Nem szolgálhat tovább a dél-koreai hadseregben egy transznemű katona

2020. július 3. 8:43
Pjun Hi Szu az első olyan dél-koreai katona, aki aktív szolgálat idején végeztetett el magán nemváltoztató műtétet.

Nem szolgálhat tovább a dél-koreai hadseregben egy transznemű katona, aki nemváltoztató műtéten esett át – közölték pénteken a hadsereg illetékesei. A 22 éves Pjun Hi Szu az után adott be kérvényt a bizottsághoz, hogy egy alacsonyabb szintű testület januárban úgy döntött, hogy Pjun nem maradhat katona, le kell szerelnie. A fellebbviteli testület hétfőn döntött úgy, hogy egyetért ezzel a döntéssel, és a katonát is pénteken értesítették a határozatról.

„A januári leszerelő határozat jogszerű volt, megfelel az egészségügyi vizsgálat eredményének, és a katonai személyi gazdálkodásról szóló törvény előírásainak A leszerelési döntésben nem találtunk jogszerűtlenséget” – tudatta az illetékes testület. Pjun tavaly esett át nemváltoztató műtéten Thaiföldön, és jelezte feljebbvalóinak, hogy a továbbiakban nőként szeretne szolgálni a hadseregben. A hadsereg azonban úgy ítélte meg, hogy mentális és egészségügyi okokból Pjun már nem alkalmas arra, hogy katona legyen, ezért a leszereléséről döntöttek. A katona korábban úgy nyilatkozott, hogy ha a fellebbviteli testület is elutasítja, akkor bírósághoz fordul, ahol végigviszi az ügyet.

Pjun Hi Szu az első olyan dél-koreai katona, aki aktív szolgálat idején végeztetett el magán nemváltoztató műtétet, erre korábban nem volt precedens. Dél-Koreában kötelező a sorkatonai szolgálat. Minden egészségileg alkalmas férfi körülbelül két évet köteles szolgálni a hadseregben. Aki ezt megelőzően esik át nemváltoztató műtéten, azt mentesítik a bevonulási kötelezettség alól. Pjun önkéntes tisztként szolgált.

A dél-koreai haderő előírásai nem tiltják, hogy transzneműek bevonuljanak, de a Yonhap dél-koreai hírügynökségnek több tiszt is úgy nyilatkozott, hogy a transzneműeket nagy valószínűséggel egészségügyileg alkalmatlannak nyilvánítanák a bevonulás előtti vizsgálatokon. A dél-koreai hadseregben egyetlen transznemű katona sem szolgál.

(MTI)

(Fotónk illusztráció)

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés