Egy elfeledett magyar, aki a Szépművészeti Múzeumra hagyta a páratlan Munkácsy-gyűjteményét

2024. október 28. 16:27

A New Yorkban élő Kiss Emil úgy érezte, Magyarországon a helye a méregdrága képeknek.

2024. október 28. 16:27
Sal Endre
Sal Endre

Nyitókép: Kiss Emil (balra), a jótékony műgyűjtő és Munkácsy Mihály, a híres magyar festő. Fotó: Arcanum/Amerikai Magyar Népszava/Wikipedia.

Egy budapesti festményárverésen valaki 155 millió forintot adott Munkácsy Mihály Randevú az ablaknál című festményéért. Az összeget látva nem árt megemlékezni arról az emberről, aki alig száz éve húsznál is több Munkácsy-festményt hagyott a magyar államra, pontosabban a Szépművészeti Múzeumra.

De ki volt Kiss Emil műgyűjtő, akit csak a magyarok bankáraként emlegetett a világ akkoriban. A korabeli lapok szerint 1880-ban született Ungváron, egy malomban dolgozó tisztviselő fiaként. Az édesapja korán meghalt, mindez pedig nyomorúságot hozott a családban. 

Ezt is ajánljuk a témában

A gyerek Kiss Emil nem számított jó tanulónak, különösen a matematikával gyűlt meg a baja és még nem volt nagykorú, amikor az anyagi nehézségek miatt kivándorolt az Egyesült Államokba. 

Ott aztán idővel egy bankban kezdett dolgozni és olyan elánnal vetette bele magát a pénzügyi világba, hogy egyre magasabbra jutott a ranglétrán. 
 

Munkácsy Mihály a műtermében a monumentális alkotásai társaságában. Fotó: Wikipedia


Olyannyira, hogy 1906-ban, tehát 26 éves korában már tehetős, megkerülhetetlen bankárként emlegették az újságok. A vagyonát pont annak köszönhette, hogy ő intézte a saját bankján keresztül az Amerikába kivándorolt magyarok pénzügyeit, így a Magyarországra küldött dollárok után is jutalékot kapott. Kiss Emil már ismert bankárként rendszeresen hazajárt Magyarországra. 1920-ban is így tett, s a trianoni döntés miatt mély apátiába zuhanó országon próbált segíteni. Ruhákat és cipőket vett a gyerekeknek, és 

minden követ megmozgatott, hogy az Oroszországba hurcolt I. világháborús magyar hadifoglyokat hazahozza: „A szibériai magyarokat megmenteni az életnek, a hazának nemcsak hazafias, de emberbaráti kötelesség is” 

– nyilatkozta az újságoknak. Kiss nagy rajongója és gyűjtője volt Munkácsy Mihály alkotásainak. Olyannyira, hogy 1924-ben a lapok is megírták, hogy egy New York-i árverésen nem kevesebb, mint 2300 dollárt fizetett az Eső után című festményért, amelynek különlegessége volt, hogy a képen szereplő erdőt Munkácsy barátja, a szintén híres festőművész, Paál László festette, a festményen szereplő alakokat, az úton ballagó esernyős nőt és a kőfalnak támaszkodó vadászt viszont Munkácsy Mihály alkotta.

A különleges művészettörténi ritkaságnak számító festmény hátoldalán Munkácsy maga igazolta, hogy a képen látható alakokat ő festette. A festmény Kiss Emil gyűjteményébe került, majd egy másik tehetős magyar, Weiss Fülöp birtokában volt, jelenleg pedig a mai kor Kiss Imréjének a tulajdonában van, Pákh Imre vásárolta meg tavaly egy hazai aukción 65 millió forintért a festményt. 
 

Az eső után című festmény is Kiss Emil gyűjteményében pihent egykor. Fotó: Wikipedia/Arcanum/Pesti Napló


De visszatérve Kiss Emilhez. 1929-re 24 Munkácsy festménye volt a Harbor State Bank dúsgazdag igazgatójának, aki fegyelmezett emberként élt. Hajnalban kelt, korán beautózott a bankjába, ahol kora estig maradt. Ahhoz viszont ragaszkodott, hogy hetente kétszer elmenjen színházba, egyszer moziba és a házi protokoll része volt, hogy egy héten kétszer hajnalig olvasott. Szerette a művészeteket és élvezte a nagy festők alkotásait. A hozzá közelállók elmondása szerint számtalan anyagi nehézséggel küzdő magyar kereste fel a New York-i bankjában, ő pedig olyanoknak is kölcsönt adott, akikről messziről látszott, sosem tudják majd megadni a pénzt. Mikor megkérdezték tőle, miért ad kölcsönt ilyen embereknek, Kiss Emil a következőt válaszolta: 

Ezt is ajánljuk a témában

Minek az embereket megszégyeníteni. Így csalhatják magukat azzal, hogy nem könyöradományt kaptak, hanem bankkölcsönt.” 

Kiss Emilnek egyetlen káros szenvedélye volt, az pedig a cigaretta. Napi 70 szálnál nem szívott kevesebbet és 1929-ben, 49 évesen már arról beszélt a Pesti Naplónak, hogy mi lesz a Munkácsy-gyűjteménnyel, ha egyszer ő meghal: „Ez mind egyszer a Szépművészeti Múzeumé lesz. Érzem, hogy nem lehet másképp, így diktálja a lelkem. Végrendeletemben már így is intézkedtem” – fogalmazott a nagylelkű műgyűjtő. 
 

New York-i utcarészlet 1929-ből. Városszerte sokan ismerték a jómódú magyar bankárt, Kiss Emilt. Fotó: Fortepan/Aszódi Zoltán


Kiss Emil a következő esztendőben, csupán 50 évesen szívrohamban hunyt el. Éppen Magyarországra utazott volna, órákkal a hajó indulása előtt halt meg az autójában. A halála előtt mindenkiről gondoskodott. Az összes banki dolgozója kapott pénzt a hagyatékából, mellette a New York-i református egyház is komoly összeghez jutott, a legtöbbet pedig a magyar házvezetőnőjére hagyta. 

Természetesen a Párizsban, Budapesten és Nyíregyházán élő testvéreiről sem feledkezett meg és a Szépművészeti Múzeumról sem, a végrendelet szerint két festmény kivételével a Munkácsy-gyűjteménye a pesti múzeumot illette. 

Kiss Emilt a New Yorki-i Union Field temetőben helyezték örök nyugalomra. A festmények a Szépművészeti Múzeumba kerültek, onnan pedig később a Magyar Nemzeti Galériába. A gáláns gyűjtőt akkoriban sokan méltatták, ám később elfelejtette a világ. Talán több megbecsülést érdemelne az utókortól...

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2024. október 28. 17:57
Isten áldja örök emlékét!
Tasi János
2024. október 28. 17:34
Szép történet...
véna
2024. október 28. 17:31
Akkor még volt becsület és hazaszeretet az emberekben.
sexykitty-5000128
2024. október 28. 16:55
🍓 ️ ­­­É­­r­t­é­­k­­­e­­l­d­ ­­­a­­­ ­­s­­­z­­­e­x­­­i­ ­p­­u­­­n­­c­­­i­­m­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­.­­𝐗­𝟏­­­𝟖­­­.­­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!