A kérdés: mit tudott meg Bíró Lászlóról Hadházy Ákos?

2020. október 16. 8:50
A politikus a szerencsi időközi választást követően azt írta, vizsgálatai alapján Bíró ügye alkalmas lett volna egy Korrupcióinfó illusztrálására. Amennyiben korrupció gyanúja merült fel, a képviselőt feljelentési kötelezettség terheli.

Nem feltétlenül bűncselekmény, hogy Hadházy Ákos elhallgatta a hatóságok elől azt az információt, amit a vasárnap a fideszes Koncz Zsófia győzelmével zárult időközi országgyűlési választás ellenzéki jelöltjéről, a jobbikos Bíró Lászlóról megtudott – mondja a lapunknak nyilatkozó ügyvéd. Ifj. Balsai István szerint amennyiben korrupció gyanúja merült fel – amint arra Hadházy Ákos Facebook-bejegyzésében utalhatott – az önmagát korrupciós bűncselekmények felderítőjeként aposztrofáló országgyűlési képviselőt feljelentési kötelezettség terheli.

A kormánypárti jelölt győzelmét eredményező vasárnapi borsodi időközi választás estéjén Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő egy facebook-posztban úgy fogalmazott:

„Ha Bíró nyert volna, nem csak egy rasszista indulatú ember került volna be a parlamentbe, hanem egy olyan ember, aki elég egyértelműen részt vett abban, hogy egy kis csapat valódi fejlesztés helyett magára költött 50 millió forint EU-s támogatás egy jelentős részét. A kormánypropaganda ugyan csak a ki nem fizetett varrónőkről harsogott, de személyesen tájékozódtam az ügyről és emiatt azt ennél jóval súlyosabbnak tartom. A »szociális szövetkezetezés« 2014-2015-ben gyakori fideszes elkövetési mód volt és a vizsgálataim alapján ez a történet is alkalmas lett volna egy Korrupcióinfó illusztrálására.

Emiatt én ennek a jelöltnek csak annyit segíthettem, hogy, nem beszéltem róla nyilvánosan,

de a pártelnököket tájékoztattam arról, amit megtudtam.” 

A jobbikos ellenzéki jelölt céges ügyeiről korábban a mi is beszámoltunk. A korábban antiszemita kijelentései miatt botrányba keveredett Bíró László egykori cége, a Hegyalja-Mix Szociális Szövetkezet ötvenmillió forint támogatást kapott, de feltehetően nem teljesítette a pályázati feltételeket, ugyanis a bíróság kényszertörlési eljárást rendelt el és megszüntette a céget. Bíró azonban már jóval korábban kiszállt a vállalkozásból, amely végül cégtemetőben végezte.

Az ellenzék jelöltje végül nem váltotta be az őt támogató pártok reményeit, és a vereséget követően Hadházy nyilvánosságra hozta, hogy tudott Bíró ügyeiről, de állítása szerint csak a pártelnököknek beszélt róla, ezzel támogatva a baloldali összefogást. Ezt azonban mind a Jobbik elnöke, Jakab Péter, mind az LMP társelnökei, Schmuck Erzsébet és Kanász-Nagy Máté is cáfolták, mondván, Hadházy nekik nem mondott semmit. Azóta egyébként a Mandinert az ellenzéki pártok arról tájékoztatták, hogy Hadházy nem mondott igazat a bejegyzésében. Állításuk szerint egyetlen pártvezetőt sem keresett meg a képviselő Bíró ügyével.

Hadházy Ákos évek óta a korrupciós bűncselekmények felderítőjeként szerepel, az általa Korrupcióinfónak nevezett sajtótájékoztatókon a kormánypárthoz köthető politikusok állítólagos bűncselekményeiről számol be. Bíró ügyét is ezekhez hasonlította, mondván szerinte alkalmas lett volna egy ilyen beszámoló illusztrálására.

Az általunk megkeresett ügyvéd, ifj. Balsai István úgy fogalmazott, „Ha Hadházy Ákos képviselői minőségében, például az országgyűlési törvényben őt megillető speciális tájékozódási jogát gyakorolva a Büntető Törvénykönyvben szabályozott korrupciós bűncselekmények le nem leplezett elkövetéséről szerzett tudomást, akkor feljelentési kötelezettség terheli. Ilyen korrupciós bűncselekménynek minősül többek között a vesztegetés, befolyás vásárlása, a befolyással üzérkedés. Akit pedig ilyen feljelentési kötelezettség terhel, és erről a hatóságnak, mihelyt teheti, nem tesz feljelentést,

bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

Hadházy Ákos megkeresésünkre azt mondta, „Költségvetési csalás gyanúja merülhet fel, aminek egyértelmű eldöntésére további információkra lenne szükség.” Hozzátette, következtetéseit nyilvános adatbázisok, Bíró László szóbeli tájékoztatása és az általa adott dokumentumok alapján vonta le, utóbbiak átadására pedig az ő engedélyével kerülhet sor.

A Btk. 300. § (1) szerint  „Az a hivatalos személy [az országgyűlési képviselő hivatalos személynek minősül], aki e minőségében hitelt érdemlő tudomást szerez arról, hogy még le nem leplezett vesztegetést, vesztegetés elfogadását, hivatali vesztegetést, hivatali vesztegetés elfogadását, vesztegetést bírósági vagy hatósági eljárásban, vesztegetés elfogadását bírósági vagy hatósági eljárásban, befolyás vásárlását vagy befolyással üzérkedést követtek el, és erről a hatóságnak, mihelyt teheti, nem tesz feljelentést, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

Egyelőre tehát nem egyértelmű, hogy milyen bűncselekmény gyanújáról van szó, azaz azt sem tudjuk, hogy Hadházy országgyűlési képviselőként köteles lett-e volna feljelentést tenni. 

A lapunk által megkérdezett ügyvéd úgy véli, a Hadházy Ákos által „szociális szövezetkezetés”-nek aposztrofált tevékenység költségvetési csalás gyanúját keltheti. Ifj. Balsai István szerint ugyanakkor amennyiben bármilyen bűncselekmény gyanúja felmerül, annak minőségétől függetlenül

súlyosan etikátlan azt elhallgatni.

Különösen, ha ezt politikai haszon reményében teszik.

Időközben a közérdekű ügyekben tett bejelentéseiről elhíresült Tényi István feljelentette Hadházyt és az ellenzéki pártelnököket – számolt be róla a Pesti Srácok. A portál értesülései szerint „Tényi István a mentelmi joggal érintett személyek ügyében is eljáró Központi Nyomozó Főügyészséghez (KNYF) fordult és korrupciós bűncselekmény feljelentésének elmulasztása bűntett gyanúja miatt feljelentést tett, kérve az ügy kivizsgálását”.

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi

Összesen 78 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hoppá!
Tudnád linkelni?

Tehát 0:0, marad(jon) is így.

És amit a Fidesz korupciós ügyeiről sorozatban nyilvánosságra hozott?
Azzal mi van?

És miért nincs semmi?

A legsúlyosabb tények.........a balliberális zsidó értelmiség Heller Ágnes intésére rányomta a kóser bélyeget a náci Jobbik homlokára. Nyilvánvalóan hatalomvágyból, a kormánybuktatás bármi áron történő keresztülviteléért. Ez az értelmiségi elit erkölcsileg teljesen lenullázta magát, elvesztette örök időkre hitelét a zsidóság normális többsége, de az egész társadalom előtt.

Innen már nincs visszaút, 22-re bármilyen ruhába öltöznek, a közös barna ing mindig ki fog kandikálni a kommunista, liberális jelszavak, mezek mögül. Ezen túl, ha a DK, az MSZP, az LMP, a PM, a Jobbik, a Momentum vezetői kinyitják a demokratikus szájukat, a náci bűz, az értékrend nélküli politikus csatornaszaga fog a szájukból áramlani, gerinctelen, hazug erkölcsi hullák.

