Drámai romlás: jön a járvány két legdurvább hete – vakcinaösszefoglaló

2021. február 26. 18:00
A fertőzöttek száma meredeken emelkedik, a szigorítások március közepéig maradnak. Folyatódik a heroikus küzdelem. Vakcinaösszefoglaló.
„Szeretnék életben maradni”

– ezzel az egyértelmű indokkal felelt egy frissen oltott csobánkai nő arra az újságírói kérdésre, hogy miért döntött úgy, hogy regisztrál az oltásra. Válasza különösen annak fényében érthető, hogy a szakértők szerint az elkövetkező két hétben még inkább bekeményít a koronavírus: itthon is felszálló szakaszban van a harmadik hullám. A fertőzöttek száma exponenciálisan emelkedik, a koronavirus.gov.hu pénteki adatai szerint 4668 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Ez a szám pedig – bár a 6800-as csúcsot még nem közelíti meg – de a novemberben regisztrált átlagos esetszámot igen. Az elmúlt 24 órában 123 többségében idős, krónikus beteget veszítettünk el, ezzel pedig 14 795 főre emelkedett a halottak száma. 

Továbbra is a brit mutánssal magyarázzák a szakértők az esetszámemelkedést, eddig négyszáz ember mintájában mutatták ki ezt a változatot, míg brazíliai és dél-afrikai variánsra egyelőre nem leltek a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai. A helyzetet nehezíti, hogy közösségi terjedésnek indult a brit változat, erre enged következtetni, hogy a négyszáz mintából mindössze tíznél tudták a megbetegedést összefüggésbe hozni utazással. Ennek a variánsnak a jelenléte a szennyvízből vett budapesti, debreceni, tatabányai, székesfehérvári és győri mintákban is tetten érhető már.

Megrázó helyzet a szlovákoknál

Orbán Viktor miniszterelnök szokásos pénteki rádióinterjújában a helyzet drámai romlásáról beszélt, mint fogalmazott:

„az nem kérdés, hogy a vírus nyomása nőni fog, a kérdés, hogy a kórházak bírják-e majd ezt a terhelést”.

Ez pedig különösen annak fényében elég ijesztő, hogy tudjuk, milyen heroikus küzdelmet vív Szlovákia az elszabadult brit mutánssal szemben. Az egészségügyi személyzet éjjel-nappal harcol a kilátástalan állapottal, a járványhelyzet azonban csak egyre súlyosbodik. Északi szomszédaink sajnos világelsővé váltak az egymillió főre jutó Covid-halálesetek számát tekintve, a járvány súlyos helyzetbe sodorta a Dunaszerdahelyi járást, amely a január-februári időszak legfertőzöttebb régiója lett. A Paraméter.sk drámai állapotokat mutat be ebben a megrázó videóban. Szlovákia uniós segítséget is kért, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, Magyarország eddig lélegeztetőgépekkel segítette az országot. 

Újra előkerül a kérdés: bírja-e az egészségügy?

Az egészségügyi terhelés kapcsán Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, hogy egyelőre 15 831 szabad ágy, és 2296 lélegeztetőgéppel felszerelt áll rendelkezésre. Jelenleg 5027 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 451-en vannak lélegeztetőgépen. A miniszterelnök emelt szintű készültséget rendelt el a kórházakban, ez pedig azt jelenti, hogy ismét át kell nézni a vezénylési listákat és „újra azt a régi készültségi állapotot kell visszahoznunk, ami április környékén, illetve november közepén jellemzett bennünket” – emelte ki. A miniszterelnök egyébként nem zárta ki a további szigorításokat sem, úgy fogalmazott: „vannak javaslatok, miszerint lehetnek még szigorítások”.

A jelenlegi szigorítások március 15-ig egészen biztosan maradnak, ahogy a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet meghosszabbítása is, utóbbiról hétfőn döntött az Országgyűlés. Annak kapcsán, hogy mikor jöhet a korlátozások feloldása, Gulyás Gergely a Kormányinfón azt mondta, hogy néhány hét vagy akár egy hónap múlva megkezdődhet, annak ütemezéséről és formájáról az e célból indított konzultáció eredményét figyelembe véve dönt majd a kormány. Ha eljön az idő, várhatóan a kijárási korlátozást fogják első körben oldani. Gulyás szerint ehhez azonban 2,5-3 millió oltást be kell adni, hogy az a korosztály, akik életükben is fenyegetettek, védettek legyenek. Eddig egyébként egy hét alatt több mint 425 ezren töltötték ki a nemzeti konzultációt. 

