A vállalkozások szerint sem álom az ezer eurós minimálbér és az egymillió forintos átlagkereset, de ehhez kell még valami, amiről eddig kevés szó esett

2024. október 16. 22:03

Több mint egymillió munkavállaló fizetése emelkedhet jelentősen már jövőre, ha a szakszervezetek és a munkáltatók megállapodnak a Nagy Márton miniszter által javasolt 12 százalékos minimálbér és 10 százalékos garantált bérminimum emelésről. A munkáltatók jelezték, mehet az egymilliós átlagbér és ezer eurós minimálbér, de csak állami segítséggel.

2024. október 16. 22:03
forint
Nagy Kristóf

Nyitókép: József Zoltán Varga/Getty Images

Meglepte az érdekképviseleteket Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter terve, amelyben azt vázolta, miként kerül látótávolságon belül az ezer eurós minimálbér és az egymillió forintos átlagkereset.

Arról már korábban megállapodtak a szakszervezetek és a munkáltatók, hogy 2027-ig évi 12 százalékkal nő a minimálbér

Nagy Márton ugyanakkor azzal mindenkit meglepett, hogy a garantált bérminimum évi 10 százalékos emelésével számol.

Míg a minimálbér a munkavállalók kis részét érinti, addig a garantált bérminimum egymillió munkavállaló kötelező béremelését jelenti, ráadásul kétszámjegyű mértékben.

Új ajánlatot tett a kormány

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának legutolsó, szeptemberi ülésén a felek csak a minimálbérről egyeztek meg. A hamarosan megjelenő kormányrendelet szerint a kötelező legkisebb kereset – alkalmazkodva az Európai Unió minimálbér-irányelvéhez – 2027-re eléri a rendszeres bruttó átlagkereset 50 százalékát. Ehhez évi 12 százalékos átlagos emelésre van szükség. Ezzel a minimálbér 2027-re 375 ezer forint közelébe emelkedik.

A garantált bérminimum emeléséről ugyanakkor nem esett szó, sőt, az eredeti javaslatok szerint a középfokú végzettséghez kötött minimálbért utolérte volna a kisebb összegű minimálbér, ezzel a kettős minimálbér-rendszert idehaza is egyetlen kötelező legkisebb bér váltotta volna fel. Éppen ezért is újdonság az a Nagy Márton által közzétett javaslat, amely szerint a garantált bérminimum is jelentősen, évi 10 százalékkal emelkedne.

Ezt is ajánljuk a témában

Kell a garantált bérminimum emelése az egymilliós fizetéshez

A minimálbér 12 és garantált bérminimum 10 százalékos emelése – a Központi Statisztikai Hivatal adataiból kiindulva – közvetlenül 1 millió 200 ezer teljes munkaidőben dolgozó alkalmazott fizetésének emelését jelentené jelentős, kétszámjegyű mértékben. Ez reálértéken is érezhető bérnövekedést eredményezne már 2025-ben.

 

A bérminimum – mivel jóval több dolgozó fizetését érinti, mint a minimálbér –, jelentős bérfelhajtó hatással bír. Ez azt jelenti, hogy a jelenleg bruttó 326 ezer forintos összeg minél nagyobb mértékben emelkedik, annál több olyan alkalmazott fizetését is emelni kell, aki ennél az összegnél ugyan többet keres, de fizetése vagy nem éri el, vagy éppen csak eléri, illetve meghaladja a megemelt összeget. 

Ha a felek megegyeznek, akkor 2025-ben a garantált bérminimum bruttó 326 000 forintról 358 600 forintra emelkedik, a nettó összeg – kedvezmények nélkül – 238 500 forintra nő.

A bérminimum sorsa ugyanakkor továbbra is kérdéses marad, mivel a szakszervezetek régóta, a munkáltatók pedig a kormányzati tervek hallatán egyre inkább támogatják az ágazati bérminimum-rendszer bevezetését. A képviseletek ugyanakkor a tarifarendszer bevezetéséig ragaszkodnak a jelenlegi garantált bérminimum megtartásához.

Ezt is ajánljuk a témában

Állami segítséget kérnek a vállalkozások

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) a nyilvánosságra hozott kormányzati tervezetre úgy reagált, a munkaadók a jelen körülmények között a tervezett, erőltetett ütemű – a termelékenységtől messze elszakadó, sem a gazdasági növekedéssel, sem az inflációval nem indokolható – béremelést nem tudják saját erőből kitermelni.

A tervezett ezer eurós minimálbér és az egymillió forintos átlagbér elérését 2028-ig abban az esetben tartjuk elfogadhatónak és reálisnak, ha megfelelő kompenzációt – tehercsökkentést, támogatást – kapnak a vállalkozások

– fogalmazott a VOSZ. Felidézték: a 2017-től kezdődő bérmegállapodási ciklus az erőltetett bérnyomás mellett az élőmunkát terhelő közterhek jelentős csökkentésével járt:

  • a szociális hozzájárulási adó 27 százalékról 13 százalékra csökkent,
  • emellett mérséklődött a TAO
  • és a KIVA is.

Mindez a 2010-es évek második felére jellemző, dinamikusan növekvő gazdasági és keresleti viszonyok mellett, fenntartható gazdaságpolitikai rendszert eredményezett, növekvő lakossági, vállalati és állami bevételekkel, továbbá a foglalkoztatási helyzet javulásával.

Rosszabb a helyzet, mint az előző évtizedben

Mára azonban a Covid-19-válság és az egymást követő energia-, kamat-, hitel-, árfolyam-, inflációs- és háborús válságok visszavetették mind a vállalatok növekedési lehetőségeit, mind a keresletet, a fogyasztást és a termelékenységi potenciált. 

A VOSZ saját felmérése szerint ma a cégek 81 százaléka elutasítja a béremelést.

Ilyen körülmények között az erőltetett bérfelzárkóztatás folytatását különös körültekintéssel és alapos egyeztetés mellett lehet csak végrehajtani, ellenkező esetben a versenyképességi romlás tömeges cégbezárásokhoz és a munkahelyek elvesztéséhez vezet – figyelmeztetett a VOSZ.

Már a vállalkozók is a tarifarendszert támogatják

A munkáltatói érdekképviselet ezért támogatja a Munkástanácsok Országos Szövetségének a javaslatát, vagyis azt, hogy az országos garantált bérminimumot egy jól átgondolt és kidolgozott program végrehajtásával váltsa fel az egyes gazdasági ágakra, vagy ágazatokra kidolgozott bértarifa-rendszer, amelyben érvényesülnek az adott terület sajátosságai.

A Mandiner elsőként számolt be arról, hogy a Munkástanácsok javaslatot tett arra, hogy Ausztria nyomdokaiba lépve Magyarország is bevezesse az ágazati bérminimumok rendszerét a 2006-ban bevezetett garantált bérminimum helyett.

A kormány ugyanakkor korábban jelezte, egyelőre nem tartják napirenden a tarifarendszer bevezetését, de nem zárkóznak el semmitől, amiről megállapodnak a szakszervezetek és a munkáltatók. A képviseletek pedig azt szeretnék, ha minél előbb folytatódnának a háromoldalú egyeztetések a formálódó, a tervek szerint több évre szóló bérmegállapodásról.

A minimálbér emelésével élesíti a kampányt a német kormány

Látványos minimálbéremeléssel és átfogó adóreformmal vágna bele a 2025-ös választási kampányba a szövetségi kormány Németországban, ahol a „szupergazdagokkal” fizettetnék meg a szegényeknek és a munkavállalóknak tervezett könnyítéseket – írja az Economx. A szövetségi kormánykoalíció arra készülhet, hogy a leggazdagabb réteg egy százalékának erősebb megadóztatásával finanszírozza a tervezett reformot, így nem sérül a költségvetés és jobban járhat több tíz millió ember. Már jövőre jelentősen nőhet mintegy 22 millió németországi munkavállaló nettó jövedelme az eddig napvilágra került intézkedésekkel, amelyek a német lakosság csaknem 15 százalékát érintik közvetlenül. A német sajtó szerint a fizetésemeléseket teljesen felemészti az infláció, ám az adók még mindig magasak.

 

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2024. október 16. 22:45
Miért euróban számolják a minimálbért miközben forintban az átlagbért? Ennek mi értelme van?
Akitlosz
2024. október 16. 22:42
Az euró sem stabil érték, azt is rontja az EKB, csak lassabban, mint az MNB a forintot. Így az euró is alkalmatlan a reálérték mérésére.
Akitlosz
2024. október 16. 22:39
"A vállalkozások szerint sem álom az ezer eurós minimálbér és az egymillió forintos átlagkereset, de ehhez kell még valami, amiről eddig kevés szó esett" további pénzrontás. Azért nőnek a bérek forintban mérve, mert egyre kevesebbet ér a forint, így ugyanakkora érték forintban mérve egyre nagyobb számot jelent. Így nem kunszt "bért emelni". Valódi is és stabil értékben mérve nem tudják emelni a béreket évtizedek alatt sem. 1 1946-os forint = 2 405,53 mai forint. 525 forint volt a bruttó átlagbér 1946-ban. Az 1 262 901,21 mai forint. Az infláció nem béremelés.
sexykitty-5000115
2024. október 16. 22:05
🍓 ️ ­­­É­r­­­t­é­­­k­e­­l­d­­ ­­­a­ ­­­s­­­z­­e­x­­i­­­ ­­­p­u­n­­­c­­­i­­m­a­­t­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­.­𝐗­­𝟏­­­𝟖­­­.­­­𝐅­𝐔­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!