Hamarosan rendeződhet a vita Magyarország és Ukrajna között

2024. augusztus 30. 21:56

Az ukrán gabona legnagyobb részét újra a tengeri útvonalon szállítja Ukrajna, így csökken a nyomás az Európai Unió piacain. Az ukrán agrárminisztérium ügyvivője is részt vesz az EU budapesti agrárminiszteri csúcstalálkozóján.

2024. augusztus 30. 21:56
Nagy István agrárminiszter és Tarasz Viszockij, az ukrán agrárminisztérium ügyvivője

Nyitóképünkön Nagy István magyar agrárminiszter és Tarasz Viszockij, az ukrán agrárminisztérium ügyvivője. Fotó: Agrárminisztérium/Pelsőczy Csaba

Az ukrán élelmiszerek mintegy 87 százaléka már ismét a tengeri szállítási útvonalon hagyja el az országot, így ezek a termékek már nem nyomják annyira az Európai Unió piacait – mondta Nagy István a HírTv műsorában. A magyar agrárminiszter a napokban Kijevben tárgyalt Tarasz Viszoszkij uktán agrárminisztériumi ügyvivővel egyebek mellett arról, hogy a nemzeti hatáskörben meghozott behozatali tilalmat továbbra is fenntartja hazánk, mivel továbbra sem értünk egyet a 2025 június 5-ig érvényben lévő autonóm kereskedelmi liberalizációs intézkedéssel (ATM).

Nagy István emlékeztetett, az EU-nak hosszútávú, megnyugtató megoldást kell találnia az ukrán termékek behozatalára azt követően, hogy az ATM rendelet lejár. 

Mi azt kértük Ukrajnától, hogy egy szabályt vegyen figyelembe. Ukrajna nem küld, Magyarország nem fogad, kivéve, ha szükség van rá.

Ez azt jelenti a 2025 utáni időszakra, ha Magyarországnak nincs szüksége az ukrán mezőgazdasági árura, akkor Kijev vállaljon egyoldalú kötelezettséget, hogy ebben az esetben nem küld. A miniszter arról is beszélt, most úgy látja, hogy 

2025 júniusára az ukrán mezőgazdasági termékek dömpingje megszűnhet, a Magyarországra és az EU-ba érkező mennyiség elenyésző lesz.

Az Agrárminisztérium közleményéből pedig kiderült, a kijevi találkozón Nagy István hivatalos látogatásra hívta Magyarországra Tarasz Viszockijt és arra is megkérte, hogy vegyen részt a hazánk által elnökölt uniós agrártanács ülésen is.

A miniszter beszélt a Magyarországot sújtó szárazságról is. Kiemelte, eddig 340 ezer hektárról jelentettek aszálykárt. Ez nagyságrendekkel kisebb, mint a történelmi, 2022-es aszály, amikor a károk meghaladták az egymillió hektárt is. Egyes régiókban ugyanakkor nagyon súlyos a probléma, a gazdáknak a kárenyhítési alap nyújthat kompenzációt.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lacika-985
2024. augusztus 31. 08:20
Azokhoz a termékekhez/ terményekhez ukrajának semmi köze sincs - az a globalista multik áruja , nekik hoz hasznot , nem az ukránoknak .
Tasi János
2024. augusztus 30. 23:49
Én meg már azt hittem, hogy a románok hirtelen tízszeres hozamú gabonát vetettek...
krisz09
2024. augusztus 30. 23:25
Magyar Péter az EU parlament szakbizottságai közül a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság és az Alkotmányügyi Bizottság munkájában vesz részt. A bizottsági ülések nyilvánosan megtekinthetők. Különösképp mezőgazdasági területen várom MP értékes javaslatait 👀🍿
endeneu
2024. augusztus 30. 22:48
Az megvan, hogy a magyarországi malmok ma is ukrán gabonát őrölnek jelentős részben, például horvát importból, mert a minősége egy nagyságrenddel jobb, mint a magyar gabonáé? Milyen GMO? Ne a bajersó legyen már a tájékozódás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!