Nem finomkodik a helyi MSZP lemondott elnöke – riportunk a mohácsi időközi finiséből

2020. szeptember 25. 15:04
Király András, a mohácsi MSZP elnöke augusztus végén lemondott tisztségéről, kilépett a pártból és elhatárolódott a város szocialista polgármesterétől. Most lapunknak beszélt többek között arról, hogy a polgármester egyfajta vállalkozásként tekint a városra, amit az üzlettársával működtet.
Dióhéjban az előzmények: az MSZP-s Csorbai Ferenc (Puch László volt MSZP-pénztárnok veje) a fideszes Szekó József polgármester halála után adódó jogi lehetőségeit kihasználva, ellenjelölt híján lett polgármester a tavaly őszi önkormányzati választásokon. Csorbai annak ellenére vállalta el a tisztséget, hogy sokkal többen szavaztak ellene érvénytelen protestszavazatokkal, mint mellette érvényesen. A fideszes többségű képviselő-testület amint lehetett, feloszlatta magát: vasárnap jöhet a mohácsi időközi választás.

 

Az előző hetekben bemutattuk a város politikai múltját és jelenét, feltettünk pár kérdést a szocialista polgármesternek és fideszes kihívójának, Pávkovics Gábornak, közöltük a polgármester által elbocsátott jegyző szavait, és a mohácsi képviselő-testület tagja is érdekes történeteket mesélt az önkormányzat működéséről. Ezúttal a Mi Hazánk polgármester-jelöltje és a helyi MSZP egykori elnöke mondják el véleményüket.

A Mi Hazánk szerint a balliberális összeborulás nem alternatíva

Bernáth Csillát, a Mi Hazánk Mozgalom mohácsi polgármester-jelöltjét elsőként a jelenlegi vezetésről és a fideszes alpolgármesterről kérdeztük. „Kihívóként nem tisztem minősíteni sem Csorbai Ferenc, sem pedig Pávkovics Gábor munkásságát” – mondta el a politikus. Hozzátette: „Az elképzeléseket azonban nyilvánvalóan lehet és kell is ütköztetni. Nem kívánom elvitatni a város érdekében tett erőfeszítéseket, a ténylegesen elvégzett érdemi munkát. Mindamellett hangot kell adnom nemtetszésemnek az események ilyetén fordulása kapcsán. Az elmúlt évben ugyanis egyfajta

politikai állóháború vette kezdetét Mohácson

és az időközi választások kiírásával a két tábor szembenállása még jobban kiéleződött.

Bernáth Csilla kifejtette: „Az egyik fél változást akar, a másik fél a húsz éve megkezdett úton járna tovább. Látszólag adott volt a választás lehetősége, mégis kialakult egy réteg, aki nem remélhetett képviseletet. Ez adódik egyrészt abból, hogy az elvhű radikális jobboldal számára nem jelent alternatívát egy balliberális összeborulás, másrészt pedig sokak számára elfogadhatatlanná vált az a mindenáron való érvényesülési vágy és hatalmi arrogancia, melyet a Fidesz képvisel. Az, hogy a Mi Hazánk színeiben önállóan indulok polgármesterjelöltként, azt a faktumot támasztja alá, hogy politikai bizonytalankodás helyett kizárólag a város érdekeit szolgáló intézkedéseket támogatom a pártok érdekembereivel szemben.


Bernáth Csilla és Dúró Dóra, a Mi Hazánk elnökhelyettese

Arra a kérdésünkre, hogy miben hozna újat Bernáth Csilla polgármestersége, azt a választ kaptuk, hogy „szükség van a változásra, de nem kívánok egy meggyőződésemmel ellentétes ideológia mögé beállni, csak azért, hogy ez valóra is válhasson. Vagyis kicsit visszautalva az előző kérdésre is,

egyik városvezetési elképzeléssel sem tudok teljes mértékben azonosulni.

A legfontosabb célokról szólva a Mi hazánk jelöltje elmondta: „Kiemelt célként szerepel a mezőgazdaság feltámasztása, és önkormányzati kézben lévő élelmiszeripari kisüzemek létrehozása. Ehhez kapcsolódóan modern mintagazdaságokban, nyári napközis kalandtáborok szervezésével mutathatnánk be a gyermekeknek, hogy a fenntartható fejlődés alapja a természettel való együttélés, megmaradásunk feltétele pedig az értékteremtő munkavégzés. A programba – a közösségi szolgálat kibővítésével – a középiskolás tanulókat is bevonnánk. Számomra a másik jelentős célkitűzés a városőrség felállítása. Mindez az ásotthalmi mezőőrség mintájára, a rendvédelmi szervek munkáját kiegészítve és azt segítve jönne létre

– tudtuk meg.

Király András nem kertel, ha a polgármesterről van szó

A politikustól megkérdeztük, hogy az MSZP helyi elnökeként vajon miért nem vonták be a munkába az ugyancsak szocialista Csorbai Ferenc regnálása alatt, mire Király András egyenes választ adott: „Csorbai Ferenc csak egy bábot keresett akire megpróbált minden felelősséget áthárítani” – mondta. „A megválasztásom után elég hamar kiderült, hogy talán mégsem volt jó döntés engem jelölni a helyi szervezet vezetőjének. Már az első egyeztetés sem ment zökkenőmentesen, mert az átadás-átvétel nem történt meg kettőnk között! Többször kértem Csorbai Ferencet, hogy avasson be a helyi szervezet ügyeibe...Nem vagyok báb típus, amit csinálok, azt szívvel-lélekkel teszem! Folyamatosan kérdeztem, hogy miben segíthetek az önkormányzatnál, de soha nem kaptam semmilyen feladatot!

Amikor Király Andrástól megtudakoltuk, a polgármester mely döntései voltak szerinte a város érdekeivel ellentétesek, úgy fogalmazott, hogy „a polgármester az üzlettársával beszél meg mindent: mintha a város a saját vállalkozásuk lenne! Nem fogadott el tanácsot azoktól az emberektől, akik a hivatalban dolgoznak évek óta. A legnagyobb hiba a rengeteg »szakértő« fizetése volt, ami a városnak sok pénzébe került. Csorbai Ferenc tíz hónapig kizárólag a saját érdekeit tartotta szem előtt,

még a védekezéskor is a saját üzlettársát nevezte ki alpolgármesternek!

(Bognár Sándort, aki a Változást Akarók Nemzedékének egyik régi tagja, és az MB-Alpha Kft.-ben üzlettársa Csorbainak – szerk.) Ezt sem lett volna szabad, de Kovács Mirella jegyzőt menesztését is érthetetlen hibának látom: bármikor is mentem a jegyző asszonyhoz, mindig segítőkész volt. A polgármesternek lényegében semmilyen tapasztalata nincs városvezetésben.


Király András

Rákérdeztünk arra is, hogy miben lenne jobb polgármesterként Pávkovics Gábor, mint Csorbai Ferenc. Az egykori helyi MSZP-s elnök úgy látja, hogy „Pávkovics Gábor felkészült gazdasági szakember, kiváló kapcsolati tőkével, aki nem mellesleg húsz évet dolgozott a Szekó József polgármester úrral, tehát mindent tud a szakmában: vissza lehet nézni a testületi üléseket, ahol Pávkovics Gábor hozzászólt bármelyik napirendi ponthoz.

Csorbai Ferencnek saját érdekei az elsők: hátba támadott engem, hátba támadta az alapszervezetet

és ugyanezt fogja csinálni a jelenlegi egyesületével is (Változást Akarók Nemzedéke – szerk.).” A sallangmentesen fogalmazó Király András végezetül elmondta, hogy szerinte „Pávkovics Gábor azért is lenne jobb polgármesternek, mert egyenes ember. Ha valamit megbeszéltünk, akkor minden esetben tartotta a szavát.

Összesen 33 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mindig is vallottam, hogy minden politikai oldalon vannak tisztességes, becsületes emberek, s Király Andrást is annak tartom. Nem azért, mert most szembefordult egykori elvtársaival. A lemondása, kilépése volt egy elismerésre méltó, erkölcsös lépés. Biztosan vannak rajta kívül is sokan gerinces emberek az MSZP táborában, akik talán erkölcsi értékrendjük , emberi tartásuk megőrzése érdekében inkább nem mennek el szavazni, vagy a szakemberre, Pávkovics Gáborra szavaznak.

Dúró Dóra egy hiteltelen személy, hosszú időn keresztül asszisztált Vona ámokfutásához, a kései kiválással lenullázta a jövőjét. Miként Vollner is.

Amennyiben nemzetinek érzik, gondolják magukat, akkor a Mi hazánk szimpatizánsai is a fideszes jelöltre szavaznak. Tudniuk kell azt, amit a balliberális oldalon tudnak, csak összefogással lehet győzni. S most az ellenség közös.

Ciki, hogy még helyesen sem tudsz írni, a helyedben nem égetném magam, helyette olvasnám a Népszavát. Igaz, biztosan hiányérzeted van, a Szabad Nép állt hozzád közelebb, ez a Népszava is túl revizionista lett, ugye? Hej, ha Rákosi és Péter Gábor élne......

Csak a valósággal nem vagy tisztában, a társadalmi támogatottsággal, a szellemi, intellektuális bázissal. A fideszesek, de inkább azt mondanám, hogy pusztán a józan gondolkodású emberek részéről r - magam nem vagyok a párt tagja, csak a normalitás képviselete okán szavazok rájuk - bizonyára jogos az elvárás, hogy stratégiai kérdésekben, helyzetekben felismerjétek a többség számára helyes utat.

22-ben a Fidesz nyerhet, de bukhat is, előfordulhat, hogy nyer, de nem lesz kétharmada, szüksége lesz külső támogatókra, akár egyedi kérdésekben. Inkább erre a szerepre készüljetek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés