Az amerikai külügyminiszter nyugat-balkáni különmegbízottat nevezett ki

2019. augusztus 31. 11:17
Nyugat-balkáni különmegbízottat nevezett ki Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, méghozzá az ismert író, Matthew Palmer személyében.

Matthew Palmer személyében nyugat-balkáni különmegbízottat nevezett ki – jelentette be pénteki közleményében Mike Pompeo amerikai külügyminiszter. 

Közleményében az amerikai diplomácia vezetője leszögezte: Palmer, aki a minisztériumban az európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkár-helyettes, különmegbízottként a Nyugat-Balkán országainak „békéje, stabilitása és felvirágzása érdekében” segíti az amerikai célkitűzéseket a térségben.     

A tárcavezető hangsúlyozta: Matthew Palmer elsősorban a Nyugat-Balkán országainak a nyugati intézményrendszerekbe történő integrációjára összpontosítja majd a figyelmét.       

A regényíróként is ismert Palmer évtizedek óta foglalkozik a térséggel, egyik regényét is ennek szentelte. A szarajevói farkas című thrillere a boszniai háború egyik legvéresebb eseményét, az 1995-ben elkövetett srebrenicai mészárlást örökíti meg.       

Az új különmegbízott a jövő héten már részt is vesz a Szlovéniában rendezendő regionális konferencián, majd Brüsszelben a Nyugat-Balkánnal foglalkozó tanácskozáson.  

A kinevezés kapcsán elemzők megjegyezték: az Egyesült Államok hagyományosan mindig támogatta a balkáni térség – a volt Jugoszlávia tagállamai és Albánia – integrációját az Európai Unióba és a NATO-ba.

(MTI)

 

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés