Felvidéki magyar táborba megy Čaputová – mi történik?

2019. július 9. 14:43
Személyes találkozóra hívta Zuzana Čaputová szlovák államfő Mózes Szabolcsot, a Pozsonyi Magyar Szakkollégium igazgatóját, publicistát – többek között lapunk szerzőjét –, miután Čaputová úgy döntött, meglátogatja a felvidéki magyar fiatalok nyári táborát, ahol Mózes Szabolcs fogja az elnököt faggatni. A találkozóról és szlovák politika magyarokkal kapcsolatos attitűdjének változásairól kérdeztük most Mózest.

A szlovák államfő meglátogatja a felvidéki magyar fiatalok Gombaszögi Nyári Táborát. Hosszú évekkel ezelőtt el tudtátok volna ezt képzelni?

Nehezen. 2014 előtt tíz évig Ivan Gašparovič volt az államfő, tudtommal az ő meghívása fel sem merült. Régi meciarista káder, nem is lett volna jó üzenete őt elhívni. 2014-ben Andrej Kiska a magyarok szavazataival is győzött, ötéves mandátuma alatt négyszer kapott meghívást a tábortól, magyar civil szervezetek is találkozót kezdeményeztek vele,

ám ignorálta ezeket a megkereséseket.

Ez csalódás volt. Čaputová csapata levonta a következtetést Kiska hibáiból, az első lépések legalábbis ezt mutatják.

Ki és hogyan, miként kezdeményezte a látogatást?

Čaputová már az elnökválasztás első fordulója előtti hetekben nagy esélyesnek számított, már akkor voltak informális megkeresések az irányába. Nem elég egy hivatalos meghívót postázni – ez tudtommal a második forduló után ment ki –, elő kell készíteni a terepet. Ha azt szeretnénk, hogy a szlovák politikusok ne ignorálják vagy utasítsák el a magyar ügyeket, akkor meg kell értetni velük, hogy számunkra mi miért fontos.

A Čaputová-beszélgetés moderátora leszel – meglepődtél a mostani elő-találkozón?

Abszolút. Őszintén szólva azt vártam, hogy majd mailben kommunikálunk a témakörökről, esetleg egy tanácsadóval vagy szóvivővel beszélek majd erről. Egy „kezdő” államfő programja sűrű, az első hetek tele vannak külföldi bemutatkozó látogatásokkal, hazai találkozókkal, ezért is lepett meg, hogy csapatával szakított arra egy félórát, hogy egy, a saját politikai-technikai agendája szempontjából talán kevésbé lényeges programban személyesen folytasson egyeztetést. Vagy ez is azt jelzi, hogy fontos számára ez a program.

Mózes Szabolcs

Milyen volt maga a mostani találkozás, milyen benyomásaid voltak?

Pozitívak. Ahogy jeleztem, a találkozó ténye is meglepett. Alapvetően a gombaszögi beszélgetés témáit egyeztettük: mivel egyikőjük sem volt még a táborban, kíváncsiak voltak arra, mire számíthatnak.

A találkozó csaknem felében a felvidéki magyarság ügyeiről beszéltünk,

nagyrészt arra volt kíváncsi, ezeket a problémákat hogyan látja a közösség vagy én személyesen.

Szép dolog, hogy egy szlovák elnök elmegy Gombaszögre, de mennyire van szó csupán egy kényelmes gesztusról? Vagy Szlovákiában egy ilyen államfői gesztus még ma sem kényelmes az illetőnek?

Gombaszög messze van Pozsonytól, ha kényelmes gesztust akarna gyakorolni, valahol a közelben keresne egy iskolát vagy egy kulturális eseményt. Emellett az ismeretlenbe megy, ő maga és csapata sem tudhatja, milyen reakciókat vált ki egy teljesen magyar közegben a mondanivalója. Talán ennek is tudható be, hogy előtte jobban fel akarta mérni a „terepet”. A lényeg viszont, hogy lépésről lépésre lehet előre haladni, eddig ennyi sem volt, tehát ez egy komoly előrelépés. Az, hogy az államfő fontosnak tartotta eljönni, egyben a gombaszögi tábor fontosságát is mutatja, amely a legjelentősebb felvidéki magyar rendezvénnyé nőtte ki magát.

