Balos közgazdásszal csapott össze Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter – volt, amiben egyetértettek

2024. szeptember 29. 06:39

A nemzetgazdasági miniszter szerint Brüsszel politikai alapon osztja szét a közösen felvett uniós hitelt, ebből pedig nem kér a kormány.

2024. szeptember 29. 06:39
Nagy Márton

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Idén 0,5 százalékkal nőhet a magyar gazdaság, noha erre az évre tavaly még mindenki magasabb GDP-növekedést várt – közölte Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter, aki Pogátsa Zoltán közgazdásszal vitázott a VI. JÖSz Nyári Egyetemen. Az Index tudósítása szerint a tárcavezető kiemelte, hogy a magyar gazdaságot továbbra is az óvatos belső fogyasztás és a német ipar gyengélkedése fogja vissza. Kitért rá ugyanakkor, hogy

a fogyasztásban tapasztalható visszafogottság gyorsan oldódik, a jövőben a német gazdaság a kérdőjel. Mindenesetre egy év az újraindításból elment.

Nagy Márton ezúttal sem kímélte a Magyar Nemzeti Bankot, ahogy az Index szerint úgy fogalmazott, „mondogathatja az MNB, hogy itt nincs semmi látnivaló, ez nem igaz, hiszen a fogyasztás szerinte 80 százalékos szinten áll.”

Ezt is ajánljuk a témában

Pogátsa Zoltán közgazdász egyetértett Nagy Mártonnal, szerinte 

a mostani koalíciós német kormány politikája tökéletesen alkalmas arra, hogy tönkretegye a gazdaságot. 

Ahelyett, hogy megtámogatná az autóipart, védővámokban gondolkodik. Pogátsa és Nagy egyetértett abban, hogy a német kormányzatnak valójában támogatnia kellene az autóipart. Nagy Márton szerint Németország egy tehetetlen kacsa, hatalmas álarccal, és ideológiai alapon hoz gazdasági döntéseket. A tárcavezető szerint külön nehézség, hogy a miniszterek Németországban más pártokból jöttek, így pedig egymást szidják. A nemzetgazdasági miniszter kiemelte, 

soha nem fordult még elő olyan, hogy felmerült egy német gyár bezárása, ahogy azt mostanában a Volkswagen gyára körül láthatjuk.

Ezt is ajánljuk a témában

A két közgazdász abban is egyetértett, hogy az Európai Uniónak nincs stratégiája az autóipari átállásra, amit az is mutat, hogy a kohéziós támogatásokba sincs beépítve az elektromos autózás ösztönzése. Megjegyezték: az európai konzervatív költségvetési politika tovább mélyíti az uniós versenyhátrányt. Míg Amerika és Kína folyamatosan pénzt pumpál a gazdaságába, addig Európában a még a hiány célzott elengedésére sincs hajlandóság.

Pogátsa Zoltán arra is kitért, hogy a magyar gazdaságban a fogyasztás lassan tér magához és üdvözölte, hogy a kormány támogatja a minimálbér jelentős emelését. Nagy Márton ugyanakkor hozzátette, az átlag alatt keresőknek ennél is fontosabb a lakhatási kérdés. Szerinte 

7 százalékos lakáshitel mellett az emberek már belevágnak a lakhatási kérdéseik kezelésébe.

Nagy Márton szerint a Draghi-jelentésben legalább van ötlet, noha az európai versenyképesség kérdésköre nem új keletű, de szerinte helytelen az irány, hogy uniós szinten adósodjanak el a tagállamok. A tárcavezető szerint azonban nagyon fontos, hogy a jelentésben a fiskális politikát is össze akarják vezetni, így az „integráció” felé mutat a Draghi-jelentés. Nagy Márton nem ért egyet a Kínával kapcsolatos résszel sem: a Draghi-jelentés egyszerre óva int és védekezésre szólít fel Kínával szemben, de a miniszter szerint a verseny lehet a megoldás.

Nagy Márton szerint a közös uniós hitelfelvétellel az a baj, hogy nem normatív alapon, hanem politikai alapon akarják szétosztani Brüsszelben. 

Olyan politikai javaslatokat tettek, melyek  a kormány pilléreit támadták meg. A kormány már nem bízik abban, hogy szabályalapon osztják újra a pénzt Brüsszelben. 

Nagy Márton szerint az Európai Bizottság vezetői határozzák meg a közös hitelfelvételből származó pénz elosztását, ezt pedig politikai alapon teszik.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
chief Bromden
2024. szeptember 29. 08:58
Elméleti és gyakorló közgazdász "vitája".
states-2
2024. szeptember 29. 07:46
Balos közgazdász? Büdös kommunista.
Skywalker_bp
2024. szeptember 29. 07:28
Amúgyma sem érek rá túl sokat. Valami Evetke cikk 8-ig? 🤣🤣🤣💪🏻💪🏻💪🏻✌️✌️✌️🇭🇺🇭🇺🇭🇺
sexykitty-5000096
2024. szeptember 29. 07:27
🍓 ️ ­­­É­­­r­­­t­­­é­k­­­e­­­l­­d­­­ ­a­­ ­­­s­­z­­­e­x­i­­­ ­­­p­u­­n­­c­­i­­m­­a­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­­.­­𝐗­𝟏­­­𝟖­.­­𝐅­­­𝐔­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!