Hogy állunk az oltásokkal?

Eddig összesen mintegy 890 ezer ember oltásához elegendő koronavírus elleni vakcina érkezett Magyarországra. A nyugati vakcinákból eddig 19,7 millió adagot – a Pfizertől 3 296 855, a Modernától 872 ezer, az AstraZenecától 3 270 000, a Janssentől 2 180 000, a CureVactól 250 ezer ember oltására elegendőt – kötött le a kormány. Ebből eddig 491 ezer ember oltására elég vakcina érkezett meg három gyártótól, a Pfizertől, Modernától és az AstraZenecától. 

A nyugati vakcinákból a lekötött mennyiséghez képest még elenyésző érkezett, a héten Charles Michel, az Európai Tanács elnöke elismerte, hogy a vakcina elérhetősége a következő hetekben még nehézségekbe fog ütközni Európában. Legutóbb az AstraZeneca gyógyszergyár háza tájáról érkezett olyan információ, hogy az idei év második negyedévében kevesebb mint a felét szállítja le az uniónak a megállapodásukban foglalt, koronavírus elleni oltóanyagnak. Legalábbis ezt mondta a Reutersnek egy névtelenül nyilatkozó uniós illetékes. A hírt egyelőre hivatalos forrásból nem erősítették meg.

Forrás: koronavirus.gov.hu

3,5 millió oltóanyagot várunk keletről

Keletről összesen további 3,5 millió ember oltására elég vakcinát várnak a következő hónapokban. Ezekből eddig 695 600 adag oltóanyag érkezett meg. 2,5 millió oltóanyag jön Kínából a következő négy hónapban, márciusban és áprilisban 500-500 ezerre lehet számítani. Oroszországból pedig egymillió ember oltására elég Szputnyik V vakcina érkezik várhatóan három hónap alatt, ebből hétfő este újabb 100 ezer ember oltására elegendő adag érkezett. 

Forrás: koronavirus.gov.hu

A miniszterelnök korábban azt ígérte, hogy húsvétig az összes regisztrált be lesz oltva húsvétra, pénteki rádióbeszédében ezt ismét elmondta annyiban módosítva, hogy:

„húsvétra az összes regisztrált meg fogja kapni legalább az első oltását”.

Eddig 2,5 millióan regisztráltak a vakcinára, 521 283 fő kapott már oltást, közülük 240 622 fő már a második oltását is megkapta. A héten már a kínai Sinopharm-vakcinával is elkezdtek oltani a háziorvosok. Emellett folytatják a 60 év alatti krónikus betegek oltását az AstraZeneca-vakcinával, a kórházi oltópontokon pedig a Pfizer-vakcinával immunizálnak. Müller Cecília országos tisztifőorvos reményei szerint a következő egy hétben 368 ezer védőoltást tudnak majd beadni: a regisztrált idősek közül 275 ezren kaphatják meg a háziorvosnál a kínai Sinopharm-vakcinát, 52 ezer idős beoltására lesz lehetőség a Pfizer-BioNTech-vakcinával az oltópontokon, az AstraZeneca készítményével pedig 41 ezer 60 év alatti krónikus betegeket tudnak beoltani a következő egy hétben.

Mikor lesz hazai vakcina?

Egyelőre sajnos nem most, de a jövő év végén megkezdődik a hazai koronavírus-elleni vakcina gyártása Debrecenben. Utóbbit Palkovics László innovációs és technológiai miniszter jelentette be. Mint mondta, a kormány döntése értelmében Nemzeti Oltóanyaggyárat, és kifejezetten a Covid elleni oltóanyag gyártására Nemzeti Koronavírus-Oltóanyaggyárat hoznak létre, utóbbiban a Debreceni Egyetem (DE) és a Nemzeti Népegészségügyi Központ együttműködésében fejlesztés alatt álló oltóanyagot gyártják majd. A tárcavezető szerint a magyar tudósok, szakemberek munkájának eredményeként megszülető hazai vakcinát minden bizonnyal nagyobb közbizalom is övezné, mint bármely importált terméket.

