A fizetések emelését követelik a munkavállalók, miközben tovább gyötrődik a német gazdaság

2024. szeptember 09. 21:18

Az autóóriás üzemi tanácsa szerint kapóra jön a menedzsmentnek a német gazdaság gyengélkedése. Ráadásul a munkavállalók is benyújtják a számlát.

2024. szeptember 09. 21:18
autógyártás

Nyitókép: Mounty Rakusen/Getty Images

Nem hagyja Németország legnagyobb szakszervezete, hogy a Volkswagen bezárja az egyik németországi gyárát. Az autóóriás arra hivatkozva csökkentené a termelést az anyaországban, hogy a német gazdaság gyengélkedése, valamint a túlzott zöld intézkedések és az energiaárak növekedése mellett a kereslet olyannyira visszaesett, hogy a cég autóeladásai jelenleg félmillió autó mínuszban vannak. Ezt senki sem tagadja, ugyanakkor a képet árnyalja az IG Metall, a szakszervezet közleményében azt állítja,

a német gazdaság problémáin túlmenően elsősorban az autóóriás vezetősége okozta a válságot.

A szakszervezet szerint az elmúlt években a menedzsment nem tudott döntéseivel lépést tartani az új technológiák és szoftverek megjelenésével. A fejlesztések és átalakítások helyett ráadásul a cégvezetés inkább a korábban meghozott döntések állandó felülvizsgálatával és más, adminisztrációs intézkedésekkel volt elfoglalva. 

Összességében tehát nem csak a kereslet hiánya a legnagyobb probléma, hanem a VW rossz stratégiája.

A VW már többször jelezte, hogy 20 ezer munkavállaló állása került veszélybe a nehézségek miatt és az IG Metall szerint már jelezték, felbontanák azt a megállapodást, amely garantálja a németországi gyárak dolgozóinak foglalkoztatását, amely már mintegy 30 éve érvényben van. A szakszervezetek és a VW üzemi tanácsa ezért harcot hirdetett a munkahelyek megvédése érdekében.

A szakszervezet a VW-nél 7 százalékos béremelést követel, ami Németországban szokatlanul jelentős emelésnek számít.

Bérharc kezdődik a német cégeknél

Szeptember 11-én kezdődnek a német gazdasági válság által leginkább érintett ágazatokban, vagyis a fém- és villamosiparban a kollektív tárgyalások. Az IG Metall 7 százalékos általános béremelést követel. Álláspontjuk szerint az infláció ugyan stabilizálódott és 2 százalék alá csökkent, ugyanakkor az árak emelkedése nem állt meg és az emberek kiadásai továbbra is magasak. A szakszervezet által indított, közel 3000 alkalmazott megkérdezésével végzett felmérés szerint

a német munkavállalók 58 százaléka a megnövekedett költségei miatt vár jelentős béremelést, míg 14 százalékuk a korábbi életszínvonalát szeretni visszakapni.

A szakszervezet arra hivatkozik, hogy a gyenge német gazdaság élénkítéséhez is elengedhetetlen a vásárlóerő növelése, mivel a GDP 51 százalékát a belső fogyasztás adja.

A munkáltatók ugyanakkor egyelőre elutasítják a 7 százalékos általános béremelést, mivel szerintük a jelenlegi helyzetben egyetlen eurós emelést sem engedhetnének meg maguknak. Arra is előszeretettel hivatkoznak az érintett vállalkozások, hogy 2010 óta a fizetések jóval jelentősebben nőttek, mint az infláció. A szakszervezetek szerint ugyanakkor a német vállalatok még ebben a helyzetben is megengedhetik maguknak a nagyobb bérnövekedést, mivel a profitjuk még a gazdasági nehézségek ellenére is növekszik.

Elemzők a munkahelyeket féltik

A Financial Timesnak nyilatkozó elemzők ugyanakkor aggodalmukat fejezték ki a német munkaerőpiac stabilitásával kapcsolatban. Jelezték, hogy a megemelkedett energiaárak és a technológiai átalakulás egyre hátrányosabban érinti a német autóipart. Az elektromos autógyártás ugyanis kevésbé bonyolult tervezést igényel, és kevesebb munkaerőre van szükség.

Ez pedig elsősorban nem az alacsony hozzáadott értékű munkahelyeket veszélyezteti, hanem az iparban a magas tudásszintet igénylő álláshelyek számát vetheti vissza a folyamat. Az átlagfizetések – a kék és fehérgalléros munkaköröket is figyelembe véve – évi 60-80 ezer euró között mozognak a gyártási területeken. A munkaerőigény ugyanakkor tovább nő, így a munkaerőhiány is, elsősorban az egészségügyben, a szociális területeken, például az idősgondozásban.

Az érdekképviseletek és a szakértők ugyanakkor kiemelik, ezeken a területeken jóval alacsonyabbak a fizetések, így nem jelentenek alternatívát az ipari munkahelyek megszűnésének ellensúlyozására.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
herden100
2024. szeptember 10. 00:47
m.youtube.com/watch?v=6p83IbLrU50&t=470s&pp=ygUGQmFyYWth pin.it/3knPUCRrV pin.it/1itcQHTim pin.it/128PWGvO0 pin.it/5jWF2j6E9 pin.it/6NYuZ65Bh pin.it/7dUqbIGSl pin.it/6HnOf4Cia pin.it/5JN0WSDtr pin.it/5hxM99ifw
Akitlosz
2024. szeptember 09. 23:55
Hiába a cégvezetés hibázik egy cégnél, akkor is az alkalmazottak szívják meg. Hiába keresnek jó sokat az igazgatók az ő kirúgásuk akkor sem ér fel 20 000 munkavállaló kirúgásával. Ezért tehát a 20 000 munkavállaló lesz kirúgva.
vandor-58
2024. szeptember 09. 23:38
Itthon lehetne cirkuszolni egy komolyabb béremelésért mert ez a fizetés nevetséges.
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2024. szeptember 09. 23:25
5 - 0 Kell még valamit mondanom, Ildikó? 🤣🤣🤣🤣🤣
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!