Az, hogy Hadházy még képileg megerősítette a fentiek aljasságát, még színezi a palettát, de senkit sem lep meg. A Fidesz helyében elállnék mindenfajta jogi eljárástól, Hadházy megtette a maga kötelességét, békén kell hagyni. A Fidesz nem tudott annyit ártani a moslékkoalíció lejáratásában, mint Hadházy egyedül. Hadházynak ezt meg kell köszönni. Sőt, fel kell kérni, hogy tárja fel az SZFE és a gender lobbi hátterét is, s akkor Hadházy lesz a kormánypártok legeredményesebb fegyvere.

Hadházy megy előre, mint egy faltörőkos, ugye követ dobott az állóvízbe a kispesti maffia ügyében is, már akkor meredt szemekkel néztek rá a balliberális szövetségesei. Hadházy kezébe kell adni minden létező információt az említett két témakörben is, kiegészítve a könyvkiadói maffia ügyeivel.

Ma egyedül Hadházy az, aki nekiállt a hétfejű sárkány legyőzésének, támogassa a kormány. persze csak akkor, ha nem félnek a kormánypártok attól, hogy Hadházy a soraikban létező korrupciós ügyekre is rávilágít. Hadházy most borotvaélen táncol, Gyurcsány nem meri eltetetni a láb alól, nagyon kilógna a lóláb, de következetessége riadalmat indukálhat kormánypárti körökben is.

Senki sem tudja, hogy Hadházy miért lépett erre az útra. Nem, nem Fidesz ügynök, Ő minden oldalra vág. Van még hozzá hasonló politikus a bal-és jobboldalon?

lehet okoskodni, Gyurcsány áll a háttérben? Ügyesen, a bukás biztos tudatában leküldte a nácikkal kampányolni szövetségesei krémjét - fegyőr, Kunhalmi, Tóth, stb -aminek következtében mindegyiket a sarokba küldheti? Felszámolhatta véglegesen a belső ellenállást, egyéni ambíciókat?

A Klubrádióban reggel az IDEA Intézet elemzője beszélt - idegesítő volt az állandó őőőőőőő-zése, a nő nem tud normálisan beszélni - , de amit mondott érdekes volt. befagytak a pártpreferenciák, biztos fideszes vezetés mellett, valamint 22-re az ellenzéknek szsavazótáborra is szüksége lesz, ami most nincs meg.

A műsorvezető is üzent Hadházynak, tükrözve, hogy az milyen mély sebeket vágott a balliberális tábor lelkében, mondván, hogy egy biztos, Orbánnak mennie kell és Hadházynak is.

Orbánnak mennie kell, az ellenzéki kormányprogramot hallhattuk. Fiúk, mindez viszont ne adjon alapot az elbizakodottságra, volt egyszer egy 2002-es választás is.

A feltett kérdésnek "A kérdés: Mit tudott meg Bíró Lászlóról Hadházy Ákos?" pont annyi az értelme, mint annak:
Miért nem hullik hó nyáron?, vagy annak
Hadházy Ákos szokott-e fingani?

Lehet bolondnak nevezni, talán az is, de ha belegondolsz, a Fidesz, a kormány százmilliókat áldoz propagandára, reklámokra, addig Hadházy mennyivel olcsóbb és hatásosabb fegyver. Egyébként meg ugye szokták mondani, hogy a bolondok mondják ki az igazságot, jó a részeg ember is.

Az uralkodók régen udvari bolondot tartottak, akik kimondhatták az igazságot, még a királynak is. A magam részéről minden pártban tartanék ilyent.....

Nehezen tudok Veled vitába szállnni, a Fidesz nem ad hozzá érveket. Szóval egyetértünk.

Azt hittem, hogy arra prezentál BIZONYÍTÉKOT, hogy mindezekről tényleg TÁJÉKOZTATTA a pártelnököket.

Mert hát ezt állította Hadházy, miközben ah ÖSSZES PÁRTELNÖK tagadta ezt.

Szóval ezzel a bizonyítékkal kell előrukkolnia Hadházy-nak.
Várjuk!

Babits Mihály: Jónás könyvében írja:
"De böjt s jámborság néked mint a pélva,
mert vétkesek közt cinkos aki néma."

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés