A minimálbér emelése csak a kezdet, több mint egymillió magyar fizetését érinti a tárgyalások újabb szakasza

2024. október 01. 15:13

Nincs mese, borítékolható, hogy átalakul a garantált bérminimum, ezért a következő években több mint egymillió munkavállaló fizetését érintheti jelentős a változás. Szerencsére most mindenkinek érdeke a gyors béremelkedés és a családok életszínvonalának növelése.

2024. október 01. 15:13
munka alkalmazott
Nagy Kristóf

Nyitókép: Getty Images

Minden eddiginél korábban, már szeptemberben eldőlt, hogyan változik a minimálbér összege 2027-ig. A szakszervezetek, a munkáltatói érdekképviseletek és a kormány az Európai Unió minimálbér-irányelvének értelmében abban állapodott meg, hogy a kötelező legkisebb munkabér összege 2027-re eléri a rendszeres bruttó átlagkereset, vagyis a pótlékok, jutalmak és juttatások nélkül számolt átlagfizetés 50 százalékát. Az erről szóló rendelet-tervezet a következő hetekben várhatóan meg is jelenik, ennek részleteiről a Mandiner elsőként számolt be.

Ezt is ajánljuk a témában

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 2027-ben a magyar minimálbér összege bruttó 375 000-400 000 forint lehet. A pontos összeg a következő évek átlagkereset-emelkedésétől függ, de mind az érdekképviseletek, mind a kormány úgy számol, átlagosan évi 12 százalékos lesz a legkisebb kereset emelésének mértéke. A szociális partnerek a pontos menetrendről még egyeztetnek, de az már szinte biztosra vehető, hogy 

a legalább három évre szóló bérmegállapodás egyik legfontosabb lépése az lesz, hogy a minimálbér a jelenlegi bruttó 266 800 forinthoz képest legalább 40,5 százalékkal, de nagyobb béremelések esetén akár 50 százalékkal is magasabb legyen. 

A minimálbér 2028-tól is kiszámítható módon emelkedik, mivel a hamarosan megjelenő kormányrendelet részletesen rögzíti, milyen szempontokat kell figyelembe venni az összeg meghatározásánál, de főszabály szerint nem lehet alacsonyabb, mint a rendszeres átlagkereset 50 százaléka.

A bértárgyalásoknak ezzel még nincs vége, az egyeztetések újabb szakaszba lépnek, mivel a középfokú végzettséghez kötött, jóval több munkavállalót érintő garantált bérminimum sorsáról is döntenie kell a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának.

Óriási változás előtt a magyar fizetések

A Mandiner több forrásból is úgy értesült, hogy a bértárgyalások újabb szakaszában a közvetlenül akár 750 ezer munkavállaló alapbérét jelentő, jelenleg bruttó 326 ezer forintos garantált bérminimum jövőjéről kell dönteni.

Az már borítékolható, hogy a jelenlegi, országos szinten megállapított, egységes garantált bérminimum a minimálbér jelentős emelése miatt nem maradhat meg.

Ennek oka, hogy a garantált bérminimum évi 12 százalékos emelésére nincs lehetőség, ekkora bérkiáramlás – főleg a jelenlegi szerény gazdasági növekedés mellett – csődhullámot indítana nem csak a legkisebb vállalkozásoknál, de a jobb pozícióban lévő cégeknél is. Ráadásul a képviseletek nem ragaszkodnak különösebben a jelenlegi, két összegre épülő minimálbér-rendszerhez, mivel a 2007 óta alkalmazott rendszer nem tud érdemi választ adni a merőben megváltozott munkaerőpiac kihívásaira, mivel nem elég rugalmas.

A szociális partnerek a Nyugat-Európában évtizedek óta jól működő ágazati bértarifa-rendszer bevezetéséről egyeztetnek, vagyis a jelenlegi garantált bérminimum helyett ágazatonként, szakmánként, vagy akár térségenként határoznák meg a munkáltatói és a munkavállalói képviseletek a kötelező legkisebb adható bért, amely akár ágazaton belül is eltérne a végzettséghez vagy a szakmai tapasztalathoz igazodva. Ezzel egy igazságosabb rendszer jönne létre, emellett az EU irányelvnek azt az előírását is teljesítenénk, amely kimondja, hogy a tagállamoknak növelniük kell a kollektív szerződések által védett munkavállalók arányát.

Ezt is ajánljuk a témában

Az ágazati tarifarendszer bevezetésével sem szűnne meg a minimálbér, amely továbbra is az a fizetés maradna, amelynél senki nem kereshet kevesebbet. Fontos, hogy a garantált bérminimum és elfogadása esetén a bértarifa-rendszer – szemben a minimálbérrel – érdemben befolyásolná a magasabb keresetűek fizetését is, mivel változása közvetve fizetésemelést jelent az összegnél nem sokkal többet keresőknek is. Egyes becslések szerint 

az ágazati bérminimum jelentősebb emelése akár másfél millió ember fizetését befolyásolhatja valamekkora mértékben, ráadásul a felmérések szerint a munkavállalók is változást szeretnének.

Mindez jól mutatja, hogy a 2024-es, hosszú távra szóló bérmegállapodás új lehetőséget jelent arra, hogy a magyar fizetések közelebb kerüljenek az osztrák bérekhez. Ausztriában, az EU egyik legjobb kereseteket kínáló országában szintén régóta bevett gyakorlat az ágazati bértarifa-rendszer, amely olyan jól működik, hogy nincs szükség országosan megállapított minimálbérre sem.

Ezt is ajánljuk a témában

Miért vehető biztosra a bérminimum változása?

A garantált bérminimum célja a kezdetektől, hogy azoknak, akik olyan munkakört töltenek be, amelyhez jogszabály vagy kollektív szerződés szerint, ezek hiányában pedig a munkáltató döntése alapján középfokú, szakmai végzettség szükséges, a képzettséggel rendelkező munkavállalóknak magasabb keresetet garantáljon.

Ma már ugyanakkor kevés olyan munkavállaló van, akinek ne lenne középfokú végzettsége és a munkáltatók is elvárják a legtöbb pozíció betöltéséhez, hogy a jelentkező legalább érettségivel rendelkezzen. Így a bérminimum eredeti szerepe gyökeresen megváltozott.

Részben ezért is jóval többeket érint a garantált bérminimum. Ha az összeg 40-50 százalékkal nőne 2027-ig, hasonlóan a minimálbérhez, az már a teljes magyarországi bérskálán jelentős béremelési kényszert jelentene mind a közszférában, mind a versenyszférában. Ekkora béremelésekre nincs lehetősége sem az államnak, sem a piaci szereplőknek. Ráadásul a bérminimum évi 12 százalékos emelése jóval gyorsabb átlagkereset növekedést eredményezne, így a minimálbért is jóval nagyobb léptékben kellene emelni.

A bértárgyalásokon a munkáltatók már világossá tették, legfeljebb 5 százalék körüli bérminimum-emelést tudnak elképzelni. Ez az emelés is reálkereset-emelkedést hozna az érintetteknél, ugyanakkor már most látható,

2027-re a garantált bérminimum összegét utoléri a minimálbér összege, vagyis külön döntés sem kell hozzá. Ez akkor is igaz lenne, ha a bérminimum nagyobb mértékben nőne, legfeljebb később érne össze a két összeg.

Ezt a helyzetet pedig mindenképpen kezelni kell, mivel a jelenleg magasabb bérminimumot keresők fizetésének lassú emelkedése nem hozna érdemi bérfelzárkózást, ráadásul a munkabéke sem lenne fenntartható. Ennek egyszerű oka van: a jelenleg bérminimumot kereső közel egymillió munkavállalónak komoly presztízsvesztést okozna, ha 2027-re minimálbért keresővé válna.

Ez a munkáltatóknak sem érdekük, mivel – szemben a 2007-es óriási munkanélküliséggel – továbbra is a munkaerőhiány a jellemző, a két súlyos válságot szinte érintetlenül átvészelő keresleti munkaerőpiac aligha változik újra kínálativá.

Nem várható bérszínvonal-csökkenés

A következő hónapokban tehát nehéz tárgyalások várnak az érdekképviseletekre, de mindenkinek érdeke a kompromisszumos megoldás. A szakszervezetek aligha egyeznek bele olyan javaslatba, amely a munkavállalók bérezését előnytelenül befolyásolnák. 

A kormány szintén abban érdekelt, hogy érezhetően javuljon a családok anyagi helyzete, ráadásul közelednek a 2026-os országgyűlési választások is, ahol az emberek túlnyomó része vélhetően a saját életszínvonalát előtérbe helyezve adja le szavazatát.

A munkáltatók tehát abban az esetben is alulmaradnának, ha nem lenne szándékuk a bérszínvonal emelésére. Szerencsére most nem ez a helyzet, a képviseletek is egyetértettek a minimálbér jelentős emelésével. Elemi érdekük emellett, hogy megbecsüljék a tapasztalt, nemzetközi szinten is elismert magyar munkaerőt, másképp az alkalmazottak gyorsan váltanak és elhelyezkednek a magasabb fizetést kínáló versenytársaknál, vagy rosszabb esetben külföldre költöznek.

Noha most még nem lehet biztosan látni, mi lesz a garantált bérminimum jövője, abban mindenki bízhat, hogy az idei bérmegállapodással rosszul biztos nem járhat.

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Patika
2024. október 01. 17:11
gyors béremelkedés és a családok életszínvonalának növelése. Fergeteges baromság. Hiába minden emelés, ha annak hírére már előtte megugrasztják a fogyasztói ártakat. Jobb lenne ha nem csinálna senki semmit és így minden nyugvó poönton maradna. Ha nem ez lersz akkor csak egyre reosszabb és rosszab lersz. Nyakunkba omlik az államilag felduzzasztott cigányszar.
kőbaltás
2024. október 01. 16:48
Szép dolog a kormánytól,hogy a minimálbért folyamatosan emeli. A baj a gazdákkal van. Úgy termeltek meg 5.000.000 tonna búzát,hogy annak csak a 30%-a használható fel kenyérlisztnek. A többi három és fél millió tonnát importból kell beszerezni,aminek következtében a kenyér ára már most 1000-Ft. fölé emelkedik kilónként. Magyarország mezőgazdasági jellegű ,a földrajzi adottsága okán. Azt képtelen vagyok megérteni,hogy a vissza nem térítendő támogatásokkal vastagon kitömött gazdák,hogyan tudtak ilyen értékelhetetlen eredményt produkálni. Az aszály a gabona esetében nem elfogadható magyarázat,mivel ha nincs eső,öntözni kell. Nekem is meg kell oldanom a kert öntözését,vagy nem lesz benne semmi. Azok akik jelenleg minimálbérből élnek, ezt a kenyérárat nem tudják megfizetni. Jó lenne,ha legalább a gazdák képviselője elfogadható őszinte magyarázatot adna erre a hitvány teljesítményre.
Akitlosz
2024. október 01. 16:10
Gyurcsány is azzal reklámozta magát 2005-ben, hogy majd de jó lesz 2010-ben. Hát nem lett. Az ma kit boldogít, hogy 2027-ben mekkora lehet a minimálbér? Lehet, nem lesz.
Pelso j.
2024. október 01. 16:08
borítékolható, érintheti, lehet, nem maradhat meg , bízhat, hogy az idei bérmegállapodással rosszul biztos nem járhat, várhatóan Csak így tovább, pubi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!