„A baloldal oltásellenes”

Közben a vakcinakérdés továbbra is erőteljesen tartja magát a belpolitikai témák között. Gulyás Gergely a Kormányinfón „az elmúlt hetek legszomorúbb közéleti fejleményének” nevezte, hogy mint mondta, „baloldali polgármesterek tömegesen hívnak fel a Magyarországon bevizsgált és engedélyezett oltóanyagok bojkottjára”, ami szerinte „elfogadhatatlan”.

„A baloldal aljas politikai számításból azon dolgozik, hogy elhúzódjon a járvány” – ezt már Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója jelentette ki videónyilatkozatában. „Itt az ideje, hogy végre a baloldal is megértse,

oltásügyben nincs helye politizálásnak, itt emberéletekről van szó”

– szögezte le.  

Márciustól postázzák a védettségi igazolványt

Még nem körvonalazódott a védettségi igazolvány kérdése, egyelőre azt tudjuk, hogy március 1-től kapják meg postai úton azok, akiket már beoltottak, vagy akiknél a védettség egyéb okokból fennáll. A kormány ezt követően dönt majd arról, hogy mire lesz jogosult az, aki a kártyával rendelkezik. Egyelőre azt tudja igazolni, hogy védett, ezért a karanténszabályokat esetükben minden további nélkül fel lehet oldani. A vakcinaútlevélről sincs még egységes szabályozás, Ursula von der Leyen a héten azt közölte, hogy legalább három hónapra van szükség a közös európai rendszer technikai kifejlesztéséhez. Mindenesetre az Európai Unió és a tagállamok azt szeretnék, ha a vakcinaútlevél nyárra elkészülne, és biztonságosan meg lehetne kezdeni az egészségügyileg biztonságos külföldi utazásokat.

Nyitókép: A Pfizer-BioNTech-vakcina üres ampullái az oltás napján a budapesti Szent Margit Kórház oltópontján 2021. február 25-én, MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 179 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Oltoanyag nincs, de vakcinautlevelrol folyik a diskurzus. Erdekes.

Persze, a világ összes kormánya beengedte a vírus minden fajtáját. Próbálkozz valami mással.

Az ellenzéknek nincs semmije, amit fel tudna mutatni. Egyedül az MSZP-nek és Gyurcsányon keresztül a DK-nak van kormányzati múltja, de azzal nem dicsekedhetnek. Az ilyen-olyan ígéretek mellett csak a gyűlöletkeltés marad számukra. Ebből eredően nem vállalhatták, azt sem, hogy a járvány idején együttműködnek, ami később a hitelességüket növelte volna. Ők évek óta a gyűlöletre ösztönözték híveiket, és az együttműködést árulásnak fogták volna fel. Zsákutcában vannak, mert az ellenzék a világon mindenütt a kormány sikertelenségében érdekelt, de nem minden áron.

A hazai ellenzék viszont már nem is titkolja, hogy csak a rombolás az érdekük, csak abban hisznek, abban látnak esélyt. Mindehhez attól az EU-tól várják a segítséget, amelyik jól elvolt a jogállamról, demokráciáról, genderről, LMBTQ-ról folyó szócsépléssel, kötözködéssel, de a valósággal, a járvánnyal nem tudott mit kezdeni, mert ott a duma kevés volt.

Emlékszel még a világbajnok szinten tesztelő bezzeg Szlovákiára? Az volt a követendő példa, aztán nézd meg, most hol tartanak. De nézheted a cseheket és a belgákat is.

Na jó, akkor elmondom alapfokon. A jól kezeljük nem azt jelenti, hogy nincsenek megbetegedések és nincsenek halottak. A jól kezeljük ebben az esetben csak azt jelentheti, hogy az általános helyzethez, a lehetőségekhez képest, másokkal összehasonlítva hol tartunk.

Rendben, ha akarod, akkor gazdáidnak írásba adjuk, igazoljuk, hogy te itt mindent megpróbáltál, hívhatnak a pénztárhoz. Igaz, hülyeségeket írtál, de hát tőled ennyire futja.

Az influenza a védelmi intézkedések miatt nem tudott terjedni. A virológusok szerint ez nem jó abból a szempontból, hogy eddig évről évre követni tudták, most viszont nem lehet tudni, milyen formában fog megjelenni.

Mi nem sikerült aranybogár?
KSH össz (mondom össz, öngyilkostól a rákon át a közúti balesetig összesen minden halál) halálozást másold át évenként egy excel táblába (2 perc) A honlapjukon ott van 2015 januártól heti lebontásban, hogy melyik héten hány ember halt meg.
Ha ez megvan, engedj rá egy grafikont, és voálá, már látod is, mekkora hülyeséget beszélsz.
Az 1. hullámot úgy kivédtük, hogy a 2020-as görbe tökéletesen besimult a többi közé.
A 2. hullám nagyon neki indult, de végül valamivel több mint egy durva évi ifluenza szintjén megfogtuk, ott tartottuk, majd visszaszorítottuk.
A 3. hullám most indul, tartok tőle, hogy jelenlegi lezárások ahhoz kevesek lesznek, majd meglátjuk.
A kórházban ápoltak számát kell figyelni.
A 2. hullámnál 5ezer főnél kezdtek zárni, most 5027-nél tartunk megint. Meglátjuk, mit kezdenek a 3. hullámmal.
Az első két hullámot kivédekezték, én bízom a járványügyben.
Az emberekben? Na bennük nem. Türelmetlen, infantilis, tanulatlan, önző népség.

Valami konkrétumot is tudnál írni arról a "hazaárulásról"??
Persze ne a kormány médiát idézd, mert a hazugságokra nem vagyok kíváncsi.
Merthogy én nem hallottam, hogy bármelyik ellenzéki politikus azt mondta volna, hogy ne oltassák be magukat az emberek.

Idézz már valamit abból hogy "gőzerővel riasztják el és tartják távol az oltástól a hardcore rajongóikat".
Mert erről eddig csak a kormánymédia írt.
Az meg úgy van a valóságtól, mint Makó Jeruzsálemtől...

Elképesztő, hogy még mindig nem fogod fel, hogy a természet nagy, mi meg kicsik vagyunk.
Jött egy új vírus.
Egy év alatt kifejlesztettek ellene oltóanyagokat, már megy az oltás, de bocs, hogy nem az egy óvodás gyermek szintű türelmességedhez mért ütemben gyártanak le belőle 7 milliárd darabot.

OMG.
SZuper.
Alumínium sityakot feltetted már? Vagy így korán reggel még nem akarja bilgécc leszívni az agyhullámaidat?

Figyu! Te folyamatosan azon rugózol amit írok, de az valahogy nem jutott el az agyad helyéig, hogy én mindig azt mondtam, hogy Böszme a legrosszabb ami ezzel az országgal történhetett és neki a Parlament helyett a szegedi Csillagban lenne a helye.
Ami meg a petíciót illeti, nagy baromság. De az mondjuk érdekes, hogy a kínaiak miért nem kérték az EU-s engedélyt a vakcinájukra.

Köszönöm. Mondjuk mindig is azt mondtam, hogy Böszmének a szegedi Csillagban és nem a Parlamentben kéne ülnie.

"beengedték az Angol,a DÉl-Afrikai vvírus mutánsokat.a HATÁROK TÁRVA NYITVA "

Magyarország nem Észak Kórea. Nem lehet hónapokra lezáni a határt. Hacsak nem akárnánk éhezni, mint az Észak Koreaiak. Előbb utóbb valaki behozta volna. Ami pedig pld. az angol mutánst (és egyéb mutánsokat is) illeti, nem biztos hogy pont Angliából hozták be. Az angol mutáns nyugodtan bejöhetett Ausztriából, Hollandiából, Csehországból, Romániából vagy bármely más országból is. Mert mire feleszméltünk, hogy létezik valamiféle angol mutáns, addigra már több országban is jelen volt.

Bocsánat, hogy megpróbáltam veled normálisan beszélni!!
Azt hittem, hogy ez lehetséges, de látom nagyot tévedtem.
Ígérem a későbbiekben a te rendkívül bunkó stílusodban fogok veled beszélni!!!

Ha te azok után amit írtam, hogy "Böszme a legrosszabb ami ezzel az országgal történhetett és neki a Parlament helyett a szegedi Csillagban lenne a helye" azt gondolod, hogy én rá fogok szavazni, akkor te hülyébb vagy mint gondoltam.
Pedig már eddig sem voltak illúzióim a te agysejtjeid számát illetően.
Neked max 8-10 darab lehet, ami csak arra elég, hogy szobatiszta legyél.

Még van egy évem eldönteni. Egy viszont biztos, hogy arra aki rendőrökkel verette össze az ellene tiltakozókat, nem fogok szavazni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés