Határok határtalansága

2024. augusztus 07. 06:04

Az európai komfortüzemben manapság csak a kényelem számít.

2024. augusztus 07. 06:04
Solar Eclipse Visible Across Swath Of U.S.
Szentesi Zöldi László
Szentesi Zöldi László
Magyar Nemzet

Nyitókép: Scott Olson/Getty Images

„Olvasom, hogy Brüsszelben morognak, mert a magyar kormány esetleg beutazóvízumot adna oroszoknak és fehéroroszoknak, akik mintha szintén emberek volnának, illetve dehogy, az uniós »döntéshozók« szerint inkább férgek, terroristák. Éppen ezért, ha mi, magyarok nagyon felbőszítjük őket, az emberszabású nyugati demokratákat, majd szépen újra bevezetik a határellenőrzést, aztán megnézhetjük magunkat.

Határellenőrzés? A fél életem úgy telt el, hogy nagyképű pofával vizsgálgatták az útlevelemet, kutattak a holmim között, el akarták venni, ami nem az övék volt, mérlegelték, hogy kiengedjenek, illetőleg ha már kiengedtek, és most visszajönnék, vajon mit rejtegetek a holmim között.

Életem első érdemi határátlépésénél (legalábbis erre jól emlékszem) Amerikába szakadt nagynénémhez igyekezett a család, rejtélyes oknál fogva mindannyiunkat kiengedtek, ami akkor tényleg nagy szám volt. És ha már mentünk, ajándékot is illett vinni. Anyám felvette a nagynénémnek szánt népművészeti blúzt, és miután a Magyar Népköztársaságból 1982-ben annyi valutát lehetett legálisan kivinni, hogy abból öt muffint és két gumimatracot vehettünk volna egy hónap alatt, apám szerzett még feketén dollárt, amit ügyesen belegyömöszöltünk a zoknimba. 

Emlékszem, milyen feszülten álltunk Ferihegyen a vámvizsgálatnál, hogy mielőtt felengednek a bécsi gépre, nehogy lebukjunk. Aztán felettébb ideges, lámpalázas vámos vizsgálta meg ügyünket, aki később bevallotta, hogy teljesen kezdő, ma állt először munkába. Ha ezt tudjuk, hozhattunk volna komolyabb ajándékot is – gondoltuk később, és nem azért, mert pénzéhesek voltunk, hanem mert Kelet-Euró­pában (1982-ben mindenesetre ott éltünk) csakis az maradhatott életben, aki gondolt magára, a holnapra és igyekezett elhinni, hogy nem pofozható próbababa, hanem valamiféle emberi teremtmény.

Huszonévesen annyit jártam Erdélybe, hogy amikor leadtam a régi útlevelemet, úgy száz piros pecsét lehetett benne. A román határőr a végén már alig tudta hova ütni a szent jelzést, hogy ismét megérkeztem az ő szép Romániájába (én Erdélybe). Hányszor álltunk hét-nyolc, olykor pedig tíz-tizenkét órát Ártándnál, Gyulánál – ott várakoztam télvíz idején, rekkenő kánikulában, hajnalban, éjszaka, állandóan. Eleinte nem értettem, mi a lópikulát csinálhatnak a román határőrök, hogy nem halad a sor, ismerőseim maliciózusan azt mondták, valószínűleg tíz órán át kávéznak, mások turnusváltásról csacsogtak. Szerintem pedig egyszerűen nem akartak beengedni magyarokat, külföldieket, legalábbis a komcsi vaslogika szerint már a határon szoktatni óhajtottak minket, hogy mi az ábra náluk, odabent.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
billysparks
2024. augusztus 08. 07:32
nekem nincs bajom a htárokkal. azért vannak, hogy az adott állam regisztrálja azt, aki a területére lép. A balkánon sokat utazgatok, minden kis országocska határán álldogálunk egy kicsit. Általában 5-10 perc. lehúzzák szkenneren a személyit és jó utat...persze, van amikor elhúzódik, egyszer a szerb-koszovó határon álltunk másfél órát. Na, az nem tettszett, de előfordul. Viszont amit a magyarok művelnek a szerb-magyar határon, az vérlázító. 3- 6 órákat álltam sorban. Legálisan, magyar igazolvánnyal magyar állampolgárként, míg az Unió mindenféle vizsgálat nélkül akarja beengedtetni ott a nigger hordákat. Igen, kényelmes, hogy úgy utazom Csehországba, mintha Debrecenbe mennék, de egyáltalán nem zavarna, ha a határon megnéznék az igazolványomat. Amúgy is, a belső határok eltörlése nem azért van, hogy nekem kényelmes legyen, hanem az áruk ( a nyugat szemete) minél gyorsabban és gördülékenyebben áraszthassák el az országokat.
uranvaros
2024. augusztus 07. 15:30
Érdemes elolvasni az eredetit. "a problémáidat nem az állam, hanem te magad fogod megoldani. Hogy nem szabad áldozatként viselkedni, és nem kerekedhet föléd erkölcsileg egy egyenruhás félbarom, de az sem helyes, ha te próbálod megszabni a lehetőségeidet, amikor pont az a cél, hogy lecsapjanak rád"
Pelso j.
2024. augusztus 07. 15:23
google-2 Ha annyira nem tetszik neki, miért marad? Nagyon nem az EU kedve a lényeg. Nem a türk államokat nézem le, hanem velük művelt olcsó színházat és a szerzőt.
Akitlosz
2024. augusztus 07. 14:03
Hát, ha neki az jobb, hogy mostanság a terroristák szabadon hurcolászhatják a bombáikat és a késeiket a "határok nélküli Európában" ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!