon, a jövőben is uralni tudják majd a piacot. A kezdeti sikerek oka ugyanis prózai: azon cégek állnak most nyerésre, amelyeknek már a járvány előtt is jelentős gyártói kapacitásaik voltak. Így magától értetődően e gyártóktól rendelték meg az egyes országok első körben a legtöbb vakcinát. A kapacitások bővítése pedig hosszú, nehézkes folyamat. A vakcina-előállításhoz nem elég egy egyszerű gyártócsarnok, amelyet egy hónap alatt a semmiből össze lehetne rakni. Csúcstechnológiás laboratóriumokra van szükség, melyeknek szigorú minőségbiztosítási és alkalmassági vizsgálatoknak kell megfelelniük.

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock

Az efféle bővítéseket célzó beruházások már természetesen elindultak, azonban még így is évekre lehet szükség, hogy teljes kapacitással tudjanak üzemelni. Így pedig ha hosszú távon velünk marad a vírus – s ezáltal az oltással szemben támasztott jelentős kereslet is –, azok a cégek vehetik majd át a piacvezető szerepet, amelyek a leginkább fel tudják pörgetni a gyártást a költségek alacsonyan tartása mellett. Ha valamilyen oknál fogva idővel eltűnne a vírus, az ilyen beruházások felesleges pénzszórásnak tűnhetnek majd a befektetők szemében.

A másik aspektus, amelyet érdemes lesz figyelemmel kísérni, az árazási stratégiák lecsapódása a vakcinagyártók részvényeinek árfolyamában. Egyelőre az látszik, hogy a gyógyszeripar részvényesei – evidens módon – azt preferálták, ha a cég minél nagyobb haszonkulccsal adja el a vakcináit, ezzel tetemes nyereségre téve szert. Ez természetesen érthető, azonban hosszabb távon a társadalmi felelősséget szem előtt tartó, csupán a költségeket fedező árazás is kifizetődő lehet. Így ugyanis ezek a társaságok, bár a közvetlen vakcinaeladásból lényegi profitot valóban nem realizálnak, társadalmi elismertségre és támogatottságra tehetnek szert, ami hosszú távon jelentős hasznot hozhat a konyhájukra. Emiatt elképzelhető, hogy a jövőben pont ők lesznek azok, amelyek képesek lesznek nagyobb szeleteket is kihasítani a gyógyszeripari tortából.

Nem csak a vakcinában van pénz
Bár a világ figyelme most leginkább a vakcinákra összpontosul, a gyógyszergyártók egy másik terepen is elszánt harcot vívnak a vírus ellen. A múlt évben sorra röppentek fel olyan hírek, hogy egy-egy eddig is ismert gyógyszer hatásos lehet a koronavírus ellen. Ezekről a kezdeti lelkesedést követően zömében bebizonyosodott, hogy a hatásosságuk tudományosan nem támasztható alá. Volt azonban két hatóanyag – a favipiravir és a remdesivir –, amelynek esetében sikerült bizonyítani, hogy valóban meggátolhatja a súlyosabb betegség kialakulását, és csökkentheti a halálozási rátát, így segítve a járvány elleni küzdelmet.

Nagyobb felbontásért kattintson jobb egérgombbal a képre, majd válassza ki a „Kép megnyitása új lapon” opciót!
Nagyobb felbontásért kattintson jobb egérgombbal a képre, majd válassza ki a „Kép megnyitása új lapon” opciót!

Ennek megfelelően jelentős kereslet mutatkozik az e hatóanyagokat tartalmazó készítmények iránt. A Gilead, a Veklury márkanéven forgalmazott, remdesiviralapú készítmény gyártója például idei előrejelzésében 1000 milliárd forintnak megfelelő összegre becsülte az ebből a gyógyszerből származó 2021-es bevételét. Hasonló tendenciák figyelhetők meg a favipiravir piacán is, amelyet Magyarországon már nemcsak a kórházi kezelésben alkalmaznak, hanem a háziorvosok is felírhatják a koronavírusos betegeknek.

Hiába azonban a hatalmas pillanatnyi kereslet, az e gyógyszerekben utazó cégek sikere valószínűsíthetően csak átmeneti lesz. Abban ugyanis a legtöbb szakértő egyetért, hogy a vakcinák segítségével mindenképpen megszelídíthető a járvány. Így a legtöbb esetben ha valaki megfertőződik, elkerülhető lesz a kórházi kezelés, hiszen nem alakulnak majd ki súlyosabb tünetek és szövődmények. Ez attól függetlenül így lesz a tudósok szerint, hogy végül szükség lesz-e az évenkénti újraoltásra – s így pedig jelentősen visszaszorul majd a koronavírus kezelésére alkalmas gyógyszerek iránti kereslet is. A gyógyszergyártóknak viszont nincs okuk a szomorkodásra: a vakcinaeladásokból befolyó összegekhez képest az így kieső bevétel csupán aprópénz számukra. 

A szerző a Makronóm újságírója.

Nyitókép: Shutterstock

Kapcsolódó cikkek

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
röviden
2021. április 13. 13:46
Ehhez a felismeréshez azért nem kell sokat agyalni. A sötéten a lámpagyár, a hülyeségen a politikus, a járványon a gyógyszergyár keres.
Feri70
2021. április 13. 13:31
Látszik hogy a komcsik politikát csinálnak mindenből. A világon összesen 13 vakcina kapott eddig engedélyt. Ebből Magyarország 8 -at engedélyezett. Legtöbbet a világon. A vakcinákat Kina, Oroszország, USA és Anglia gyárt, illetve India. Az EU sehol sincs a sorban, csak az USA seggét nyalja. Magyarország mindenhonnan szerzett be vakcinát, ilyet nem sokan tettek a világon, talán Mexikó, meg Argentina. Ez mutatja a magyar külpolitika sikerességét. A gyártók nem mindenkivel állnak szóba. Főleg nem mindenkinek szállítanak rövid határidőn (3 hónap) belül. Az elvakult nyugathívők csak azt szajkózzák, hogy az EU nem engedélyezte a Kinai, meg az orosz vakcinákat. Forditsuk meg, beadták egyáltalán az oroszok és a kinaiak engedélyeztetésre, vagy lesz..ják az EU-t mert nekik nem piac.
szarcsi1
2021. április 13. 12:20
Újabb DK-s ismerte be, hogy oltásellenesek. Vágó István az ATV Csatt című műsorában beismerte, hogy pártja, a DK és a baloldal az oltások, különösképpen a keleti vakcinák ellen kampányol. https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20210413-ujabb-dk-s-ismerte-be-hogy-oltasellenesek
antares007
2021. április 13. 11:53
A világ legnagyobb bűnözői az un.gyógyszermaffia és az abban résztvevők hosszú láncolata,akik jó magasról tesznek az egészségedre ,nekik csak a pénzed kell.Jól mutatják a számok a valóságot,több pénz forog itt,mint a kabitószer a prostik és a fegyveripar együttes pénze, ma itt van a világ legnagyobb pénzgyára és itt van a legtöbb gazember is.A gyógyszerek legtöbbje káros egy részüknek placebo a hatása, talán a profik álatal is megbecsült vmit érő gyógyszerk százaléka kb 3% . Most megy egy világra szóló soha nem látott biznisz, a koronások biznisze,mindig csak arról van szó mint itt is,hogy az a töredék(kb.200 ember) akik a világ pénz 95% felett rendelkeznek,hogy lesznek még zsírosabbak. Ebben segédkezik nekik,mint alárendelt szolgák,az un. világpolitikusok és egyéb provinciális kisebb politikus, akár akarják akár nem legfeljebb vakarják.Ezért áll a normális világ vesztésre,mert már szinte mindenki a pénzistent imádja,de jön a számla,majd a piramis tető is megkapja a "jutalmát",legslábbis remélem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik