Kiderült, mennyivel emelkedhet a garantált bérminimum, de ennek nem biztos, hogy mindenki örülne

2024. október 11. 22:41

Már korábban kiderült, a minimálbér a következő években 12 százalékkal nőhet, de a garantált bérminimum sorsa eddig bizonytalan volt.

2024. október 11. 22:41

Nyitókép: Carlos Barquero/Getty Images

A bérek felzárkóztatásáról szóló hosszú távú bérmegállapodásról a következő hetekben folytatódnak a tárgyalások a szakszervezetek, a munkáltatók és a kormány között. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter egy pénteki rendezvényen a tárgyalások szempontjából sorsdöntő jelentőségű grafikont tett közzé, amiből kiderül, hogyan képzeli el hosszútávon a kormány a bérek felzárkóztatását. A tervek szerint az évtized végére

a minimálbér összege ezer euróra, az átlagkereset pedig egymillió forintra emelkedne.

Kiderült, mit kezdene a garantált bérminimummal a kormány

Nagy Márton új információt is megosztott. A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) keretében zajló bértárgyalásokon eddig arról egyeztek meg a felek, hogy a minimálbér 2027-re eléri az átlagkereset 50 százalékát. 

Ehhez a jelenleg bruttó 232 000 forintos összeget évi 12 százalékkal kell emelni. A középfokú végzettséghez kötött garantált bérminimum sorsa ugyanakkor eddig bizonytalan volt, mivel a munkáltatói oldal már jelezte, a jóval többeket érintő, jelenleg bruttó 323 ezer forintos összeg jelentős, kétszámjegyű emelésére nem látnak lehetőséget. A kormány ugyanakkor máshogy látja, Nagy Márton ábrája szerint ugyanis

a garantált bérminimum is jelentősen, évi 10 százalékkal emelkedne a következő években, míg a minimálbér összege minden évben 12 százalékkal nőne.

A miniszter ugyanakkor nem számolt be olyan intézkedésről, amely a vállalkozói oldalt arra ösztönözné, belemenjen a javaslatba. A korábbi, 2017 és 2022 közötti bérmegállapodásban a jelentős bérminimum-emelés mellé a munkáltatói terhek, vagyis a szociális hozzájárulási adó (szocho) csökkentését vállalta a kormány.

 

A Nagy Márton által nyilvánosságra hozott, a KSH és az NGM becslései alapján készült tervezet szerint az átlagkereset 2029-ben lépné át az egymillió forintot.

A kormány tervei irányadóak lehetnek ugyan, de a végleges bérmegállapodás és a minimálbér évi 12 és a garantált bérminimum évi 10 százalékos emeléséről a szakszervezeteknek és a munkáltatói érdekképviseleteknek kell megállapodniuk az év végéig. A Mandiner úgy tudja, az érdekképviseletek is csak most értesültek a Nagy Márton által ismertetett bérfelzárkóztatási tervekről.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000109
2024. október 11. 23:17
🍓 ️ ­­É­­r­­t­é­­k­­­e­­­l­­­d­ ­­a­­­ ­­­s­­z­e­­x­­­i­ ­­p­­u­­n­­­c­i­m­­­a­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­.­­𝐗­𝟏­­𝟖­­­.­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
ZagerEvans2525
2024. október 11. 22:50
A minimálbér jelenleg 266 800 ft, s nem 232 000; tavaly volt ennyi. A garantált bérminimum pedig 326 000 ft, s nem a cikkben olvas6ó 323 000. Kettőből csak kettő rossz. Bravissimo!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!