Kánikula után igazi ősz: nem csoda, ha szétszakad a fejünk

2024. szeptember 14. 09:00

A komoly fronthatások megterhelik a szervezetet, mutatjuk, hogy lehet küzdeni ezek ellen.

2024. szeptember 14. 09:00
Balaton Lake During Storm
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Nyitókép: Michal Fludra / NurPhoto / NurPhoto via AFP

 

A hosszú, fárasztó és tikkasztó kánikulát magunk mögött tartva az erre érzékeny emberek újabb kihívással kell, hogy megküzdjenek, ugyanis érkeznek a folyamatos hidegfrontok, amelyek komoly tüneteket produkálhatnak. Bár kétségtelen, hogy jól esik a felfrissülés a szinte, érzésre már állandósult 40 fokok után, azonban a ciklikusan érkező hidegfrontok fejfájást, vérnyomás-ingadozást és ízületi fájdalmakat okozhatnak. 

Mint arról a Mandineren már beszámoltunk, az Európai Unió éghajlatváltozással foglalkozó szolgálata nemrég arról számolt be, hogy az idei volt a valaha mért legforróbb nyár, a rendkívüli hőség növeli annak valószínűségét, hogy 2024 megelőzi 2023-at, mint a bolygó eddigi legmelegebb évét.

Ezt is ajánljuk a témában

Samantha Burgess, a szervezet igazgatóhelyettese tudatta, hogy az idei év nyári hónapjaiban regisztrálták a legmelegebb júniust és augusztust, a legmelegebb napot és a legforróbb északi félteki nyarat.

A szakember szerint csökkenteni kell a Földet felmelegítő károsanyag-kibocsátásokat, különben a szélsőséges időjárás egyre intenzívebbé válik a jövőben. Ha ez nem lenne elég, kiderült többek között az is, hogy az idei augusztus a kilencedik legszárazabb volt 1901 óta, a hónap csapadéka országos átlagban az eddig beérkezett adatok alapján 25,0 milliméter volt, ami 58 százalékkal elmarad az 1991-2020-as évek 59,5 milliméteres átlagától. A jelentések szerint országos átlagban ezzel a kilencedik legszárazabb augusztus lett 1901 óta az idei. 

Szeszélyes időjárásból nincs hiány

A korábbi évek megfigyelései alapján több körben augusztustól várható volt a lehűlés, a népi hagyományok szerint Nagyboldogasszony napján, majd augusztus 20-tól követően érkezett mindig a kánikulát kiűző kedvezőbb levegő, ez azonban idén nem így történt.

A forróság csak rákapcsolt a nemzeti ünnepünk után és pusztán szeptember 9-től kezdve lett vége a 30 fok feletti nappali maximumoknak, ekkortól süllyedt le éjjel is olyan hőmérsékletre a levegő, hogy klíma helyett már nyitott ablaknál is lehetett aludni. 

Bár kánikulára az előrejelzések alapján nagy esély nincs, a frontérzékenyek nem örülhetnek, ugyanis most egy újabb kihívás előtt állnak:

nemhogy érkeznek, már itt is vannak a markáns hidegfrontok.

A hét második felében érte el Magyarországot az a front, amelynek köszönhetően egy időre beáll az igazi ősz: a hűvös, nyirkos, esős idő. A front lassan halad, így csütörtökön csak az ország nyugati szélén élők érezték közvetlen hatásait, péntektől azonban az egész országot ellepte az esős, nyirkos szeles, idő, több helyen voltak záporok, zivatarok. A múlt hét végén tapasztalt kánikulához képest a mostanin sok helyen csak 10-15 fok a nappali maximum.

A hidegfront vonulását és erősségét jól mutatja, hogy pénteken az ország nyugati részében volt olyan, ahol alig 3 fokot mértek, míg az ukrán határ mellett lévő Csengeren 30-at. A Kendig-csúcson volt a leghidegebb a hét utolsó munkanapján ott már szinte a tél köszöntött be, míg a legkeletibb országrészben kitartott a nyár, bár nem sokáig, a vihar vonultával oda is megérkezett a csapadék és a felfrissülés. 

Szenved, aki frontérzékeny

A folyamatosan érkező frontok rendkívül megterhelik az erre érzékenyek szervezetét, a felmérések minden második magyar állampolgár érzi magán az időjárás változását. A leggyakoribb tünetek között szerepel az ingerlékenység, a fejfájás, a vérnyomással kapcsolatos panaszok. Érdekesség, hogy a hidegfront tünetei általában a front elvonulása után jönnek elő, ahogy csökken a hőmérséklet és a páratartalom, ezzel egyidejűleg pedig nő a légnyomás. 

Statisztikák szerint ilyenkor megnő a szívinfarktusok száma is. 

A szakemberek szerint a frontérzékenységet a legjobban az életmódváltoztatással lehet csökkenteni, a légköri változások kevésbé viselik meg a kipihent, egészségesen táplálkozó szervezetet. A front érkezésekor az orvosok azt javasolják, hogy figyeljünk a vitaminok pótlására, a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékbevitelre és a testmozgásra is. Bármennyire sablonos, kerülni kell a stresszt is, ugyanis az nagy mértékben felerősíti a frontérzékenységet, érdemes legalább 7-8 órát aludni és ellenállóbbá tenni a szervezetet a regenerálódással.

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Leskelődő
2024. szeptember 14. 10:12
Ez biztosan mind így igaz, de legrosszabb mégis a nappalok rövidülése, a sötétülés :(
counter-revolution
2024. szeptember 14. 09:12
"A szakember szerint csökkenteni kell a Földet felmelegítő károsanyag-kibocsátásokat" vs. "Nem telik el nyár klímarettegés nélkül. A TV-ben, a rádióban, az újságokban, a Facebookon, a Youtube-on, de még az időjárás-jelentésekben is tetőfokán a rettegtetés. Óránként kapjuk digitálisan és intravénásan, hogy most már mindennek vége, itt a KLÍMAAPOKALIPSZIS. De biztosan így van? És biztosan te tehetsz erről? Mi a valóság az apokaliptikus képek mögött és mi az, amit te tényleg tehetsz a klímáért? " -------->>>> www.youtube.com/watch?v=g7_2F8Cfxdk
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!