Csak a gyűlöletet hozták be Mohácsra? – pillanatkép a mohácsi időköziről

2020. szeptember 22. 14:38

Érdekes részleteket tudtunk meg a mohácsi képviselő-testület tagjától az MSZP-s polgármester, Csorbai Ferenc és az őt támogató álcivil szervezet viszonyáról, a pénzcsapok megnyitásáról és a gyűlöletbe fulladó kampányról. Riportunk a mohácsi frontról.

2020. szeptember 22. 14:38
null
Kovács Gergő

Az előzmények dióhéjban: az MSZP-s Csorbai Ferenc (Puch László volt MSZP-pénztárnok veje) a fideszes Szekó József polgármester halála után adódó jogi lehetőségeit kihasználva, ellenjelölt híján lett polgármester a tavaly őszi önkormányzati választásokon. Csorbai annak ellenére vállalta el a tisztséget, hogy sokkal többen szavaztak ellene érvénytelen protestszavazatokkal, mint mellette érvényesen. A fideszes többségű képviselő-testület amint lehetett, feloszlatta magát: vasárnap, szeptember 27-én jöhet a mohácsi időközi választás.

*

A Mandiner ezúttal a mohácsi „kirakós” háttérszereplőit állítja reflektorfénybe. Megszólal az MSZP-s polgármester, Csorbai Ferenc mögül kihátráló Momentum, a Csorbait támogató VAN szervezetének elnöke (Csorbai ezúttal nem az MSZP színeiben indul, hanem a Változást Akarók Nemzedéke nevű egyesület jelöltjeként), valamint a képviselő-testület neve elhallgatását kérő fideszes tagja, egy karakán véleménnyel rendelkező ősmohácsi polgár is.

A Momentum mindkét oldalt kritizálja, de inkább a Fideszt

Kérdésünkre a Momentum mohácsi szervezetének elnöksége elmondta: „A beszélgetésekből és a saját tapasztalatainkból azt szűrtük le, hogy az önkormányzat működése az elmúlt időszakban komoly konfliktusokkal volt terhelt, és a Momentum mindkét oldal kommunikációját gyakran találta félrevezetőnek, vagy épp elfogadhatatlannak.

Mivel a párt saját Facebook-oldalán a Fidesz „gőgös”, „kiskirálykodástól és urambátyámkodástól” terhelt mohácsi vezetéséről értekezett, megkérdeztük, mit értenek ezalatt. Megjegyeztük, hogy a választók túlnyomó többségének úgy tűnik, nagyon is tetszenek az elmúlt évtizedek jobboldali kormányzásának eredményei, hiszen az összes választókerületben fideszes jelölt nyert múlt ősszel is, és

a Momentum maga sem támogatta Csorbai Ferenc egyedüli jelöltként indulását.

A Momentum válaszában kifejtette, hogy „aki élt és járt Mohácson az elmúlt időszakban, az érezhette a bőrén mindazt, amit mi gőgös, kiskirálykodástól és urambátyámkodástól terhelt vezetésként jellemeztünk: ilyen a Fidesz-kézben lévő közintézményekben dolgozóknak a helyi kegyúrtól való függése, a valódi lakossági képviselet hiánya, az eltérő hangokra és véleményekre való süketség, és a Fidesz által bebetonozott nyomasztó politikai közérzet.

a mohácsi Momentum csapata

Csorbai Ferenc polgármesterhez való hozzáállásukra rákérdezve a következő választ kaptuk: „Megértettük, hogy a Fidesz-ellenes mohácsi polgárok jelenleg a VAN-ban látnak nagyobb esélyt arra, hogy legyőzzék a Fideszt és átvegyék tőlük a kormányzást. Mivel a választási együttműködésre egyes elvi és gyakorlati nézeteltérések miatt végül nem került sor, a Momentum a mohácsiak érdekében úgy döntött, nem válik kerékkötőjévé egy esetleges ellenzéki győzelemnek és nem indul el külön jelöltekkel a választáson. A Momentum bízik benne, hogy sikerül megtörni a Fidesz abszolút egyeduralmát a városban.

Szerettük volna még megtudni, hogy lehet „bebetonozni a közérzetet”, ha nem eredményekkel, de erre a kérdésünkre már nem érkezett válasz. A VAN-nal kapcsolatos kérdésekben pedig azt javasolta a mohácsi Momentum, hogy keressük meg közvetlenül magát Változást Akarók Nemzedékét. Így is tettünk.