Mit várhat egy szlovák államfőtől a magyar közösség? Egy ilyen gesztus egyszerre a minimum és a maximum, ami egy államfőtől elvárható?

Inkább a minimumhoz van közel. És ez is azt mutatja, hogy az eddigi elnökök mennyire elhanyagolták a szlovákiai magyar közösséget.

Egy államfő mindenki elnöke, így a tízszázaléknyi magyar kisebbségé is,

ergo a mi problémáinkra és felvetéseinkre is nyitottnak kell lennie, függetlenül attól, milyen a nemzetisége. Az elnöknek alapvetően reprezentatív jogkörei vannak, akárcsak Magyarországon, ám a gesztusok mellett tehet olyan lépéseket is, amelyek bizonyos kérdésekben párbeszédet nyitnak; és az sem mellékes, milyen törvényeket küld vissza és milyen indoklással a parlamentnek, milyen szakértőket nevez ki az egyes testületekbe.

Végső soron a Čaputová-látogatás lenyomata a változó szlovák közéletnek, ahol a kilencvenes évekhez vagy a korai Fico-évekhez képest lényegtelenné, marginálissá vált bármifajta etnikai feszültségkeltés vagy szlovák részről a magyar kártya kijátszása?

A magyar kártya kijátszása valóban nehezebb, mint a korábbi években, ám érdekes lenne megnézni, hogyan reagálnának a szlovák politikusok az erélyesebb magyar követelésekre, felvetésekre. Korábban ezekre provokációként tekintettek, többük ilyenkor elővette nacionalista énjét.

Ha tényleg enyhülés történik, mi ennek az oka?

Ez a téma egy külön beszélgetést is megérne. Az enyhülés egyik oka lehet, hogy

a szlovák pártok is belátták, a magyarokkal való riogatással már nem szerezhető annyi szavazat, mint 20-30 éve.

Ez elsősorban a Smer váltása mögött lehet, amely 2010-ben még masszív magyarellenes kampányt folytatott, két évre rá pedig már nem; emellett pedig a hagyományosan magyarellenes SNS is más ellenségeket próbált magának találni. Másrészt a magyarság csökkenése, súlyvesztése miatt mi magunk is kevésbé tűnünk számukra úgymond veszélyesnek. A '90-es évek elején Szlovákia egy teljesen új állam volt, nemzetközi elismerésért küzdött, a nulláról kezdődött csatlakozása egy sor nagy szervezethez, a térségben „kistestvérnek” számított. Ma ugyanúgy tagja az EU-nak, NATO-nak, mint Magyarország vagy Csehország, a Dzurinda-kormányok alatt elért gazdasági sikerek vagy az euró bevezetése pedig önbizalmat is adtak a szlovákoknak. Szerintem a szlovák társadalom sokkal kevésbé tart a magyaroktól vagy Magyarországtól, mint negyedszázada – és ebben a félelemben nagyon sok irracionalitás is volt.

Látva azt, hogy Romániában is egy nap alatt hozzák vissza a magyarellenes provokációk politikáját – Úzvölgye –, nem a látszatra épül a túlzott optimizmusunk?

Pont a romániai események mutatják, hogy a magyar kártya valamilyen formában visszakerülhet az asztalra, ám Szlovákiában jelenleg ennek már sokkal kisebb az esélye. És ha valaki elő is venné, nem szólna olyat, mint két-három évtizede.

Összesen 39 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Zuzana Čaputová programjából

Olyan államfő szeretnék lenni, aki helyreállítja a közélet iránti bizalmat, mert manapság Szlovákiában már azt sem tudjuk, mi fán terem a bizalom. Nem bízunk a politikusok szavában, nem hisszük, hogy őszintén és jó szándékkal teszik a dolgukat. Nem bízunk a rendőrségben és a bíróságban, hogy biztosítani tudják az igazságosság érvényeslését és a törvény előtti egyenlőséget. Lassan már egymásban sem bízunk. A társadalom szövete felfeslik, távolodik egymástól a város és a vidék, a gazdag és a szegény országrész, a fiatalok és az idősek. Mintha szertefoszlottak volna azok az értékek és célok, amelyek mindannyiunkat egyesítenek és amelyekért mindnyájan lelkesedhetünk.

Azért veszem át az elnöki hivatalt, hogy visszahozzam a társadalmunkba a bizalmat. Szeretnék hozzájárulni ahhoz, hogy a politikát újra közszolgálatnak tekintsük. Szeretném visszaadni azoknak az értékeknek az erejét és tartalmát, amelyek mindannyiunkat egyesítenek: az igazságosságnak, az emberi méltóság védelmének és a demokratikus Európához való civilizációs tartozásnak. Ezeknek az értékeknek szeretnék érvényt szerezni az alkotmány adta hatáskörömet kihasználva. Ahol pedig véget ér az elnöki hatásköröm, ott személyes példát akarok mutatni. És ahol már példát sem tudok mutatni, ott rámutatok az igazságtalanságra.

Ennek szellemében három témának fogok kiemelt figyelmet szentelni: ezeket tartom a legfontosabbnak, mert ezek nagy mértékben hozzájárultak egyéni sorsom és szakmai pályafutásom alakulásához.
Igazságosság mindenki számára
Méltóságot az idősebbeknek
Környezetvédelem
https://www.zuzanacaputova.sk/..

"Új hagyományt alapítok, és úgy döntöttem, hogy együttműködésre hívom a nemzeti kisebbségek képviselőit, valamint az új kisebbségek és kisebbségi problémák szakértőjét” – olvasható Zuzana Caputová Facebook-oldalán pénteken megjelent bejegyzésben.

A szakértői tanácsadói testülettel rendszeresen találkozni kíván. „Számomra fontos, hogy megértsem azt a helyzetet, azokat a szükségleteket és problémákat, amelyekkel a nemzeti kisebbségek és az új kisebbségek tagjai szembesülnek” – olvasható a bejegyzésben.

Zuzana Caputová nyilvánosságra hozta a kisebbségi tanácsadói testület személyi összetételét is. A magyarokat, a romákat és a ruszinokat két-két személy, egy férfi és egy nő képviseli, míg egy további személy a kisebb létszámú kisebbségeket és az úgynevezett új kisebbségeket (például vietnamiak, kínaiak, oroszok) fogja képviselni."
https://magyarnemzet.hu/kulfol..

A Wiki szerint két gyermeke van, az arca tiszta, nem manipulált.
Ez alapnak nem rossz.

"Egyedül egy "Felvidéki Joe" nevű figura védte őt, a többi zseni ugyan azt fújta. Na ennyire következetesek a fidesz szavazók."

Nem látok ellentmondás a tekintetben, hogy az általad hivatkozott korábbi mandineres írásnál sok volt a diszlájk, mert ekkor az első forduló választása eredményéről volt szó. Ehhez kapcsolódik a szlovák médiában megjelent vélemény cikk. https://www.zuzanacaputova.sk/..
Továbbá https://felvidek.ma/2016/05/am..
Ennek alapján értelmeztem én is - személyesen nem ismerem - és ennek alapján véleményeztem.

A második fordulóban sok választás nem volt, s úgy gondolom a szlovákiai választók is úgy gondolkodtak; inkább a kisebbik rossz.

A mostani posztnál lévő magas lajk számot pedig két dolog indokolja.
1. "Andrej Kiska a magyarok szavazataival is győzött, ötéves mandátuma alatt négyszer kapott meghívást a tábortól, magyar civil szervezetek is találkozót kezdeményeztek vele,
ám ignorálta ezeket a megkereséseket."
Zuzana Čaputová viszont azonnal elfogadta és teljesíti.
2. A magyar kisebbségre a programjában megfogalmazottak kedvezőek lehetnek, ha telejésíti. Ehhez kapcsolódik két írás.
- A programja. https://www.zuzanacaputova.sk/..
- Kisebbségi tanácsadói testületet hoz létre az új szlovák államfő https://magyarnemzet.hu/kulfol..

Ez magyarázza a mostani magas számú lajkokat.

Mindezeket figyelembe véve tévedés azt állítani: "Egyedül egy "Felvidéki Joe" nevű figura védte őt, a többi zseni ugyan azt fújta. Na ennyire következetesek a fidesz szavazók."
Szerintem a hozzászólások mindkét írásnál logikusak és következetesek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés