Önnek is feltűnik, ha összemegy egy élelmiszer a boltban? Mostantól fel is kell tüntetni!

2024. január 10. 19:15

Figyelmeztetniük kell a jövőben a fogyasztókat a kiskereskedelmi üzleteknek, ha egy élelmiszer kiszerelését a gyártó csökkentette. A kormány célja, hogy a fogyasztók a nehezebben észrevehető áremelésekről is tudomást szerezzenek.

2024. január 10. 19:15

Újabb eszközt vet be a kormány az infláció kordában tartása érdekében, az erről szóló kormányrendelet már megjelent a Magyar Közlönyben. E szerint a jövőben a kiskereskedelmi üzletláncoknak 

kötelező lesz felhívni a vásárlók figyelmét arra, ha egy termék kisebb kiszerelésben kapható, mint korábban.

Az élelmiszerüzleteknek akkor kell kihelyezniük a kormány által meghatározott formában és tartalommal ellátott figyelmeztetéseket, ha egy adott termék kiszerelése kisebb lesz, vagyis csökken a súlya vagy a térfogata. 

A kormányrendelet visszamenőleg is előírja a vásárlók tájékoztatására vonatkozó kötelezettséget akkor, ha a kiszerelés 2020 január 2023 júliusa között változott.

Csak akkor nem kell külön felhívni a fogyasztók figyelmét a változásra, ha a gyártó a kisebb kiszerelésű termékkel bővíti kínálatát, vagyis megmarad a megszokott súlyú, térfogatú termék is.

A fogyasztók tájékoztatását célzó kormányrendelet megosztja a felelősséget: a kiszerelés változásáról a kereskedőknek kell tájékoztatniuk a vásárlókat, de a gyártó vagy az első magyarországi forgalmazó termékhez kapcsolódó dokumentációja alapján kell eljárniuk az üzleteknek.

Ezt is ajánljuk a témában

Ez azt jelenti, hogy a gyártóknak és forgalmazóknak kötelező tájékoztatniuk az üzleteket a kiszerelés csökkentéséről, ráadásul ugyanezt a dokumentációt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (Nébih) is át kell adniuk. 

A Nébih a beküldött információk alapján várhatóan nyilvánosan is hozzáférhetővé teszi azoknak a termékeknek az adatbázisát, amelyek kiszerelését csökkentette a gyártó.

A kormányrendelet célja, hogy a vásárlók azonnal értesüljenek róla,

ha egy élelmiszer ára úgy nő, hogy a darabára ugyan nem változik, de a kiszerelés csökkentése miatt az egységár valójában emelkedik. 

Könnyebb lesz kiszúrni az áremeléseket

A kormányrendelet célja egyértelműen a figyelemfelkeltés – emelte ki a Mandiner kérdésére Vámos György. Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyártók egy-egy termék kiszerelésének csökkentésével nem követnek el szabálytalanságot, egy ilyen változás nem minősül tisztességtelen gyakorlatnak.

A gyártók az átadási árban érvényesítik az önköltség emelkedését. A legtöbb piaci szereplő önköltsége ugyanakkor 2024-ben is emelkedik – mutatott rá Vámos György, aki példaként említette egyebek mellett az üzemanyagárak változását, valamint a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedését.

Az elmúlt években láthattuk, hogy a költségek növekedése miatt a fogyasztók számára észrevehetőbb darabár is meredeken emelkedhet,

 a gyártók tehát nem azért csökkentik termékeik kiszerelését, hogy ezzel nagyobb áremelést tudjanak elérni. A fogyasztók árérzékenysége miatt a gyártóknak sem érdekük a költségeik emelkedése miatt szükségesnél nagyobb mértékű áremelés – emelte ki Vámos György, aki nem számít arra, hogy a következő időszakban jelentős méreteket öltene a termék mennyiségének, súlyának csökkentésével végrehajtott áremelés.

A főtitkár hozzátette, amennyiben egy gyártó csökkenti a termék kiszerelését, annak elsősorban üzletpolitikai oka van, és 

szerinte nem a fogyasztók megtévesztése a cél, a gyakorlat pedig egyáltalán nem szabályellenes.

Az infláció visszaszorult, de a bizalom is megingott

Sikerült visszaszorítani az inflációt: tavaly az év utolsó hónapjaiban már tartósan 10 százalék alá került, és a régiós országok szintjére süllyedt az áremelkedés üteme. Idén az első negyedévben várhatóan folytatódik az infláció gyors csökkenése, az áremelkedés mértéke idén 5-6 százalék körül alakulhat, 2025-től pedig 3 százalék körül alakulhat.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az elmúlt két évben tapasztalt meredek áremelkedés nem tér vissza, ugyanakkor az árszint csökkenése sem várható.

 A rekordokat döntő infláció alaposan visszafogta a keresletet.

A lakossági fogyasztás élénkítése kiemelten fontos feladata most a gazdaságpolitikának, és nélkülözhetetlen ahhoz, hogy éves alapon 4 százalékkal bővüljön a hazai GDP.

A következő időszakban a bérek és jövedelmek emelkedése ellensúlyozza a mára stabilizálódó, a két évvel ezelőttinél jóval magasabb árszintet.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Caruso
2024. január 11. 04:54
De ha nem vettétek volna észre a kozmetikai cikkeknél is nagy rohamban ez megy. A GILLETTE borotva hab negyedével kisebb, de az ára maradt a brutálisan megemelt 2023-as ára. Lesz mit plakátolni. Tejtermékeknek az elmúlt 2-3 hétben ismét vaskosan emelték az áraikat kefír joghurt stb. Sőt a gyümölcsös joghurtokban már szinte nincs gyümölcs de he kinyitod nem lehet észrevenni, hogy volt gyümölcs nincs gyümölcs, mert a színezőanyagot nem sajnálják belőle. Megszokott kedvenc kajáinkról kell váltani, mert már mindenben átb@sznak bennünket.
Globalfake
2024. január 10. 21:45
a másik átbaszás a "véletlenül" rossz árhoz kirakott árú. Sparban imádják játszani. Otthon látod, hogy az 1500 ft -hoz rakott tejföl a számlán 2200 ft, nem egyszer láttam így azóta itt nálunk a köcsögöknél. Rád sózzák a drágábbat, nagyon a haszon rajta. Múltkor egy konzervvel basztak át
Globalfake
2024. január 10. 21:38
meg vizuálisan is csalnak a gecik, nézd meg pl. a nádudvari körözött dobozát, legalább 2 centi papírmagasítót raktak alulra a fasszopók ugy, hogy kivülről magasnak látszik doboz benne meg van benne egy falatnyi szar. mondjuk nem is veszem már pár éve, pont ezért, mert férgek.
5m007h 0p3ra70r
2024. január 10. 21:30
A fajlagos egységár a lényeg. A többi kamu, átbaszás, rizsa.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!