„A hatalom megszerzése mindenek felett” – időközi választás Mohácson

2020. szeptember 04. 18:00

A Mandiner ezúttal a történet két főszereplőjét, Mohács jelenlegi polgármesterét és esélyesebbnek tűnő, fideszes kihívóját kérdezte meg a közelgő választás legfontosabbnak tűnő kérdéseiről. Hogy jobban izgulhassunk, időközben Jakab Péter, a Jobbik elnöke is hitet tett Csorbai Ferenc mellett – vagy éppen a Fidesz ellen.

2020. szeptember 04. 18:00
null
Kovács Gergő

A témával foglalkozó előző cikkünkben már körbejártuk a közelgő választás lázában égő város politikai múltját és jelenét, különös tekintettel az időközi választás nehezen felejthető, és sokak számára emészthetetlen okaira: Az MSZP-s Csorbai Ferenc a fideszes Szekó József polgármester halála után lecsapott az alkalomra, és jogi lehetőségeit maximálisan kihasználva, ellenjelölt híján megszerezte a polgármesterséget a tavaly őszi önkormányzati választásokon. A fideszes többségű képviselő-testület viszont feloszlatta magát, szeptember 27-én jöhet a mohácsi időközi választás.

***

„Van hitem, van tartásom, nem vagyok köpönyegforgató”

Csorbai Ferenc polgármestert megválasztásának körülményeiről, esélyeiről, az érvénytelen szavazatokkal protestáló fideszes szavazókról, a helyi MSZP összeomlásáról és az őt támogató civil szervezetről is kérdeztük. A politikus ugyan rövid válaszokat adott, de telefonon azt is elárulta, hogy mennyire elfoglalt – a koronavírus Mohácsra is beköszönő második hulláma, az esetleges távoktatás szervezése, korábban a Mohácsi csata évfordulójával járó vezetői teendők –, így ennek a pár információnak is örülünk.

Miért ment bele a verseny nélküli megválasztásba a tavalyi önkormányzati választáson annak ellenére, hogy a helyi DK, a Jobbik és a Momentum sem támogatta ebben, illetve miért fogadta el a polgármesterséget annak ellenére, hogy sokkal több érvénytelen szavazatot kapott (4076), mint amennyi támogatót (1867)?

A „versenybe” mentem bele, hiszen egyedül csak én vállaltam fel a küzdelmet a Fidesz polgármester-jelöltjével szemben. Félelemből, vagy elképzelés és ambíció hiánya miatt – ezt nem tudhatom – más jelentkező nem volt erre a megtisztelő feladatra. A többi ellenzéki párt helyi és országos vezetése között tudomásom szerint nem volt teljes a szinkron, de ez megint olyan kérdés, amit kérem, hogy velük tisztázzanak. Magyarország törvényei alapján megválasztásom érvényes és eredményes volt.

Hogy látja saját esélyeit most szeptemberben? Mit üzen a mohácsi fideszes szavazóknak, akik tüntetőleg érvénytelenül szavaztak tavaly ősszel?

Minden mohácsi szavazónak azt üzenem, hogy nekem nem a pártpolitika, hanem – ahogy ezt az elmúlt hónapokban bizonyítottam – ők az elsők. Részrehajlás és a magánérdekek teljes kizárásával láttam el a polgármesteri teendőimet a város lakóinak érdekében.

Csorbai Ferenc

Változást Akarók Nemzedéke – miért váltott? Miért hagyta ott az MSZP-t?

Nem léptem ki az MSZP-ből, van hitem, van tartásom, nem vagyok köpönyegforgató. Talán ennek is köszönhető, hogy az elmúlt hónapok munkája nyomán olyan helyi civil szerveződés állt mellém, amelynek támogatása megtisztelő számomra.

Érdekes a szervezet névválasztása. Miért van szükség változásra? A választók többségének úgy tűnik, nagyon is tetszenek az elmúlt évtizedek jobboldali kormányzásának eredményei.

A változás haladás, a változatlanság lassú hanyatlás, de az ön kérdésére végül is a mohácsiak adnak majd választ, szerintem várjuk meg a végeredményt. Egyébként az „elmúlt évtizedek” alatt jobboldali és baloldali kormányok együtt járultak hozzá Mohács fejlődéséhez.

Mit szól ahhoz, hogy az MSZP helyi elnöke, Király András kilépett az pártból és Pávkovics Gábor támogatására buzdít?

A történet önmagáért beszél, én semmilyen módon nem kívánom kommentálni, keressék az új szövetségeseket az ügyben.

***

Jakab Péter is beszállt a „buliba”

Miközben a Momentum hetekkel ezelőtt kihátrált a Fidesz-ellenes mohácsi összefogásból, a Jobbik teljes mellszélességgel beállt Csorbai Ferenc mögé. Maga a pártelnök, Jakab Péter töltött fel egy rövid videót szeptember elsején a Jobbik Mohács Facebook-profilra.

Az elmúlt hónapokban Csorbai Ferenc polgármester bizonyította, hogy lehet tisztességesen képviselni a mohácsiakat, párthovatartozástól függetlenül. A Fidesz, ahogy eddig is, úgy a jövőben is minden aljas eszközt be fog vetni. Mi azonban csak a tisztességünket vessük be és szeptember 27-én támogassuk a Csorbai Ferencet és csapatát, a Változást Akarók Nemzedéke jelöltjeit. Együtt győzni fogunk” – bizakodik a Jobbik elnöke.

***

„Megtagadta eddigi társait, új támogatókat keresett”

Pávkovics Gábor fideszes alpolgármester felelevenítette a város „jobboldali” múltját, majd őt is az esélyeiről faggattuk, illetve a megtudhattuk véleményét a jelenlegi polgármesterről is.

Mohács a rendszerváltás óta nemzeti érzelmű, keresztény, konzervatív politikai erőket támogatott. A 2019 őszén megtartott önkormányzati választásokon is a Fidesz-KDNP jelöltjei nyertek mind a nyolc választókerületben, és a több mint 4 ezer érvénytelen szavazat tiltakozás volt a méltatlan körülmények között induló polgármester személye ellen” – szögezte le az alpolgármester.

Hangsúlyozta: a mostani választás rendkívüli, hiszen a regnáló polgármester lemondásának hiányában a képviselő-testület feloszlatta magát és új választást kényszerített ki, a városban pedig „fokozódik a politikai érdeklődés”. Pávkovics Gábor elmondta, hogy a Fidesz-KDNP ismét az összes körzetben állított jelöltet, és némi éllel tette hozzá, hogy „ellentétben az őszi választásokkal most akad érvényes polgármester-jelöltje is a személyemben”. Várakozása szerint mind a nyolc körzetben jelöltjeiket támogatják többen, hiszen a városlakók hisznek a sikeres folytatásban.

Politikai ellenfeleink hangsúlytalan jelölteket állítottak, olyanokat, akik a közéletben az elmúlt időszakból nem rendelkeznek értékelhető teljesítménnyel. Ami a polgármester-jelöltek versenyét illeti: bízom benne, hogy a szakértelem, a közigazgatási tapasztalat, a gazdasági tudás és a felkészültség lesz a mérvadó. Ebben az esetben nincsenek kétségeim a választás eredményét illetően” – mondta el Pávkovics Gábor, aki kiemelte, hogy a jelenlegi polgármester szerinte érdemtelenül jutott a városvezetői poszthoz, hiszen felkészültség és szaktudás nélkül nem lehet komoly munkát végezni.

Csorbai Ferenc az első naptól kezdve az előre bejelentett időközi választásra készült. Nem a lényeges kérdések foglalkoztatták, hanem a közvélemény befolyásolása, ezzel sok kárt okozott a városnak: azokat a hivatali dolgozókat demoralizálja, akik segítették a munkáját. Emlékeztetnék a jegyzőnk, Kovács Mirella méltatlan menesztésére, aki nélkül pedig nem tudta volna ezt a pár hónapot városvezetőként végig dolgozni. Pár nappal a menesztés előtt még jutalmat szavazott meg neki a kiváló munka elismeréseképpen” – elevenítette fel az elbocsátott jegyző esetét a fideszes politikus.

Pávkovics Gábor elmondta, hogy a polgármester az MSZP színeiben indult a korábbi választásokon, a párt támogatásával jutott a képviselő-testületbe. „Most egy megvásárolt egyesület égisze alatt (Változást Akarók Nemzedéke) lett polgármester-jelölt. Megtagadta eddigi társait, új támogatókat keresett és ismeretlen személyeket jelölt képviselőknek. Érthető, a hatalom megszerzése mindenek felett. A régi társak független jelöltként vesznek rész a választási küzdelemben, sértett emberek, és nem alaptalanul” – mondta el a Mandinernek a polgármester-jelölt.

***

Babazászló Mohácson


Pávkovics Gábor

Színesíti a képet, hogy Pávkovics Gábor szeptember első napjaiban felkarolta a babazászlók ügyét, sőt, maga is beszerzett egyet: „Érdekes tény, hogy ha valaki végleg elmegy közülünk, tiszteletére fekete zászlót tűzünk ki, viszont, ha egy kisbaba érkezik nem köszöntjük zászlóval. Ez ezentúl megváltozik: Kezdeményeztem, hogy Mohács is csatlakozzon a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalomhoz és kerüljön ki a hivatal épületére a Babazászló, ami a születendő gyermekeket és a családokat szimbolizálja! Már sikerült is beszereznem egyet, remélem mihamarabb kikerülhet” – írja a fideszes politikus saját közösségi oldalán.

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rókabácsi
2020. szeptember 05. 11:21
jákob a vörös! totál amortizoládnak!
atila68
2020. szeptember 05. 06:13
MKP- MSZMP- MSZP- DK Változást akarók nemzedéke. Milyen hiteles.
Mich
2020. szeptember 04. 22:29
Sokat elárul erről a magát civilnek álcázó bolsiról, hogy a náci zsidó mögötte áll...
Mich
2020. szeptember 04. 22:25
Ezt az álságos szocit nem lett volna szabad beiktatni polgármesternek! Ennyi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!