A VAN elnöke szerint az érvénytelenül szavazó mohácsiak nem Csorbai, hanem a „helyzet” ellen protestáltak

Dr. Szigeti József, a Változást Akarók Nemzedékének elnöke (egyben képviselőjelöltje) kérdésünkre, hogy miért támogatnak egy olyan polgármesterjelöltet, aki ellen több mohácsi szavazott érvénytelen protestszavazatokkal (4076) tavaly ősszel, mint ahányan mellette (1867), a követező választ adta: „Az Ön által protestszavazásnak nevezett választás során nem a jelenlegi polgármester ellen, hanem a kialakult tragikus helyzet ellen protestáltak.

Szerinte „Csorbai Ferenc az elmúlt 10 hónap során bizonyította, hogy alkalmas a város vezető tisztségének a betöltésére”,

és erről a szavazók szeptember 27-én véleményt fognak nyilvánítani.

Dr. Szigeti József

A szervezet nevéből kiindulva tettük fel a kérdést, hogy miért van szükség változásra Mohácson, hiszen – ahogy a Momentumnak is felvetettük – a választók többségének úgy tűnik, nagyon is tetszenek az elmúlt évtizedek jobboldali kormányzásának eredményei, akár az előző választások eredményeit, akár Szekó József fideszes politikus ciklusokon átívelő regnálását nézzük. Dr. Szigeti József máshonnan közelítette meg a dolgot: „A választásra jogosultak közel 2/3-a nem vett részt a választáson, így többségi véleményről beszélni nem lehet. A választáson részt vevők és az attól távol maradók csak a kormányzás eredményeit ismerhették meg az elmúlt időszakban, annak árnyoldalairól nem volt kellő információjuk.

A fideszes képviselő szerint a VAN csak a gyűlöletet hozta be Mohácsra

A mohácsi képviselő-testület tagját elsőként arról kérdeztük, hogy nézett ki az önkormányzati munka Csorbai Ferenc polgármestersége alatt:

„Az a véleményem, hogy leginkább sehogy”

– kezdett bele a fideszes képviselő, aztán ki is fejtette, mire gondol: „Automatizmusok és az önkormányzat jegyzője (előző cikkünkben foglalkoztunk a kirúgott Kovács Mirella esetével is - a szerk.) irányította a hivatal működését. Csorbai Ferenc még a kilincset is kereste, nem tudta, mi merre van. A Szekó József (tavaly elhunyt polgármester – Mandiner) által megnyert pályázatok befejező projektjeit adogatta át, majd  külső segítséggel és tanácsadókkal körülbástyázva magát elkezdte a kampányát építeni, amihez fölvett plusz embereket és ezt a kampányt a COVID kapcsán gyönyörűen ki is szélesítette. Önálló eredményt nem tud felmutatni: frázisokat pufogtat, és nincs egy határozott, szilárd városképe. Akadnak távoli víziói egy leendő ipari parkkal kapcsolatban, de hogy a város miképpen működjön, milyen fejlesztések legyenek, hogy nézzen ki tíz év múlva. Fogalma nincs.

Neve elhallgatását kérő forrásunknak a Változást Akarók Nemzedékéről is megvan a véleménye: „Előadták, hogy a VAN egy mohácsi, helyi szerveződésű egylet, de ez nem igaz. 2016-ban, Szekszárdon jegyezték be, egy balliberális indíttatású, polgárinak feltüntetett kezdeményezésként indult, tagjai is alig voltak. Eladták a szervezetet, mint saját találmányt és most függetlenként próbálják magukat feltüntetni, miközben Csorbai Ferenc például máig nem lépett ki az MSZP-ből. A Momentum, a Jobbik, a DK, a szocialisták – valójában mindenki beállt mögéjük.

A képviselő szerint a polgármester egyfajta gyámság alatt tevékenykedik.

Bognár Sándor, aki Csorbai alpolgármestere volt a COVID alatt, tulajdonképpen a polgármester gyámjaként lép fel, mindennap benn ül a hivatalban – irányítja őt. Bognár Sándor ráadásul a Változást Akarók Nemzedékének egyik régi tagja” – világított rá az összefüggésekre. Elmondta: „A polgármester a COVID örve alatt olyan embereket vett fel, akiknek semmi közük nem volt a vírushoz, vagy a védekezéshez. Ezek közül az emberek közül, milyen érdekes, négyen is indulnak a VAN színeiben a közelgő időközi választásokon! Önkormányzati pénzből fizetik őket.

Csorbai Ferenc polgármester a 2020. szeptember 9-i képviselő-testületi ülésen, forrás: Youtube-videó

A fideszes képviselő a VAN elnökéről, Szigeti Józsefről is beszélt: „Szigeti József húsz éve az SZDSZ-esekkel szaladgált, tíz éve Szekó József polgármesternél kopogott, hogy fideszes szeretne lenni, most meg a balliberális tömörülés képviselője: abszolút modern európai polgár. A VAN-osoknak azért kell Szigeti József, mert tud beszélni, hozza a tömeget, Csorbai Ferencnek kell egy ember, aki mögé be tud bújni, Szigeti Józsefnek meg kell a pénz és a hatalom.” Hozzátette: „Hazugságokon alapul az egész VAN-ügy. Helyi szervezetnek nevezik magukat, hatalmas lózungokkal dobálóznak, az oktatással és az egészségüggyel kínlódnak, ami nem rájuk tartozik, hiszen központi, állami történet – magyarul hangulatot keltenek. Álságosan beszélnek szép, indulatoktól mentes kampányról, közben csak a gyűlöletet hozták be Mohácsra.

Azt a tanácsot kaptuk, hogy olvassuk el a VAN 12 pontját, mert nagyon tanulságos – itt mindenki el is olvashatja.

A képviselő-testületi tag szerint benne van a pakliban, hogy Csorbai Ferenc megnyeri az időközi választást Mohácson: „Ha nyerni fog, akkor kettő dolog miatt: az egyik a hatáskeltő cukiságkampány, például a faültetés – azóta mindegyik fa elszáradt a nyáron, de ezt már senki sem tudja –, vagy a szemétszedés. A másik a szimpla gyűlölet, mert Orbán Viktor és a Fidesz ellen uszítanak. A gyűlöletkampányuk átsüt az összes hozzászóláson a Facebookon, az embereik vicsorognak. Rég nem arról szól a történet, hogy engem utálnak, vagy a Pávkovics Gábort: hanem a Fideszt. Csorbai Ferenc és a »deep state-je« felismerte, hogy »cselekedni« kell: 40 millió forintot felemésztettek a város vagyonából! Komló másfélszer ekkora város, mégis csak 12,5 milliót költött a védekezésre. Nálunk meg ömlött a pénz: ügyvédi díjak, szakértői díjak, kampánycsapat-díjak – magyarul elkezdték a pénzcsapokat kinyitni.

„Nonszensz, hogy egy polgármester egy évig tartozzon saját városának”

Kettő érdekes sztorit is megtudtunk a mohácsi önkormányzat mindennapjairól: „Csorbai Ferenc polgármesternek van egy közös cége (Mb-Alpha Kft.) a már említett Bognár Sándor képviselővel, akit megtett alpolgármesternek a COVID alatt. Az ipari terület és egység, amit béreltek, önkormányzati tulajdonba került: tavaly október óta nem volt szerződésük, nem fizettek bérleti díjat.” 

„Több millió forinttal tartoztak az önkormányzatnak, de ezt elhallgatták és nem kötöttek szerződést”

– mondja forrásunk. „A nemrég lezajlott, utolsó testületi ülésünkön számon kértük őket és született is egy megállapodás, hogy amennyiben öt napon belül nem fizetik be a tartozást, feljelentést teszünk. Úgy tudom, be is fizették, de azért ez nonszensz, hogy a saját településéért »élő-haló« polgármester egy évig tartozzon saját városának.

A fideszes képviselő szerint az is megtörtént – épp a YouTube-on is visszanézhető, legutóbbi testületi ülésen –, hogy a saját embere hazudtolta meg a polgármestert: „Amikor első napirendi pontként megkérdeztük Csorbai Ferencet, hogy felbontotta-e az ügyvédi szerződéseket, amire a testület korábban kötelezte, igennel válaszolt. Később aztán egy ügyvéd a hulladéklerakásról tartott beszámolót, mire Pávkovics alpolgármester a szerződését firtatta, amit ugye fel kellett volna bontani: kiderült, hogy nem bontották fel a szerződést, vagyis Csorbai Ferenc nem mondott igazat. Ehhez nincs mit hozzáfűzni.

13:20-tól és 25:45-től láthatjuk a két jelenetet:

 

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
krgoaba
2020. szeptember 23. 15:17
Megnéztem a videót, látszik a polgármesteren, hogy nem érzi jól magát ebben a szerepben. Nem tudom miért őt erőltették. Mohács jobbat érdemel!
linkeloe
2020. szeptember 23. 11:53
Polgi ET. !! Aztán hová tűnt a szegfűs( ex sarló kalapácsos) pártlogó??? Tán a busók hordták el??
linkeloe
2020. szeptember 23. 11:44
Polgi ET. !! Aztán hová tűnt a szegfűs( ex sarló kalapácsos) pártlogó??? Tán a busók hordták el??
rovan
2020. szeptember 23. 03:43
Ők meghaltak értünk. Csak ennyit tehettek, de azt bátran megtették. Abban bízva, hogy mi merítünk sorsukból és jobban csináljuk. Ami így is lesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!